Sosyal Medya

Güncel

CHP vekil çıkaramadığı illeri sil baştan yaptı

CHP 7 Haziran’da milletvekili çıkaramadığı 17 ilde listelerini tamamen yeniledi. Seçilen üç milletvekili ise listelerde yer bulamadı. Parti Diyarbakır'da gösterdiği 10 milletvekili adayından 9'unu değiştirdi.



7 Haziran seçimlerinde 132 milletvekili çıkaran CHP, 1 Kasım seçimi için sadece üç milletvekilini tekrar TBMM’ye taşımama kararı verdi. Bu isimler Ä°stanbul Milletvekili, emekli büyükelçi Murat Özçelik, Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Åžeker. Mehmet Åžeker listede birinci sıradan dördüncü sıraya indirilince kendisi çekildi.

17 ile yeni adaylar

CHP’nin 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı iller söz konusu olduÄŸundaysa tam bir sil baÅŸtan yapıldığı göze çarpıyor. Tam 17 ilde CHP aday listelerini tamamen yeniledi. Bu iller: Aksaray, Ardahan, Bitlis, IÄŸdır, Karabük, Karaman, Kars, Kırıkkale, KırÅŸehir, Kilis, Mardin, MuÅŸ, Rize, Siirt, Şırnak, Van ve Yozgat.

Diyarbakır: 10’da 1 kaldı

CHP yine milletvekili çıkaramadığı birçok ilde de listelerde 7 Haziran’a göre bir ya da iki ismi korudu. 10 milletvekili çıkaran Diyarbakır’da sadece dokuzuncu sıradaki Aslı Açıkgöz listede yer aldı, dokuz yeni isim listeye eklendi. Diyarbakır’da listenin başına gazeteci Naci Sapan getirildi. Yine sekiz milletvekili çıkaran KahramanmaraÅŸ’ta sadece üçüncü sıradaki aday Eylem ÇaÄŸraÅŸ listede kaldı, diÄŸer yedi isim deÄŸiÅŸti. KahramanmaraÅŸ’ta listenin başına CHP kontenjanından RTÜK üyeliÄŸi yapan KahramanmaraÅŸ Elbistanlı Ali Öztunç konuldu. Yine altı milletvekili çıkaran Erzurum’da sadece üçüncü sıradaki Orhan Bozkurt listedeki yerini korudu listeye beÅŸ yeni isim geldi. Bu illerin yanı sıra CHP, Adıyaman, Afyon, Amasya, Batman, Düzce, Hakkâri, Kastamonu, NevÅŸehir, Osmaniye, Tokat ve Tunceli’de de listelerinde önemli deÄŸiÅŸiklikler yaptı.

Tunceli: 2’den 1’e

Dikkat çeken deÄŸiÅŸikliklerden biri de 7 Haziran’da Tunceli’de ikinci sıraya konulan Ä°ÅŸadamı Gürsel Erol bu kez birinci sıradan aday gösterildi. CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun memleketi Tunceli’de 7 Haziran’da iki milletvekilliÄŸini de HDP kazanmıştı.

BüyükÅŸehirlerde büyük deÄŸiÅŸiklik yok

CHP büyükÅŸehirlerdeki listelerde ise büyük deÄŸiÅŸiklikler yapmadı. Önseçim ile gelen adayların tümü yerlerini korudu. Ä°stanbul 3. Bölge'de Murat Özçelik’ten boÅŸalan yedinci sıradaki yere Mehmet BekaroÄŸlu dokuzuncu sıradan kaydırıldı. 7 Haziran’da dokuzuncu sıradan son anda seçilen BekaroÄŸlu’nun seçilmesi daha garanti hale geldi. CHP, 7 Haziran’da yedi milletvekili çıkardığı Ankara 1. Bölge’de sekizinci sıraya Alevi BektaÅŸi Federasyonu'nun eski baÅŸkanlarından Ali Balkız’ı koydu. Balkız kritik yere konularak Alevi seçmenlerin CHP’ye yönlenmesi hedeflendi.

Kaynak: Al Jazeera 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.