Sosyal Medya

Dünya

AB Türkiye'nin parasını Türkiye'ye teklif etti

AB, birliğe aday olduğu için katılım fonlarında her yıl düzenli olarak aktarılan Türkiye'nin parasını, Türkiye'ye mülteci yardımı adı altında teklif etti. Teklif, AB'den Türkiye'ye mülteci desteği şeklinde yansıtıldı



Sığınmacıların Avrupa kapılarına dayanmasından sonra Türkiye ve mültecilerin en yoÄŸun olarak barındığı ülkeleri hatırlayan Avrupa BirliÄŸi, bu ülkelere parasal yardımlar yapma kararı aldı; ancak Türkiye'ye yapacağı parasal yardımı, Türkiye'nin kendi kaynaklarından karşılamaya çalışması ise ÅŸaşırttı. BirliÄŸe aday ülke olduÄŸu için her yıl düzenli bir ÅŸekilde katılım fonlarına aktarılan Türkiye'nin parası, Suriyeli mültecilere, AB yardımıymış gibi verilmek isteniyor.

Avrupa Komisyonu'nun GeniÅŸlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Türk arkadaÅŸlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar avroya kadar destek saÄŸlanabilir" açıklamasında bulundu.

Hahn'ın bu açıklaması AB'nin kendi kaynaklarından yardım yapacağı algısını oluÅŸturdu. Ancak Hahn'ın sözünü ettiÄŸi para zaten Türkiye'nin kendi parası. 

Türkiye'nin sığınmacı sorununda kilit rol oynadığını ve ülkedeki sığınmacıların sadece yüzde 20-25'inin kamplarda kaldığını söyleyen Hahn, "2 milyon sığınmacıyı idare etmesinden ötürü Türkiye'ye büyük saygı duyuyorum" diye konuÅŸtu.

Hahn, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: Komisyon, bugüne kadar, Türkiye'ye sığınmacılara yönelik 175 milyon avro kaynak saÄŸladı. Daha fazlasını yapmak istiyorum. Türk arkadaÅŸlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar avroya kadar destek saÄŸlanabilir.

Bu kaynağın Türkiye'deki sığınmacıların saÄŸlık, eÄŸitim ve sınır bölgelerindeki altyapı faaliyetlerinde kullanılabileceÄŸini kaydeden Hahn, "Bunu, Türkiye'deki partnerlerle uygulamaya geçirmeye çalışıyorum" dedi.

Türkiye'nin AB aday ülkesi olmasından ötürü katılım fonları bulunduÄŸunu, bu fonlara her yıl yaklaşık 600 milyon avro kaynak saÄŸlandığını anımsatan Hahn, "Benim teklifim, buradaki paraları Türk dostlarımızla görüÅŸerek sığınmacılara tahsis etmek" ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.