Sosyal Medya

Güncel

AK Parti'de gidenler, kalanlar

AK Parti'de kamuoyunun yakından tanıdığı bazı akademisyen, sanatçı ve siyasetçiler liste dışı kaldı. Listenin sürprizleri ise Tuğrul Türkeş ve Ali Babacan.



AK Parti'nin 1 Kasım genel seçimleri için oluÅŸturduÄŸu milletvekili aday listesinde ilk sıralar "aÄŸabeyler" diye anılan 3 dönemliklere ve bakanlara emanet. 

Ankara 1. Bölge 1. sıra adayı, DavutoÄŸlu'nun iki gün önce aday olmadığını söylediÄŸi, ekonominin eski patronu Ali Babacan. Ekonominin bir diÄŸer sorumlularından Mehmet ÅžimÅŸek ise, Gaziantep 1. sıra adayı.

Ankara 2. Bölge'de liste başına Cemil Çiçek ve TuÄŸrul TürkeÅŸ'in gelmesi liste sıralamasını deÄŸiÅŸtirdi. AK Parti'den aday gösterilen TürkeÅŸ, seçim hükümetinde bakan olmayı kabul ettikten sonra MHP'den ihraç edilmiÅŸti.

Ä°zmir 1. Bölge 1. sıra adayı ise adı 12 Eylül'de yapılan AK Parti 5. OlaÄŸan Kongresi'nde aday olarak geçen CumhurbaÅŸkanı'na yakın isimlerden Binali Yıldırım. Yıldırım daha önce de Ä°zmir'den milletvekili ve belediye baÅŸkan adayıydı.

Danışmanları listede

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu danışmanlarını da listede tutmayı baÅŸardı. Malatya 2. sıraya DavutoÄŸlu'nun danışmanı Taha Özhan konuldu. DavutoÄŸlu'nun danışmanı Ali Sarıkaya yine Ä°stanbul'dan listeye girdi. Sarıkaya Ä°stanbul 2. Bölge 8. sıra adayı. Yine danışmanlardan Emine Nur Günay ise EskiÅŸehir 3. sıradan aday gösterildi. Ancak Günay'ın yeri kritik. AK Parti 7 Haziran'da EskiÅŸehir'den iki milletvekili çıkarmıştı.

Ä°stanbul 2. Bölge 1. sıra adayı Hayati Yazıcı, 2. sıra adayı ise Volkan Bozkır. CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan'ın danışmanı Burhan Kuzu 3. sıra adayı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın damadı Berat Albayrak Ä°stanbul 1. Bölge 6. sıradan aday.

Ä°stanbul 2. Bölge 14. sıradan ise Ermeni gazeteci ve yazar Markar Esayan aday gösterildi. AK Parti 7 Haziran'da bu bölgeden 12 milletvekili çıkarmıştı. Dolayısıyla Esayan'ın seçilme ihtimali düÅŸük.

Uzun süre çözüm sürecinin koordinatörlüÄŸünü yürüten BeÅŸir Atalay, AK Parti Van 1. sıra adayı. Diyarbakır'da ise liste başı Galip EnsarioÄŸlu.

AK Parti'nin 7 Haziran'da milletvekili çıkaramadığı Tunceli'de ise 1. sıra adayı deÄŸiÅŸerek Metin Levent Yıldız oldu.

 

Listeye giremeyenler

AK Parti'yi 1 Kasım seçimlerine götürecek listede yer almayan kimi isimler ise ÅŸaşırttı. Bunlardan bazıları Kürt sorununa çözüm sürecinde de adı sıkça geçen hatta âkil insanlar heyetinde de yer alan isimlerden Abdurrahman Kurt, Mazhar BaÄŸlı, Muhsin Kızılkaya, Hüseyin Yayman.

Burhan Kuzu'nun aday olduÄŸu listede Anayasa Hukukçusu Osman Can ise yok. Osman Can 7 Haziran genel seçimlerinde Ä°stanbul Milletvekili seçilmiÅŸti.

7 Haziran'da da Ä°zmir'den seçilemeyecek sıralarda gösterilen eski CHP'li Savcı Sayan da bunlardan biri. Sayan listeler açıklandıktan sonra, "Halimi, emeÄŸimi engelleyenleri Allah'a havale ediyorum. Allah var gam yok. Davayı vekilliÄŸe baÄŸlayanlardan deÄŸilim. Gerçek dostlar zararı paylaÅŸabilen dostlardır. Uzun adamla yola devam" diye tweet attı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a yakın isimlerden, ErdoÄŸan için hazırladığı seçim ÅŸarkılarıyla da gündeme gelen ÅŸarkıcı UÄŸur Işılak ise bu kez listede yok. Işılak da yine 7 Haziran'da Ä°stanbul'dan seçilen milletvekillerindendi.

"Affımı istedim, aday adayı değildim"

Ve Abdurrahim Boynukalın... AK Parti Gençlik Kolları BaÅŸkanlığı yapan, 7 Haziran'da Ä°stanbul'dan milletvekili seçilen Abdurrahim Boynukalın da aday gösterilmedi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'ndan "affını istediÄŸini" yazan Boynukalın, Twitter hesabından ÅŸu açıklamaları yaptı:

"Listemiz vatana, millete hayırlı olsun. Bu kadrolarla 1 Kasım seçiminde tarih yazmak için haydi bismillah. Tecrübeyi ve dinamizmi harmanlayan listemizden dolayı BaÅŸbakanımıza ve üst kuruldaki bütün isimlere sonsuz teÅŸekkürler. Merak edenlere: Aday adayı deÄŸildim. Parlamentoda temsil makamında olmak da, gençlik kollarında ter dökmek de çok ulvi görevler. Bütün enerjimi gençlik siyasetine yoÄŸunlaÅŸtırmak adına; önceden de istiÅŸare ettiÄŸimiz üzere BaÅŸbakanımızdan affımı istedim."

Boynukalın son günlerde Hürriyet Gazetesi'ne saldırılarda gündeme gelmiÅŸ, gazete önündeki bir protestoya katılmıştı. Protesto sırasında, HDP'nin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan için söylediÄŸi "Seni baÅŸkan yaptırmayacağız" sloganına karşılık, "Seçimden sonra ne çıkarsa çıksın seni baÅŸkan yaptıracağız" demiÅŸti. Boynukalın'ın sosyal medyada dolaÅŸan bir de video kaydı vardı. Bu kayıtta Boynukalın bazı Hürriyet yazarları için, "Hatamız bunları zamanında dövmemek oldu" gibi ifadeler kullanmıştı.

 

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Boynukalın'ın bu ifadelerini doÄŸru görmediÄŸini söylemiÅŸ, "Ama bu da böyle bir kasıtla söylenmiÅŸ ifadeler deÄŸil. Biraz daha gençler arasındaki bir dost ortamında ifade edilmiÅŸ hususlar. Kendisiyle de konuÅŸtum. Bu veya bunun gibi ifadeler için hepimizin önem göstermesi gereken hususlar var. Bunu genelleÅŸtirmek doÄŸru deÄŸil. Ayaküstü söylenen ifadelerden genel bir zihniyet çıkarmak doÄŸru deÄŸil. Bizi en çok eleÅŸtiren medya organları da olsa, destekleyenler de olsa, onların güvenliÄŸini saÄŸlamak hükümetin görevi. Tahrik unsuru oluÅŸturmamak kaydıyla her görüÅŸ beyan edilebilir" diye de eklemiÅŸti.

 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.