Sosyal Medya

Dünya

Hırvatlar 8 sınır kapısının 7'sini kapattı

Hırvatistan sığınmacılar için açtığı sekiz sınır kapısından 7'sini, 10 binden fazla giriş yapılınca, yoğunluk gerekçesiyle kapattı



Hırvatistan, pazartesi günü Macaristan'ın Sırbistan sınırını kapatmasının ardından ülkeye çok sayıda mültecinin girmesi üzerine Sırbistan sınırındaki sekiz geçiÅŸ noktasından yedisini kapattı.

Hırvat yetkililer, Macaristan'ın Sırbistan sınırını kapatmasından bir gün sonra 10 binden fazla mültecinin ülkeye girmesinin ardından baÅŸka çareleri kalmadığını savundu.

Hırvat yetkililer mültecileri sığınma merkezlerine götürmeye çalıştıklarını, ancak sayının büyük olması nedeniyle çok sayıda mültecinin sokaklarda kaldığını söylüyor.

Hırvat Ä°çiÅŸleri Bakanı Ranko Ostojic ülkesinin "tamamen dolu" olduÄŸunu söyledi. Ostojic mültecilere verdiÄŸi mesajda da "Artık buraya gelmeyin. Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan'daki sığınma merkezlerinde kalın. Avrupa'ya giden yol bu deÄŸil. Otobüsler sizi oraya götüremez. Bu bir yalan" dedi.

YENÄ° ROTA SLOVENYA

Bazı mülteciler yürüyerek Slovenya'ya geçmeyi planladıkları iddia edildi. Bu arada Slovenya da bir grup, mülteciyi taşıyan bir treni durdurdu ve mültecilerin Hırvatistan'a geri gönderileceÄŸini söyledi.

AB kurallarına göre mülteciler ilk girdikleri AB ülkesinde sığınma baÅŸvurusu yapmak zorunda.
Ancak Almanya ve Avusturya'ya gitmek isteyen çok sayıda göçmen, Macaristan, Hırvatistan ve Slovenya gibi küçük ve daha yoksul AB ülkelerinde sığınma baÅŸvurusu yapmak istemiyor.

23 EYLÜL MÜLTECÄ° ZÄ°RVESÄ°

Öte yandan, AB liderlerinin de mülteci krizini görüÅŸmek için 23 Eylül'de toplanması çaÄŸrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu 120 bin mültecinin zorunlu kotalarla AB ülkelerine yerleÅŸtirilmesi planına destek verirken, AB içiÅŸleri Bakanları bu konuda henüz uzlaÅŸamadı.

Almanya ve Fransa'nın destek verdiÄŸi plana, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve diÄŸer bazı AB ülkeleri ÅŸiddetle karşı çıkıyor.

ALMAN BAKAN: ÜLKESÄ°NDE SAVAÅž OLMAYAN MÜLTECÄ°LER ALMANYA'YI TERKETSÄ°N

Almanya Ekonomi Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Bild gazetesine verdiÄŸi demeçte, sığınmacı krizinde Almanya'nın zor duruma düÅŸtüÄŸünü söyledi. Avrupa'nın bir deÄŸerler topluluÄŸu olduÄŸunun altını çizen Gabriel, 'Bu da dayanışma ve insanlık gibi deÄŸerlerlere dayanmaktadır' dedi. Gabriel, 'Bizim deÄŸerlerimizi paylaÅŸmayanlar, uzun vadede paramıza da güvenmesinler. EÄŸer sığınmacı krizinde durum böyle devam ederse, Avrupa büyük bir tehlikeye düÅŸüyor demektir. Bu tehlike, mali kriz ve Yunanistan krizinden de daha büyük olacaktır' dedi.

Avrupa'nın sığınmacıların adil bir biçimde dağıtılmasına ihtiyaç duyduÄŸunun altını çizen Gabriel, Almanya'nın bu konuda çok ÅŸey yapabileceÄŸini ancak bütün sığınmacıları alamayacağını belirtti. Gabriel, 'Ä°ÅŸte bu nedenle Avrupa artık yardım etmek zorunda. Ayrıca ülkelerinde savaÅŸ ve baskı olmayan ülkelerden gelen sığınmacılar Almanya'yı terketmek zorundalar' dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.