Sosyal Medya

Dünya

AB'den Türkiye'ye 1 milyar avro destek teklifi

Avrupa Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, "Türk arkadaşlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar avroya kadar destek sağlanabilir" dedi.



Avrupa Komisyonu'nun GeniÅŸlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Türk arkadaÅŸlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar avroya kadar destek saÄŸlanabilir" dedi.

Hahn, Komisyon'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, Avrupa'nın çevresinde yaklaşık 20 milyon sığınmacı bulunduÄŸunu anımsatarak bu sorunun sadece parayla çözülemeyeceÄŸini söyledi.

Sığınmacı meselesinde, Balkan ülkelerinin transit durumda olduklarına dikkati çeken Hahn, "Balkan ülkeleri endiÅŸe kaynağı deÄŸil. Bunlar geçiÅŸ bölgeleri. Onlar maÄŸdur" diye konuÅŸtu.

Hahn, Suriye'ye komÅŸu Lübnan, Ürün ve Türkiye ile ilgili "Bu komÅŸu ülkelerin Suriyeli sığınmacılar için yaptıkları etkileyici" ifadesini kullandı.

AB'nin bugüne kadar Suriyeliler için komÅŸu ülkelere toplam 4 milyar avro destek saÄŸladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Hahn, Lübnan'daki okullarda eÄŸitim gören Suriyeli çocuk sayısının Lübnanlı çocuk sayısından daha fazla olduÄŸunu ve AB olarak daha fazlasının yapılması gerektiÄŸini vurguladı.

Hahn, AB'nin, komÅŸuluk politikası kapsamındaki mali unsurlardan daha fazla fon saÄŸlamaya hazır olduÄŸuna iÅŸaret ederek "Bu sığınmacı krizi sadece Avrupa'nın problemi deÄŸil. Bu uluslararası bir problem" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sığınmacı sorununda kilit rol oynadığını ve ülkedeki sığınmacıların sadece yüzde 20-25'inin kamplarda kaldığını söyleyen Hahn, "2 milyon sığınmacıyı idare etmesinden ötürü Türkiye'ye büyük saygı duyuyorum" diye konuÅŸtu.

Hahn, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Komisyon, bugüne kadar, Türkiye'ye sığınmacılara yönelik 175 milyon avro kaynak saÄŸladı. Daha fazlasını yapmak istiyorum. Türk arkadaÅŸlarımız da kabul ederse AB programlarından Türkiye'ye 1 milyar avroya kadar destek saÄŸlanabilir." 

Bu kaynağın Türkiye'deki sığınmacıların saÄŸlık, eÄŸitim ve sınır bölgelerindeki altyapı faaliyetlerinde kullanılabileceÄŸini kaydeden Hahn, "Bunu, Türkiye'deki partnerlerle uygulamaya geçirmeye çalışıyorum" dedi.

Hahn, AB'nin Ankara'dan sığınmacılarla ilgili, kayıt, geri kabul ve iade konularında daha fazla iyileÅŸtirmeler yapmasını ve insan kaçakçılarına karşı daha sert davranmasını istediÄŸini ifade ederek "Ben, bu durumla mücadelede, iki tarafın da faydasına olacak bir paket üzerine anlaÅŸabileceÄŸimize güveniyorum" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

 

Türkiye'nin AB aday ülkesi olmasından ötürü katılım fonları bulunduÄŸunu, bu fonlara her yıl yaklaşık 600 milyon avro kaynak saÄŸlandığını anımsatan Hahn, "Benim teklifim, buradaki paraları Türk dostlarımızla görüÅŸerek sığınmacılara tahsis etmek" ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.