Sosyal Medya

Güncel

PKK ile KDP arasında gerilim

Kuzey Suriye'de PYD kontrolündeki bölgelere peşmerge güçlerinin girmesi meselesi, PKK ile KDP arasında gerilime neden oldu. KDP, peşmerge güçlerinin Suriye'de konuşlandırılacağını açıklarken, PYD haberleri yalanladı.



PKK ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki güç çekiÅŸmesi Suriye'de sürüyor. Dün ABD, PYD ve KDP arasında yapılan üçlü görüÅŸmeden sonra peÅŸmerge güçlerinin Suriye'ye girmesi kararının alındığı açıklanırken, bu haberler PYD yetkilileri tarafından yalanlandı. Barzani'nin partisi KDP'nin Suriye kolunun sözcüsü NeÅŸet Zaza ise, PYD'nin peÅŸmergeyi kabul etmek zorunda olduÄŸunu söyledi.

Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Zaza, "Koalisyon güçleri, PeÅŸmergenin Rojava'ya (Suriye'nin Haseke kırsalı) geçmesi için her türlü kolaylığı saÄŸlayacaktır. PeÅŸmerge Rojava'ya geçerse ABD ve Kürdistan bölgesi,(Irak Kürt Bölgesel Yönetimi), silah da dahil her türlü desteÄŸi verecektir. Kobani'de bunun örneÄŸini gördük" diye konuÅŸtu.

PeÅŸmerge ve koalisyon güçlerine ihtiyaçları var

Suriye'nin Haseke kırsalında IŞİD'e karşı savaÅŸacak PeÅŸmergelerin 11 birlikten oluÅŸtuÄŸunu ve sayılarının yaklaşık 6 bin olduÄŸunu vurgulayan Zaza, "Kısa bir gelecekte bu sayının artmasını bekliyoruz. PeÅŸmergenin Rojava'ya gidiÅŸi iç ve uluslararası siyasi anlaÅŸma çerçevesinde olacak" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Atılan bu adımın Suriye'nin kuzeyindeki geliÅŸmeler için önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Zaza "Rojava'nın güvenliÄŸinin saÄŸlanabilmesi için PeÅŸmerge ve koalisyon güçlerine ihtiyaç var. Kobani'deki savaÅŸ bütün dünyaya ÅŸunu göstermiÅŸtir: Birlikte mücadele Rojava'yı ileri götürür" görüÅŸlerini dile getirdi.

 PeÅŸmergelerin tamamı Suriyeli

Zaza, PeÅŸmerge birliklerinin içinde yer alan savaÅŸçıların tamamının Suriyeli olduÄŸunu ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi'ne (ENKS) baÄŸlı olduÄŸunu kaydetti.

ABD'nin de Kürt birliklerinin birleÅŸmesini önemseyen bir politika izlediÄŸini ifade eden Zaza "ABD, OrtadoÄŸu ve dünyadaki sorunları çözen bir devlettir. Kürt bölgesinde partiler arasındaki tartışmalara da bu nedenle müdahil oldu. Rojava PeÅŸmergesiyle ilgili olarak da başından itibaren sorunun çözülmesini arzu ediyordu" dedi.

 "PYD kabul etmek zorunda kalacak"

Zaza, PYD'nin henüz tam olarak bu duruma razı olmadığına dikkati çekerek, "Fakat onların PeÅŸmerge ve uluslararası koalisyon güçlerine ihtiyacı var. Åžu an için sadece anlaÅŸma yapıldı. PYD, gönül rahatlığıyla evet demeyecektir. SavaÅŸ ÅŸartları ve koalisyon güçlerinin baskısıyla kabul etmeye mecbur kalacaktır" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

PeÅŸmerge ve PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin ortak operasyon birimi kuracağını anlatan Zaza, "Bölgedeki diÄŸer silahlı unsurlar ve koalisyon güçleri de buna dahil olacak. SavaÅŸçılar bu operasyon birimi tarafından gerekli görülen yerlerde görevlendirilecek. PeÅŸmerge döndükten sonra tek bir yönetim oluÅŸacak. Ondan sonra atılacak yeni adımlara karar verilecek" açıklamasında bulundu.

PYD: Bizim dışımızda hiçbir güç meÅŸru deÄŸil

Öte yandan PYD, peÅŸmergenin Suriye'ye gireceÄŸi ÅŸeklindeki haberlerin gerçeÄŸi yansıtmadığını öne sürdü. "Rojava Kantonları Genel Koordinasyonu" imzasıyla yayımlanan açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı:

"Demokratik Özerk Yönetim baÅŸta YPG/YPJ olmak üzere Rojava AsayiÅŸ Güçleri, Özsavunma Güçlerimiz Rojava bölgelerini ve halkını koruyup savunmaktadır. Rojava'da sadece adları geçen güçler yasal ve meÅŸrudur.

Öte yandan Kurdistanî güçleri de bu vesileyle bir kez daha müdahale etmeyi amaçlamaktan uzak, karşılıklı saygıya dayanan iliÅŸkiler geliÅŸtirmeye çağırıyoruz."

Duhok Anlaşması nedir?

Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin, "Rojava" olarak adlandırdığı Suriye'nin Türkiye ve Irak sınırında yer alan Haseke ili kırsalının yönetimi konusunda PYD ile Mesut Barzani'ye yakın siyasi partiler arasında sürekli anlaÅŸmazlık yaÅŸanıyor.

Barzani'nin isteÄŸiyle 11 Temmuz 2012'de imzalanan Erbil AnlaÅŸması ile bütün Kürt partileri, "Kürt Yüksek Konseyi" çatısı altında bir araya gelmiÅŸti. Ancak PYD'nin Esed rejimiyle iÅŸbirliÄŸine devam etmesi, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) dahil olmaması ve diÄŸer Kürt partilerinin bölgedeki faaliyetlerine izin vermemesi nedeniyle anlaÅŸma uygulanamamıştı.

PYD'nin, Afrin, Cezire ve Kobani'de "kanton" ilan etmesi, iliÅŸkileri kopma noktasına getirmiÅŸti. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi bünyesinde birleÅŸen 4 siyasi parti, PYD'yi "tekçi siyaset" yapmakla suçlamıştı.

AnlaÅŸmaya göre, Suriye'nin kuzeyindeki yönetim birlikte yürütülecek, demokratik ortaklığa dayalı bir sistem uygulanacak, demokratik özerklik sistemi geliÅŸtirilecek ve bölgedeki tüm unsurlar, terör örgütü IŞİD'e karşı savunma hattında yer alacaktı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.