Sosyal Medya

Kültür Sanat

Osmanlı emaneti geri dönüyor

Kabe'nin muhteşem heybetine gölge düşüren ve özellikle Türklerin yüreğini sızlatan Zemzem Towers en geç 2035 yılında yıkılacak. Eski Mekke müzesinde sergilenen yeni projenin maketinde dikkat çeken bir ayrıntı ise Osmanlı revaklarının tamamının yerine monte edilmesi...



Milyarlarca Müslüman'ın kıblesi olan Kabe'yi de içinde bulunduran Mescid-i Haram'ın hemen yanı başına yapılanZemzem Towers'ın ömrü çok uzun olmayacak.

Devasa kuleler, Osmanlı zamanından kalma Ecyad Kalesi’nin yıkılarak yerine inÅŸa edilmiÅŸ ve baÅŸta Türkiye olmak üzere Ä°slam dünyasının büyük tepksini çekmiÅŸti.

KABE BÄ°RAZ DA OLSA NEFES ALACAK

GeçmiÅŸ yıllarda da pek çok geniÅŸletme çalışmalarının yapıldığı Kabe'de tarihin en büyük çalışması sürüyor. Hatta bu çalışmalar kapsamında geçtiÄŸimiz hafta yaÅŸanan vinç kazasında 100'den fazla hacı adayı hayatını kaybetmiÅŸti.

Suudi yönetimi, ÅŸu sıralar süren çalışmalardan sonra kapsamlı bir geniÅŸletme çalışması daha baÅŸlatacak. Ecyad Kalesi'nin yerine dikilen Zemzem Towers'ın da içinde olduÄŸu ve kralın sarayı, Hilton Oteli de dahil olmak üzere birçok büyük yapı yıkılarak boÅŸalacak olan alan Mescid-i Haram'a dahil edilecek.

OSMANLI REVAKLARININ TAMAMI GERÄ° DÖNÜYOR

Eski Mekke müzesinde sergilenen yeni projenin maketinde dikkat çeken bir ayrıntı ise Osmanlı revaklarının tamamının yerine monte edilmesi.

Konuyla ilgili dönemin BaÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kabe etrafında sökülen Osmanlı revaklarının yerine konulması konusunda Suudi yönetimiyle görüÅŸmüÅŸ ve bu görüÅŸmeleri sonrasında tekrardan yerine monte edilmesi sözü almıştı.

O sözün ardından geçtiÄŸimiz aylarda revakların tekrardan yerine monte çalışmaları baÅŸlamıştı.

MÄ°NARE SAYISI 12'YE ÇIKACAK

Projeye göre Kabe'nin tavaf alanı ve etrafı 3'te 1 oranında geniÅŸlemiÅŸ olacak ve minarelerin sayısı 12'ye çıkacak. Hakim renk olarak yine beyaz kullanılmış.

Mescid'i Haram dışındaki ibadet alanları da oldukça geniÅŸ bir yapıya kavuÅŸturulacak.

Ayrıca ibadet kompleksi diye adlandırılan alan üzerinde olası acil durumlar için de helikopter pisti olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.