Sosyal Medya

Güncel

Aday listeleri bugün sunuluyor

Siyasi partiler 1 Kasım seçimleri için milletvekili aday listelerini bugün Yüksek Seçim Kurulu'na sunacak. YSK gerekli incelemeleri yaptıktan sonra listeler 28 Eylül günü netleşecek. En büyük değişiklik AK Parti listelerinde bekleniyor.



1 Kasım 2015'te yapılacak genel seçim için yasal takvim iÅŸliyor. Bugün seçim öncesi en kritik günlerden biri. Siyasi partiler seçimlere girecekleri aday listesini saat 17:00'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunacak. YSK'nın gerekli incelemeleri tamamlamasının ardından listeler 28 Eylül'de kesinleÅŸecek. 

En kapsamlı değişiklik AK Parti'de

Aday listelerinde en kapsamlı deÄŸiÅŸikliÄŸi yapacak siyasi parti AK Parti olacak. 7 Haziran seçimlerinde adaylarla mülakatlar yapılan partide bu seçimlerde BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında oluÅŸturulan üst kurul belirleyici oldu. Partinin özellikle HDP karşısında önemli oranda oy kaybettiÄŸi DoÄŸu ve GüneydoÄŸu illerindeki listelerinde kapsamlı deÄŸiÅŸiklik bekleniyor.

7 Haziran seçim sonuçlarının deÄŸerlendirilmesinde bazı illerde "tanınmayan" adayların gösterilmesinin oy kaybında etkili olduÄŸu tespiti yapıldı. Listelerde bu doÄŸrultuda da deÄŸiÅŸiklik olacak. Ayrıca Haziran ayında yapılan seçimlerde partideki üç dönem kuralı nedeniyle aday olamayan partinin bazı önemli isimlerinin bu seçimlerde yeniden aday olması da listelerde deÄŸiÅŸikliÄŸi beraberinde getirecek. 

MHP’de AkÅŸener sürprizi

MHP, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede geçici hükümette yerl aldığı için partiden ihraç edilen TuÄŸrul TürkeÅŸ listede yok. 7 Haziran'daki seçimin ardından kulislerde adı TBMM BaÅŸkanlığı için geçen, bu nedenle de MHP lideri Bahçeli'nin tepki gösterdiÄŸi Meral AkÅŸener listede yer almadı. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, AkÅŸener'e de Geçici Hükümet'te yer alması için teklif götürmüÅŸ ama AkÅŸener kabul etmemiÅŸti. Meral AkÅŸener, 1 Kasım'daki seçim için partisine de adaylık baÅŸvurusu yapmıştı. MHP aday listelerini saat 11'de teslim edecek.

CHP PM toplandı

CHP'de milletvekili aday listesinin oylandığı Parti Meclisi (PM) toplantısı gece saatlerinde sona erdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre; saat 03.30'a kadar süren toplantıda, MYK tarafından belirlenen milletvekili aday listesi netleÅŸtirildi.

Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu, yine Ä°zmir ikinci bölge ikinci sıradan aday oldu. Listede 2 MYK üyesi yer almadı. 7 Haziran seçimlerine Ä°stanbul 3. Bölge 7. sıradan giren ve milletvekili seçilen Genel BaÅŸkan Yardımcısı Murat Özçelik bu kez aday gösterilmedi. Özçelik'in sırasına, 9. sırada yer alan Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mehmet BekaroÄŸlu kaydırıldı. CHP MYK'dan milletvekili adayı gösterilmeyen diÄŸer isim ise Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ercan KarakaÅŸ.

Daha önce aday gösterilmeyen Genel BaÅŸkan Yardımcısı Seyhan ErdoÄŸdu da Ä°stanbul 3. Bölge’den aday oldu.

PM'de diÄŸer bir sürpriz Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yakup Akkaya ismi üzerinde yaÅŸandı. CHP'den istifa eden Ä°hsan Özkes'in yerine, sıra kaydırılarak Akkaya listeye girdi. Yakup Akkaya, Ä°stanbul 1. Bölge 11. sıradan aday gösterildi. Akkaya da 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmemiÅŸti.

Eski Musul BaÅŸkonsolosu listede

Türkiye'nin DuÅŸanbe BüyükelçiÄŸi'nden istifa eden eski Musul BaÅŸkonsolosu Öztürk Yılmaz, CHP'nin Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi.

CHP kontenjanından RTÜK üyeliÄŸine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise KahramanmaraÅŸ birinci sıradan milletvekili adayı oldu. CHP, 7 Haziran seçimlerinde bu iki ilde milletvekili çıkaramamıştı.

Çalışkan, Oran ve Aksünger listede yok

7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski milletvekili Umut Oran yine listede yer almadı. Eski milletvekili ve Genel BaÅŸkan BaÅŸdanışmanı Erdal Aksünger de listede yer bulamadı. BoÄŸaziçi Üniversitesi öÄŸretim üyeliÄŸinden istifa ederek aday olan Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.

HDP'de deÄŸiÅŸiklik beklenmiyor

HDP de aday listelerindeki deÄŸiÅŸikliÄŸi sınırlı tutacak siyasi partilerden. Partinin kararının aksine geçici hükümette görev almayı kabul etmeyen Ä°stanbul milletvekili Levent Tüzel'in yeniden aday gösterilmesi beklenmiyor. Bunun dışında milletvekili seçilen isimlerde deÄŸiÅŸiklik beklenmiyor. 

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.