Sosyal Medya

Dünya

Tepkiler üzerine Rumlar geri adım attı

Avrupa'nın büyük mülteci krizini gündemine aldığı ve olağanüstü önlemleri tartıştığı bir süreçte, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, ilginç bir çıkışla gündeme geldi



GeçtiÄŸimiz günlerde Kıbrıs Rum basınına konuÅŸan Güney Kıbrıs Rum Kesimi Ä°çiÅŸleri Bakanı, ülkesinin sadece belirli sayıda Hristiyan mülteciye ev sahipliÄŸi yapabileceÄŸini açıkladı.

Rum basınına konuÅŸan Ä°çiÅŸleri Bakanı Sokratis Hasikos, ülkesinin en fazla 300 kadar mülteci kabul edebileceÄŸini ve mültecilerin tercihen Ortodoks Hıristiyan olmasını istediklerini söyledi.

"Mültecilerin Ortodoks Hristiyan olmasını tercih ederiz. Bu gayriinsani bir tavır ya da bize baÅŸvuranlara yardım etmemek anlamına gelmiyor, ama dürüst olmak gerekirse, evet, böyle olmasını tercih ederiz" diyen Ä°çiÅŸleri Bakanı, Hristiyanların Kıbrıs'taki yaÅŸama adapte olmasının daha kolay olacağını da savundu.

Aşırı saÄŸcı ve Türkiye karşıtı görüÅŸleri ile bilinen Hasikos'un bu çıkışına bugün LefkoÅŸa'dan düzeltme adımı geldi. Ä°ç ve dış kamuoyunda tepkilere maruz kalan hükümetinin Avrupa'daki saÄŸcı akımla bir arada deÄŸerlendirilmesini istemeyen Nikos Anastasiadis liderliÄŸi mülteci konusunda harekete geçti.

500 MÜLTECÄ° KIBRIS'A YERLEŞİYOR

Kıbrıs Hükümeti Sözcüsü Viktoras Papadopoulos geçtiÄŸimiz saatlerde Kıbrıs'ın kendi ülkesinde ağırlayacağı kiÅŸileri seçme imkânı olacağı ve kendi kriterlerini uygulayarak 500'den fazla göçmene ev sahipliÄŸi yapacağını söyledi.

Papadopoulos, söz konusu öneriye göre, Kıbrıs'ın 274 göçmene (Macaristan'dan 123, Yunanistan'dan 115 ve Ä°talya'dan 36) ev sahipliÄŸi yapacağını söyledi. Sözcü vekili, bu sayının halen Kıbrıs'ta bulunan kiÅŸilere ek olacağını ve bunun için sayının 500'den fazla olduÄŸunu belirtti.

LEFKOÅžA AVRUPA KOMÄ°SYONU'NUN ÇAÄžRISINI DÄ°KKATE ALDI

Papadopoulos açıklaması çerçevesinde Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı'nın 9 Eylül 2015 tarihinde Avrupa Parlamentosu'ndaki konuÅŸmasında Avrupa BirliÄŸi'nin karşı karşıya geldiÄŸi insani krize karşı önlemler çerçevesinde AB'a üye ülkeleri, Ä°talya, Macaristan ve Yunanistan'dan uluslararası koruma ihtiyacına sahip olan 120 bin göçmene ev sahipliÄŸi yapma çaÄŸrısında bulunduÄŸunu anımsattı.

Konsey tarafından hazırlanan ilgili öneri/karar, 14 Eylül'de Brüksel'de yapılacak olan AB içiÅŸleri Bakanları toplantısında da tartışıldı.

KIBRIS HÂLÂ SAÄžCI BAKANI TARTIÅžIYOR

Kıbrıs Hükümeti'nin açıklaması adada Ä°çiÅŸleri Bakanına yönelik tepkileri dindirmiÅŸ deÄŸil. YeÅŸil Hattın güneyinde, liberal ve sol görüÅŸlü toplum kesimleri Hasikos'u birçok konuda etnik ve dini ayrım yapmakla itham ediyor. Bu görüÅŸ YeÅŸil Hattın kuzeyinde de tepkilere neden olmuÅŸ durumda. Ayrıca, Hasikos döneminde, Rum polisinin sınır bölgelerinde Kıbrıslı Türklere yönelik kimlik kontrollerini sıklaÅŸtırmış olduÄŸu da baÅŸka bir gerçek.

Liberal ve sol çevrelerin tepkilerine raÄŸmen, Kıbrıs Rum toplumunun geniÅŸ kesimleri Hasikos'un çıkışını aykırı bulmuyor. Yabancı karşıtlığının tırmanışa geçtiÄŸi Kıbrıs'ta birçok kesim yeni mülteci akımının karşısında duruyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.