Sosyal Medya

Coğrafyamız

ABD'nin özel kara birlikleri Suriye'de

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri,özel harekât kuvvetlerinin ilk kez Suriye'ye girerek IŞİD'e karşı savaşta PYD'ye yardım ettiğini açıkladı.



Amerikan NBC News kanalı, Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberde ABD'nin özel harekât kuvvetlerinin IŞİD'e karşı savaÅŸta PYD'ye yardım etmek için ilk kez Suriye'ye girdiklerini belirtti.

Savunma Bakanlığı kaynakları, haberi ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Lloyd Austin'in Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde verdiÄŸini söyledi. Austin'in konuyla ilgili detay vermediÄŸini belirten kaynaklar, ABD kara birliklerinin bölgede daha çok yardım ve danışma görevinde bulunduklarını, direkt olarak çatışmalara girmediklerini ve çatışma alanlarından uzak, güvenli bölgelerde pozisyon aldıklarını belirtti.

"PYD ve PeÅŸmerge birlikte savaÅŸacak"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸkanı Mesut Barzani, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Brett McGurk ve beraberindeki heyeti ÇarÅŸamba günü Erbil'de kabul etmiÅŸti. PKK'nın Suriye kolu PYD'nin EÅŸ BaÅŸkanı Salih Müslim de aynı gün Mesut Barzani ve McGurk ile görüÅŸmüÅŸtü. GörüÅŸmenin ardından KDP'nin Dış Ä°liÅŸkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin eÄŸittiÄŸi peÅŸmerge güçlerinin Suriye’nin kuzeyine geri dönerek, PYD ile birlikte IŞİD’e karşı savaÅŸacağını açıklamıştı. PYD, diÄŸer Suriyeli Kürt partilerin faaliyetlerine Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) izin vermemekle suçlanıyordu. Barzani, PYD ve Suriye’deki diÄŸer Kürt partileriyle bir araya gelerek, Suriye'nin kuzeyinde güç paylaşımı için anlaÅŸma yapılmasına önayak olmuÅŸtu. Ancak PYD bu anlaÅŸmalara uymadı. Brett McGurk görüÅŸmeye iliÅŸkin Twitterhesabından yaptığı açıklamada, "Kürdistan BaÅŸkanı Mesut Barzani ve PYD BaÅŸkanı (Salih Müslim) ile IŞİD'le mücadeleyi ele alan önemli bir toplantı yaptık" ifadesini kullanmıştı.

Barzani'nin Erbil'deki resmi konutunda yapılan toplantıda ABD'nin BaÄŸdat Büyükelçisi Stuart Jones, ABD Özel Kuvvetler Komutanı James Terry ve ABD'nin Irak'taki Özel Kuvvetler Komutanı Tony Thomas da vardı.

Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre görüÅŸmede, Suriye ve Irak'taki mücadele, savaÅŸ cephelerinin durumu, Musul'u kurtarma operasyonu hazırlıkları ile IŞİD'e karşı Irak ordusu, peÅŸmerge güçleri ve ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin birlikte hareket etme planları ele alınmıştı.

Açıklamada, koalisyon güçlerinin hava saldırılarında ÅŸu ana kadar hiçbir sivilin ölmediÄŸi konusunda Barzani ve McGurk'un aynı görüÅŸte olduÄŸu kaydedilmiÅŸti. McGurk'un görüÅŸmede, terörle mücadelede ABD'nin peÅŸmergeye yönelik yardımlarını sürdüreceÄŸini kaydettiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Kaynaklar: NBC News, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.