Sosyal Medya

Dünya

Özbekistan'da doğumevlerinde başörtüsü yasağı

Özbekistan'da doğumevlerinde çalışan kadınlara işyerinde ve dışarıda başörtüsü takmayacaklarına dair belge imzalatılıyor, imzalamayanların işle ilişiği kesiliyor...



Özbekistan’ın baÅŸkenti TaÅŸkent’te doÄŸum evlerinde çalışan kadınların baÅŸörtüsü takmaları yasaklandı.

“Ozodlik” radyosunun haberine göre, bu talebi yerine getirmeyenler iÅŸten çıkarılıyor. Uygulama hakkında radyoya mektup yazan bir grup Müslüman kadına göre, onlara sadece iÅŸyerinde deÄŸil, sokak ve pazarlarda da baÅŸörtülü gezmeyeceklerime dair belge imzalatılıyor.

Bugüne kadar 2 numaralı doÄŸum evi yönetiminin baskısına dayanamayan en az beÅŸ hemÅŸire ve hasta bakıcı kadın iÅŸini bırakmak zorunda kaldı. Radyonun bildirdiÄŸine göre, TaÅŸkent’in diÄŸer doÄŸum evlerinde de Müslüman kadınlara bu ÅŸekilde baÅŸörtüsü baskısı uygulanıyor.

TaÅŸkent'in Almazar ilçesindeki 2. No’lu DoÄŸum kompleksinde çalışan bir Özbek Müslüman kadın radyoya doÄŸum evi BaÅŸhekiminin en az 20 hemÅŸire ve kadına baÅŸörtüsü takmama konusunda yazı imzalattığını söyledi. Ona göre, doÄŸum evi yetkilileri sadece tesettürü deÄŸil, Özbek kadınların geleneksel baÅŸörtüsünü örtmelerine de karşı çıkıyor.

2. No’lu DoÄŸum evi BaÅŸhekimi Zuhra Najimova radyoya yaptığı açıklamada kamu kurumlarına dini kıyafetle gelinmesinin yasak olduÄŸu hakkında kural olduÄŸunu savundu. BaÅŸhekim, “Özbekistan Cumhuriyeti Ä°dari Kuralları 184’üncü maddesine göre kamusal alana dini giysilerle girmek yasaktır. Bunun esası gereÄŸi ben de çalışanlarıma iÅŸe yerine baÅŸörtüsü ile gelmeme talimatı verdim…” ifadelerini kullandı.

Ancak baÅŸhekim iÅŸ yerinin dılında baÅŸörtülü gezmeme konusunda kimseye baskı yapmadığını da söyledi.

TaÅŸkent ÅŸehrinin diÄŸer doÄŸumevlerinde de aynı baÅŸörtüsü zulmü uygulandığı hakkında haberler verildi. Sırgalı ilçesindeki 1. Nolu DoÄŸumevinde bir çalışanın söylediÄŸine göre, bu iÅŸ yerinde de baÅŸörtüsü yasağı uzun zamandır geçerli.

Özbekistan’da Müslüman kadınlar için baÅŸörtüsü yasağı bağımsızlık yıllarında kesintisiz devam ediyor. Bu yılın Nisan-Mayıs aylarında ülkenin Fergana, Kokand ve TaÅŸkent ÅŸehir merkezindeki pazarlarda güvenlik görevlileri kadınların başını zorla açmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.