Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Sisi yeni parlamentodan korkuyor'

Mısır eski Uluslararası İşbirliği Bakanı Derrac, Cumhurbaşkanı Sisi'nin 'kendisini görevden alma yetkisini elinde bulunduracağı' için oluşacak yeni parlamentodan korktuğunu söyledi.



Mısır eski Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Planlama Bakanı Amr Derrac, Ä°brahim Mihlib hükümetinin istifa etmediÄŸini, aksine istifa ettirildiÄŸini belirterek, "CumhurbaÅŸkanı Sisi'nin kendisini görevden alma yetkisini elinde bulunduracağı için yeni parlamentodan" korktuÄŸunu söyledi.

Darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılan ülkenin seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi döneminin bakanı olan Derrac, Mısır'da yaÅŸanan siyasi geliÅŸmelere iliÅŸkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mihlib'in istifa ettirildiÄŸini savundu ve iddiasını "Mihlib, kabine deÄŸiÅŸikliÄŸi olacağı yönündeki iddiaları yalanladıktan birkaç saat sonra hükümetin istifasını sundu" ÅŸeklinde gerekçelendirdi.

Parlamento seçimlerinden birkaç hafta önce hükümetin istifasını sunmasını, Mısır yönetiminin yaÅŸadığı kargaÅŸa ve baÅŸarısızlık halinin bir delili olarak deÄŸerlendiren Derrac, devlet iÅŸlerine ve hükümetin istifa sebeplerine iliÅŸkin bilgi edinilebilecek bir ÅŸeffaflığın olmadığını dile getirdi.

Derrac, "Mısır'daki mevcut yönetimin yaÅŸadığı tedirginlik halini, zayıf ve yıpranmışlığını gösteren birçok belirti var. Bunlardan sonuncusu hükümetin istifasıydı. Bu zayıflık durumu, rejimi birçok krize maruz kalır hale getiriyor. Bu yüzden hükümetin istifası benim için ÅŸaşırtıcı olmadı" dedi.

Derrac, Ziraat Bakanı Salah Hilal'in yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alınmasına iliÅŸkin olarak da "Hilal, gözaltına alınmadan birkaç gün önce yolsuzlukla ilgili açıklamalar yapacağını söylemiÅŸti" dedi. Derrac, ÅŸöyle devam etti:

"Ziraat bakanı yolsuzluÄŸa mı karışmış yoksa yapılan yolsuzluÄŸu kendisi mi açıklayacaktı? Söz konusu davaya, özellikle bakanların ve gazetecilerin karıştığı iddiaları gölgesinde bildikleri açığa çıkmaması için mi tutuklandı? Bunları kimse bilemez ancak yaÅŸananlar rejimin büyük bir krizin içerisinde olduÄŸunu gösteriyor."

"Sisi anayasayı değiştirmek isteyebilir"

Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi'nin anayasayı deÄŸiÅŸtirmek isteyebileceÄŸini söyleyen Derrac, "Halihazırda yasama ve yürütme organları Sisi'nin elinde. Ancak mutlak lider olmak isteyen Sisi, Hüsnü Mübarek rejiminden sonra baÅŸka bir kanadın gelmesiyle kendi isteÄŸi dışında oluÅŸturulacak parlamentodan korkuyor. Zira yeni kurulacak parlamento sahip olduÄŸu yetkiyle cumhurbaÅŸkanını görevden alabilir" ifadelerini kullandı.

"Hala Sisi'nin meÅŸruiyetini tanımayan ülkeler var"

"Mursi'ye darbe yapmasının üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine raÄŸmen Sisi, istikrarı saÄŸlayamadığı gibi güvenlik, ekonomi ve siyaset alanlarında hiçbir baÅŸarı elde edemedi" diyen Derrac, ÅŸunları dile getirdi:

"Sisi yönetimi, istikrarı saÄŸlama konusunda baÅŸarısız oldu. Bu istikrarsızlık uluslararası iliÅŸkiler alanında bile kendini gösterdi. Hala Sisi'nin askeri darbeyle geldiÄŸini söyleyerek meÅŸruiyetini tanımayan ülkeler var. Ekonomi alanında da hiçbir baÅŸarı kaydedilmedi. Bazı budalalara söyleyebileceÄŸi hayali baÅŸarılar dışında herhangi bir baÅŸarı yok. Aksine yüksek enflasyon oranı, bütçede açık, azalan nakit rezervleri var."

"Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu"

Derrac, muhaliflerin durumu hakkında ise "1 milyon sene böyle kalsak da bu duruma teslim olmayacağız. Çünkü içinde bulunduÄŸumuz felaket bir durum. Halkın demokratik seçimine darbe vuruldu" diye konuÅŸtu.

Mevcut darbe yönetiminin ülkeyi geri götürdüÄŸünü ifade eden Derrac, "Mevcut askeri yönetim bizi uzun yıllar geriye götürüyor. Biz belli hedeflerimizin gerçekleÅŸmesi için 25 Ocak 2011 devrimine katıldık. Mısır'ın daha iyi bir ülke olması konusunda ısrarcıyız" ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.