Sosyal Medya

Dünya

Kanada'da peçe yeniden serbest

Kanada Federal Temyiz Mahkemesi, peçe takan kadınların bu şekilde vatandaşlık yemini edebileceklerine ve oy kullanabileceklerine karar verdi



Kanada Federal Temyiz Mahkemesi aldığı kararla dini gerekçelerle peçe takan Müslüman kadınların bu ÅŸekilde hem vatandaÅŸlık yemin törenlerine katılabileceklerine hem de seçimlerde oy kullanabileceklerine hükmetti.

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Jason Kenney'nin, 2011 yılında VatandaÅŸlık ve Göçmenlik Bakanlığı yaptığı sırada baÅŸlattığı bir uygulama ile Müslüman kadınların vatandaÅŸlık yemin töreni sırasında peçe takmalarına getirdiÄŸi yasak, geçen yıl Ekim ayında vatandaÅŸlık yemini etmeyen Zunera Ä°shaq isimli Pakistan asıllı göçmen bir kadın tarafından hukuksal alana taşınmıştı.

Zunera Ä°shaq, Kanada Devleti'ni mahkemeye vermiÅŸ ve Kanada Yüksek Mahkemesi de kadını geçen Åžubat ayında haklı bularak, peçesi ile yemin edebileceÄŸine hükmetmiÅŸti. Kanada BaÅŸbakanı Stephen Joseph Harper, Yüksek Mahkeme'nin kararına tepki göstermiÅŸ ve kararı temyize götürme kararı almıştı.

BaÅŸkent Ottawa’daki Federal Temyiz Mahkemesi, Kanada Adalet Bakanlığı avukatlarının açtığı davayı karara baÄŸladı. Federal Temyiz Mahkemesi'nin üç hakimi, peçeyi serbest bırakan kararı oy birliÄŸi ile aldı. Mahkemeye taraf olarak katılan Zunera Ä°shaq, Mahkeme BaÅŸkanı Yüksek Hakim Mary Gleason'ın kararı açıkladığı sırada gözyaÅŸlarına hakim olamadı. Mahkeme çıkışı gazetecilere konuÅŸan Zunera Ä°shaq, "Bugüne kadar yasal süreç nedeniyle vatandaÅŸlık yemini edemedim. Åžimdi vatandaÅŸ olmaya ve haklarımı kullanmaya gidiyorum" dedi.

Öte yandan Federal Temyiz Mahkemesi'nin kararını deÄŸerlendiren Muhafazakar Parti Sözcüsü Stephen Lecce, "Hükümet tüm yasal seçenekleri düÅŸünüyor" demekle yetindi. Ülke genelinde 19 Ekim'de yapılacak federal seçimler için seçim kampanyasını sürdüren BaÅŸbakan Harper ve diÄŸer siyasi parti liderleri ise, karara iliÅŸkin henüz bir deÄŸerlendirme yapmadı. Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi Direktörü Ä°hsan Gardee, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin bu konuda yasak getirmek için daha fazla uÄŸraÅŸmamasını belirterek, "Bu, vergi ödeyen halkın parasını, zamanını ve bekleyen hizmetlerini boÅŸa harcamak olacaktır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.