Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin Suriye politikası değişti mi?

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ABD’nin de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in devrilmesini istemediğini söyledi.



Amerikan CBS News kanalına röportaj veren Rus diplomat Çurkin, ABD'nin Suriye tutumunu Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) nedeniyle deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade etti. Çurkin, “Bence ÅŸu anda ABD ile ortak bir görüÅŸü paylaşıyoruz: Onlar da Esad hükümetinin düÅŸmesini istemiyorlar. IŞİD ile Suriye hükümetine zarar gelmeyecek ÅŸekilde mücadele etmek istiyorlar. DiÄŸer taraftan Suriye yönetiminin IŞİD ile mücadele kampanyasından yararlanmasını da istemiyorlar. Çok karmaşık bir durum” diye konuÅŸtu.

‘ABD, IŞİD'Ä°N ÅžAM'I ELE GEÇÄ°RMESÄ°NDEN KORKUYOR'

Rusya ve ABD'nin Suriye krizine iliÅŸkin tutumlarının giderek birbirine yaklaÅŸtığını da ifade eden Çurkin, “Yaklaşımlarımız, durumun karmaşıklığının anlaşılmasına baÄŸlı olarak büyük ilerleme kaydetti. Bana göre, ÅŸu anda Amerikan hükümetinin en ciddi endiÅŸesi; Suriye yönetiminin düÅŸmesi, IŞİD'in Åžam'ı ele geçirmesi ve bundan ABD'nin suçlu tutulması” yorumunu yaptı.

‘ESAD HÜKÜMETÄ°YLE DÄ°YALOG KURMALILAR'

Washington'a Esed yönetimi ile diyaloÄŸa geçme çaÄŸrısını yineleyen Çurkin, “Suriye hükümetiyle iÅŸbirliÄŸi yapmalılar. Ä°lla ‘BeÅŸar Esad ile aynı masaya otursunlar' demiyoruz ama Suriye hükümetiyle birlikte çalışmalılar. Sahada IŞİD'le çarpışan onlar” dedi. ABD öncülüÄŸünde IŞİD'e karşı oluÅŸturulan uluslararası koalisyonun BM kararlarına dayanmamasına da tepki gösteren Çurkin, “ABD'li mevkidaşımı koalisyon için BM Güvenlik Konseyi'nde karar alınması için cesaretlendirmiÅŸtim. Ama karar olmadan bunu yapmayı tercih ettiler, sadece tek yanlı bir açıklama yaptılar” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.