Sosyal Medya

Dünya

Netanyahu'dan provokatif çıkış

İsrail Başbakanı Netanyahu, Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmelerine engel olanlara izin vermeyeceklerini söyledi



Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'daki mevcut durumu sürdürmek istediklerini ancak ancak Yahudilerin burayı ziyaret etmesine engel olmak isteyenlere izin vermeyeceklerini söyledi.

Ä°srail iÅŸgal güçlerinin geçtiÄŸimiz üç gün boyunca Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarının ardından Kudüs'teki durumu deÄŸerlendirmek için bir "güvenlik toplantısı" gerçekleÅŸtiren Netanyahu, toplantı öncesi yaptığı yazılı açıklamada, "Sivillere ve polise taÅŸ, havai fiÅŸek ve molotofkokteyli atanlarla mücadele etmek için gerekli tüm adımları atacağız" ifadesini kullandı.

GeçtiÄŸimiz günlerde Batı Kudüs'te araç kullanırken "taÅŸlı saldırıya" uÄŸradığı iddia edilen ve aracın kontrolünü kaybederek yaptığı kazada hayatını kaybeden bir Yahudiyi hatırlatan Netanyahu, ÅŸunları kaydetti:

"Tatillerin arifesinde (Yahudilerin yılbaşı olarak kabul edilen RoÅŸ AÅŸana tatili) bir kez daha kanıtlandı ki taÅŸ atmak ölüme sebebiyet verebilir. Bu eylemler çok sert ve önleyici cezalarla karşılık bulacaktır. Bu konuda sistematik bir deÄŸiÅŸikliÄŸe giderek caydırıcılık ve önleyicilik noktasında yeni standartlar oluÅŸturacağız."

Bazı konularda daha ileri adımlar atılmasına karar verildiÄŸini belirten Netanyahu, bunların ne olduÄŸunu ise açıklamadı. 

Mescid-i Aksa'daki mevcut durumu sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Netanyahu, "Yahudilerin Aksa'yı ziyaret etmesine engel olmak isteyenlere ise izin vermeyeceklerini" kaydetti.

Netanyahu ayrıca, bugün atılması kararlaÅŸtırılan adımların ilerletilmesi için önümüzdeki hafta bir güvenlik toplantısı daha düzenlenmesi talimatı verdi. 

Netanyahu'nun baÅŸkanlığındaki toplantıya Ä°srail Savunma Bakanı MoÅŸe Yalon, Kamu GüvenliÄŸi Bakanı Gilad Erdan, Adalet Bakanı Ayalet Åžaket, Kudüs Ä°ÅŸleri Bakanı Zeev Elkin, UlaÅŸtırma Bakanı Ä°srail Katz, Kudüs Belediye BaÅŸkanı Nir Barakat, BaÅŸsavcı Yehuda Weinstein ve güvenlikle ilgili diÄŸer yetkililerin de katıldığı bildirildi.

Ä°srail iÅŸgal güçleri geçtiÄŸimiz üç gün boyunca öÄŸleye kadar Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girmesini yasaklamış, camiye postallarıyla girerek cemaate saldırıda bulunmuÅŸtu.

Saldırıyı protesto eden avlunun kapısındaki Filistinlilere de saldıran Ä°srail askerleri çok sayıda Filistinliyi yaralamış ve gözaltına almıştı. Askerlerin saldırılarında caminin kapı, pencere ve halıları zarar görmüÅŸtü.

Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Müslümanların Mescid-i Aksa'ya giriÅŸinin yasaklandığı saatlerde çok sayıda Yahudi yerleÅŸimci ise polis korumasında içeri alınmıştı.

Ä°srail, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu tutarak ihlallere engel olmaya çalışan gönüllü Filistinlileri yasa dışı ilan etmiÅŸti. Ä°srail'in son ihlalleri, gönüllü Filistinlilerin "yasa dışı oluÅŸum" ilan edilmesinin ardından meydana geldi. 

Ä°srail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa'yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı. 1967'den bu yana ilk defa Mescid-i Aksa'nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden Ä°srail askerleri mescidin halılarını çiÄŸnemiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.