Sosyal Medya

Dünya

AP'deki beş partiden Türkiye'ye 'süreç' çağrısı

Avrupa Parlamentosu'nda grubu bulunan 5 siyasi parti, Türkiye'de Çözüm Süreci'nin tekrar başlaması ve tarafların tekrar masaya oturması çağrısında bulundu



Avrupa Parlamentosu'nda (AP) grubu bulunan bazı siyasi partiler, Türkiye'de Çözüm Süreci'nin tekrar baÅŸlaması ve tarafların tekrar masaya oturması çaÄŸrısında bulundu.

Avrupa Halk Partisi (EPP) BaÅŸkanı Manfred Weber, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) BaÅŸkanı Gianni Pittella, Liberal Grup (ALDE) BaÅŸkanı Guy Verhofstadt, YeÅŸiller EÅŸ BaÅŸkanları Rebecca Harms ve Philippe Lamberts ile BirleÅŸik Sol (GUE/NGL) BaÅŸkanı Gabriele Zimmer ortak açıklama yaptı.

Türkiye'de ÅŸiddet ortamına geri dönüÅŸten ÅŸaÅŸkınlık duyulduÄŸu belirtilen açıklamada, Çözüm Süreci'nin son bulmasının artan çatışma ortamına neden olduÄŸu ifade edildi.

Açıklamada, daha fazla can kaybı olmaması için, "Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki ÅŸiddet sarmalının son bulması" gerektiÄŸine iÅŸaret edilerek, "Sivil, asker ve polise karşı sergilenen ÅŸiddeti kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin demokrasisinde ilerleme olduÄŸuna dikkat çekilen açıklamada, bu baÅŸarıların, son dönemdeki ÅŸiddet olayları nedeniyle tehlikeye düÅŸtüÄŸü kaydedildi.

Açıklamada, tarafların tansiyonu artıran stratejilerinin hatalı olduÄŸunu vurgulanarak, "Bu anlaÅŸmazlık sadece siyasi uzlaÅŸma ile çözülebilir. Türk hükümeti bu durumu bitirmek için giriÅŸimde bulunmalı" deÄŸerlendirmesi yapıldı.

Tarafların kalıcı olarak silah bırakması gerektiÄŸi belirtilen açıklamada, "Biz, Türkiye'deki tarafları, ÅŸiddete son vermeye ve barış pazarlıklarına tekrar baÅŸlamaya çağırıyoruz. Türkiye'de ÅŸiddetin son bulması, AB'ye giriÅŸ sürecinin yapıcı ÅŸekilde devamı için hayati öneme sahip" ifadeleri kullanıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.