Sosyal Medya

Dünya

Doğu Avrupa'nın vicdan sınavı: Mülteciler

Doğu Mülteciler konusunda sınıfta kaldı



Almanya'nın sayısını belirleyemediÄŸi miktarda mülteciyi topraklarına almasının ardından Avusturya sınırına getirdiÄŸi kontroller, diÄŸer bir Avrupa ülkesinin üzerinde OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika'dan gelen daha fazla mülteciyi alma baskısı oluÅŸturdu. Özellikle daha yeni Avrupa BirliÄŸi üyesi olmuÅŸ DoÄŸu Avrupa ülkeleri çok büyük miktarda mülteci kabülüne karşı çıkmakta.

Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti AB'ne 2004'te katılmışlardı. Bu ülkeler Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker tarafından ülkelerin büyüklüÄŸüne göre mülteci alma teklifine karşı çıktı.

Polonya önümüzdeki iki sene içinde 2 bin mülteci almayı kabul ederken AB sistemi dahilinde bu ülkeye dayatılan sayı 12 bin. Bu durum ise Polonya genelinde bir çok ÅŸehirde protestoların yaÅŸanmasına sebep oldu. Polonyalılar protestolarda “ bugünün mültecileri yarının teröristleri” sloganlarıyla mülteci meselesine bakışlarını ortaya koymuÅŸ oldular.

Slovakya ise sadece birkaç yüz mülteciyi Hristiyan olma ÅŸartı ile alabileceÄŸini açıkladı. Çek Cumhuriyeti nüfusunun %94'ü  AB'den gelen mültecileri geldikleri yere göndermesini istedi. Macaristan ise Sırbistan'la ile olan sınırına mülteci akışını engellemek için tel çit çekti.

Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Oban'ın açıklaması ise Avrupa'nın bilinç altındaki dini muhafazakarlığı gözler önüne serdi. Oban “Avrupa'nın Hristiyan kalması için” mültecileri içeri sokmayı açıklamasında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.