Güncel
Otogarda bekleyen Suriyeliler: Neden izin vermiyorsunuz?
Yüzlerce Suriyeli sığınmacı Edirne’ye, oradan da Avrupa’ya gitmek için iki gündür İstanbul Otogarı’nda bekliyor. Aralarında yaşlılar, engelliler ve çocuklarında olduğu kalabalık, gidiş izni verilene kadar beklemeye kararlı. İçişleri Bakanlığı genelgesini gerekçe gösteren otobüs firmaları ise sığınmacılara bilet satışı yapmıyor.
Suriye'deki iç savaÅŸtan kaçarak Türkiye'ye gelen sığınmacılar Edirne'ye, oradan da Yunanistan'a geçebilmek için BayrampaÅŸa'daki Büyük Ä°stanbul Otogarı'nda bekliyor. Ancak otobüs firmaları Edirne’ye bilet satışı yapmıyor. Firma yetkilileri, kendilerine Edirne ValiliÄŸi’nden gelen yazıda Ä°çiÅŸleri Bakanlığı’nın genelgesine göre sığınmacıların tanıtım kartlarında yazan ilin dışındaki yerlere gidemeyeceklerinin söylendiÄŸini belirtiyorlar. Daha önceden bilet alanların da otobüslere binmesine izin verilmiyor. Edirne'ye bilet satışı yapılmıyor. Ancak firma çalışanları diÄŸer illere bilet sattıklarını söylüyor.
Deniz yoluyla gitmek ölüm demek...
Suriyeli sığınmacılar ise bilet satışı yapılmamasına raÄŸmen dünden beri otogarda bekliyor. YaÅŸlılar, çocuklar ve engellilerin de olduÄŸu yüzlerce sığınmacı otogarın arka tarafındaki alanda yerlerde oturuyor. Kimi elindeki ÅŸemsiyelerde güneÅŸten korunmaya çalışırken, çocuklar bavulların üzerinde, yere serilen ceketlerin üzerinde uyuyor.
Yüzlerce Suriyeli sığınmacı arasında deniz yoluyla sınır dışına geçmek isterken denizin ortasında bırakılan da, hayatını Ä°stanbul’da sürdürmeye çalışmış ama çocuklarına daha iyi bir gelecek kurmak için gitmek isteyen aileler de var. Hepsinin ortak talebi ise "insanca yaÅŸayabilmek."
Deniz yoluyla sınırı aÅŸmanın ölüm demek olduÄŸunu anlatan sığınmacılardan kimi ellerindeki kartonlara, "Neden geçmemize izin vermiyorsunuz?" yazmış, kimi denizden sınırı geçmek isteyen bir aileyi tabutun içinde resmetmiÅŸ. Kalabalık içindeki gençlerden bazıları ise üzerinde Ä°ngilizce ve Arapça "Sadece geçmek istiyoruz" yazılı tiÅŸörtler giymiÅŸ.
"Artık daha fazla çocuk ölmesin"
Altı ay önce Suriye’den Ä°stanbul’a gelen Ayhan Komok, "Edirne’ye gitmek istiyorum çünkü sınırı geçip daha iyi ÅŸartlarda yaÅŸayabileceÄŸim herhangi bir ülkeye gitmek istiyorum. Daha çok çocuk ölsün istemiyoruz artık" diye konuÅŸuyor. Suriye’de üniversitede iÅŸletme okuyan Komok, Ä°stanbul’da Suriyelilerin birlikte yaÅŸadığı bir yurtta kaldığını, iÅŸ bulmanın çok zor olduÄŸunu anlatıyor.
Bir buçuk sene önce dokuz kiÅŸilik ailesiyle Ä°stanbul’a gelen Husam Zemrik, Avcılar’da yaÅŸadıklarını anlatıyor. Mekanik ustası olduÄŸunu ama burada mesleÄŸini yapamadığını anlatan Zemrik beÅŸ çocuÄŸunun eÄŸitiminin yarım kaldığını söylüyor: "Türkiye’de insanlar çok yardımcı, insanlar güzel. Ancak burada yaÅŸam koÅŸulları çok zor. MaaÅŸlar çok düÅŸük. Geçinemiyoruz."
"Sadece hayatımızı sürdürmek istiyoruz"
Ä°ki yıl önce Ä°stanbul’a gelen 25 yaşındaki Åžiyah Elhulla muhasabeci. Ancak burada dil sorunu nedeniyle iÅŸ bulmasının çok zor olduÄŸunu anlatıyor:
"En son bir terzinin yanında çalışıyordum. BeÅŸ kiÅŸi bir odada kalıyorduk. Edirne’ye gittim ama tanıtım kartımda ikamet etitÄŸim il Ä°stanbul olduÄŸu için buraya geri gönderdiler. Yine Edirne’ye gitmeye çalışıyorum ÅŸimdi. Daha önce Ä°zmir’den deniz yoluyla kaçmayı denedim. Denizin ortasında bıraktılar. Polis kurtardı bizi. Sadece hayatımızı sürdürmek, geçinmek istiyoruz. Bunun için baÅŸka bir ülkeye geçmek istiyoruz."
22 yaşındaki Enis Ä°sa ise yedi aydır Ä°stanbul'da. Bir ayakkabı firmasında iÅŸçi olarak çalışıyor. Suriye'de insan kaynakları yönetimi okuduÄŸunu anlatıyor:
"Ailem Suriye'de. Binlerce Suriyeli deniz yoluyla gitmeye çalışıyor. Bunun mafyası oluÅŸmuÅŸ. 1200 dolar veriyorsunuz, ölecek misiniz, kalacak mısınız belli deÄŸil? Yeni bir hayat kurmak istiyorum."
Henüz yorum yapılmamış.