Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da yedi darbe karşıtı idam edildi

Mursi'nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana verilen idam cezalarından 7'si infaz edildi. İdam talebiyle dosyaları Müftülüğe gönderilen bin 695 kişiden 433'ü temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırılırken, 246 kişi hakkındaki idam kararı iptal edildi.



Mısır'da seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'te yapılan askeri darbeyle devrilmesinin ardından verilen idam cezalarından 7'si infaz edildi.

Darbenin ardından geçen sürede, darbe karşıtı gösterilere katıldıkları gerekçesiyle veya terörle iliÅŸkilendirilerek açılan veya bu tarihten sonra yeniden gündeme getirilen davalarda Mursi ve birçok Müslüman KardeÅŸler TeÅŸkilatı (Ä°hvan) liderinin de aralarında bulunduÄŸu çok sayıda sanık hakkında idam kararı verildi.

Ä°dam talebiyle dosyaları MüftülüÄŸe gönderilen bin 695 kiÅŸiden 433'ü temyiz ve itiraz yolu açık olmak üzere ölüm cezasına çarptırılırken, 246 kiÅŸi hakkındaki idam kararı iptal edildi.

UYGULANAN Ä°DAM HÜKÜMLERÄ°

Askeri Yüksek Mahkeme tarafından "Kahire'nin kuzeyindeki Musturut askeri kontrol noktasına bombalı saldırı düzenlemek, terör örgütüne üye olmak ve terör faaliyetlerinde bulunmak, silahlı eÄŸitimi almak, donanma gemilerine ve askeri tesislere saldırı düzenlemek" suçlamalarıyla yargılanarak ölüm cezasına çarptırılan Ensar Beyt el-Makdis örgütüne mensup 6 kiÅŸinin cezası 17 Mayıs'ta infaz edildi.

Ä°skenderiye'de darbe karşıtları ile yandaÅŸları arasında çıkan olaylarda, "binadan atılan bir çocuÄŸun hayatını kaybettiÄŸi" öne sürülerek, bu olayla ilgili sanıklar hakkında, "kasten adam öldürmek, silah bulundurmak, Ä°hvan'a üye olmak, vatandaÅŸları korkutmak, kamu kurumlarının çalışmasını engellemek" iddialarıyla dava açıldı. Dava kapsamında yargılanan 62 kiÅŸi çeÅŸitli hapis cezalarına çarptırılırken, sanıklardan Mahmud Ramazan'a idam kararı verildi. Temyize götürülen davada onanan karar, 7 Mart'ta infaz edildi.

UYGULAMAYI BEKLEYEN Ä°DAM HÜKÜMLERÄ°

Halihazırda sivil ya da askeri mahkemeden çıkmış ve uygulanmayı bekleyen onanmış idam kararı bulunmuyor. 2014 yılında hazırlanan Mısır anayasasının 155'inci maddesine göre, CumhurbaÅŸkanının Bakanlar Kurulu'nun görüÅŸünü aldıktan sonra onanmış idam hükümlerini affetme ya da hafifletme yetkisi bulunuyor.

TEMYÄ°Z AÅžAMASINDA OLAN Ä°DAM HÜKÜMLERÄ°

Mahkemelerin, haklarında idam kararı aldığı aralarında Muhammed Mursi'nin de olduÄŸu 433 sanık için temyiz yolu açık bulunuyor.

Yargıtay, söz konusu kararları onayabilme, hükmü iptal edebilme veya davanın tekrar görülmesine karar verebilme yetkilerini taşıyor.

Ceza mahkemelerinin verdiÄŸi ilk karara itiraz halinde Yargıtay, söz konusu hükmü iptal ederek, yeniden yargılama kararı verebiliyor ya da mahkemenin hükmünü onaylayabiliyor. Bu durumda onay kararı nihai oluyor.

Yargıtay yeniden yargılanmasına hükmettiÄŸinde ise ceza mahkemeleri konuyla alakalı tekrar bir karar veriyor. EÄŸer bu verilen karar da itiraz edilirse, Yargıtay bu itirazı da kabul eder ve yargılamayı kendi üstleniyor. Yeniden yargılamada ise ya mahkemenin verdiÄŸi karara itirazı reddediyor ya da kendi yeni bir karar veriyor ve her halükarda verdiÄŸi karar nihai hüküm oluyor.

Ä°PTAL EDÄ°LEN Ä°DAM HÜKÜMLERÄ°

Dosyası MüftülüÄŸe gönderilen 246 kiÅŸi hakkında verilen idam kararlarına yapılan itiraz kabul edildi ve yeniden yargılama kararı alındı. Bu, Mısır hukukuna göre idam kararının iptal edilmesi anlamına geliyor.

Müftüye dosyası gönderilenlerden 1009'u hakkında ise idam kararı çıkmadı. Bunlarda 516'sı hakkında idam dışında cezalar verilirken, 493'ü hakkında beraat kararı çıktı daha sonra yapılan itiraz kabul edilerek yeniden yargılanmalarına hükmedildi.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'de ordunun yönetime el koymasının ardından yüzlerce darbe karşıtı, "ÅŸiddet olaylarına karışmak, izinsiz gösteri düzenlemek" gibi çeÅŸitli suçlardan gözaltına alınarak yargılanmaya baÅŸlanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.