Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mescid-i Aksa'ya yeni baskın

İsrail güvenlik güçleri yine Mescid-i Aksa'ya girip Filistinli cemaate saldırdı. 17 Filistinli yaralandı, gözaltına alınanlar var.



 

Ä°srail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri sürüyor. Yahudi yerleÅŸimci grubunun Ä°srail polisinin gözetiminde Mescid-i Aksa Külliyesi'ne girerek avluda tur atmasına tepki gösteren Filistinli gençlere polis saldırdı. Yahudi yerleÅŸimcileri Mescid-i Aksa'ya sokmaya çalışan Ä°srail güvenlik güçlerinin, içeride bekleyen ve murabıtlar (gönüllüler) olarak bilinen Filistin cemaatine saldırması sonucu 17 Filistinli yaralandı. Filistinli gençler polisin saldırısına taÅŸlarla karşılık verdi.  Polisin plastik mermiler ve ses bombaları da kullanıdığı saldırıda en az 17 Filistinli yaralandı. 1 Filistinli tutuklandı. Ä°srail güvenlik güçleri mensupları Mescid-i Aksa’nın çatısında gezdi.

Atılan ses bombaları nedeniyle Aksa’nın güney duvarlarında bir yangın çıktı. Ancak Filistinliler bu yangını söndürdü. Telefonla Al Jazzera’ye bilgi veren Mescid-i Aksa Ä°ÅŸleri ve Vakıflar Müdürü Azzam Hatip, Ä°srail’in Mescid-i Aksa’da bir emrivâki dayatmaya çalıştığını söyledi. .

Kudüs'te Yahudi yerleÅŸimciler, asker veya polis eÅŸliÄŸinde sık sık Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek cami cemaatini ve eÄŸitim gören öÄŸrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaÅŸanıyor. Ä°srail bu gerekçelerle zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya giriÅŸini kısıtlıyor.

Erdoğan Ban'ı aradı

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da Ä°srail'in Kudüs'te Harem-i Åžerif'teki ihlalleri ve Müslümanları hedef alan saldırılarıyla ilgili olarak Pazartesi günü  BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'utelefonla aradı.
CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; ErdoÄŸan, Ban’a Ä°srail'in yaptıklarının asla kabul edilemeyeceÄŸini ve Ä°slam dünyasında ciddi bir infiale sebebiyet verdiÄŸini söyledi. BM'yi Kudüs'teki ihlallere karşı harekete geçmeye çağırdı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, uluslararası toplumun Ä°srail’i 1967 sınırları temelinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulmasını kabullenmeye zorlayacak bir tutum takınması gerektiÄŸini vurguladı. Bunun tüm bölgenin istikrarı için de önemli olduÄŸunu söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban da geliÅŸmeleri endiÅŸeyle karşıladıklarını ifade etti. Barış müzakerelerinin ne denli önemli olduÄŸunun mevcut gerilimle bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

İlk kıble Mescid-i Aksa

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliÄŸini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduÄŸu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduÄŸunu iddia ediyor. 

Ä°srail, içerisinde Mescid-i Aksa külliyesinin de bulunduÄŸu DoÄŸu Kudüs'ü 1967'den beri iÅŸgal altında tutuyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.