Sosyal Medya

Dünya

ABD: Esed gitmeli

Allen, Esad’e verilen her destek ve katkının savaşı hızlandırıp ve yaygınlaştırdığını bildirdi



ABD BaÅŸkanı'nın IŞİD Ä°le Mücadele Küresel Koalisyonu'ndaki Özel Temsilcisi John Allen, Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esad'ın çözümün bir parçası olamayacağını bildirdi.

'O ÇÖZÜMÜN BÄ°R PARÇASI OLAMAZ'

Allen ABC'nin sorularını cevaplandırırken Suriye sorununa çözümün asla askeri olamayacağını, siyasi çözüm getirilmesi gerektiÄŸini bildirdi. Suriye'nin BeÅŸÅŸar Esad'sız bir siyasi dönüÅŸüm saÄŸlaması gerektiÄŸini savunan Allen, “O çözümün bir parçası olamaz. Uluslararası ortaklarımızla ve nihayetinde Suriye'deki muhalif unsurlarla, dönüÅŸümü etkinleÅŸtirmek için devamlı görüÅŸme içinde olmalıyız” dedi.
Birçok göçmenin içinde bulundukları durumdan IÅžID'i deÄŸil Esad rejimini sorumlu tuttuklarının hatırlatılması üzerine Allen, “Evet öyle” dedi. John Allen, “Tavsiyemiz Esed'i ve bu çatışmaya yol açan anlamda liderliÄŸi uzaklaÅŸtıracak bir siyasi dönüÅŸüm” cevabını verdi. John Allen, Esad rejimine verilen destek ve katkıların çatışmayı hızlandırıp yayılmasına neden olduÄŸunu da bildirdi.

'TÄ°KRÄ°T EVE DÖNÜYOR…'

Allen Tikrit'in Irak Güvenlik Güçleri tarafından IŞİD'ten geri alındığını belirtirken “Tikrit eve dönüyor” dedi. Allen, Kobani ile ilgili ÅŸunları söyledi: “Sonunda Koalisyon'un desteklediÄŸi cesur savunmacılar ÅŸehri elinde tuttu ve sonra sadece bölgede yayılmayla kalmadı ama Suriye ve Türkiye sınırının büyük bölümü ÅŸimdi bizim desteklediÄŸimiz insanların elinde.

IŞİD'i sınırın bir hayli dışına püskürttüler ve Türkiye'den Suriye'ye ana geçiÅŸ noktasını kapattılar.” IŞİD'i Türkiye-Suriye sınırından püskürtme, en sonunda da IŞİD'i destekleyen yabancı savaÅŸçılar akışını engellemek üzere sınırın kapatılmasında çok büyük ilerleme saÄŸlandığını anlatan Allen, “Rakka'ya 45 kilometre mesafede insanlar var altı ay önce bunu hayal edemezdik” dedi.

Ilımlı ya da güvenilir Suriyeli unsurları güçlendirme ilkesine baÄŸlı kalacaklarını anlatan John Allen, ÅŸöyle devam etti: “Sahada diÄŸer muhalif unsurlarla da yakın bir ÅŸekilde çalıştığımızın bilinmesi de önemli ve sanırım ÅŸimdiye kadar bunlardan bir bölümünü tanımladım. Suriye-Türk sınırının büyük bölümü IŞİD tarafından ele geçirlimiÅŸti ve IŞİD sınırını bir hayli uzağına püskürtüldü. Tel Abyad'da ana geçiÅŸ noktasını kapattık ve Rakka'ya 45 kilometre mesafede su güçlerin unsurlarına sahibiz. Yani savaÅŸa hazır unsurlara güç verdiÄŸimiz ve etkinleÅŸtirdiÄŸimizde olumlu örnekleri gördük. Onların mücadelesini desteklemeye devam edeceÄŸiz.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.