Sosyal Medya

Güncel

Türkeş: ''Sadece partimi iktidar yaptım''

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, noter aracılığıyla partisi MHP'den ihracına itiraz etti. Türkeş, "Sadece partimi iktidar yaptım. Başkaca bir disiplin fiili işlemedim" dedi.



BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ'in, noter aracılığıyla Merkez Disiplin Kurulu BaÅŸkanlığı'na gönderdiÄŸi ihtarnamede, üyesi ve Ankara Milletvekili olduÄŸu MHP'den ihraç edildiÄŸine iliÅŸkin kararın kendisine henüz tebliÄŸ edilmediÄŸini belirtti.

Ä°hraç kararının "haksız, mesnetsiz ve hukuki dayanaktan yoksun" olduÄŸunu savunan TürkeÅŸ, "Ülkemizin bu kadar kritik dönemden geçtiÄŸi günlerde, Disiplin Kurulu'nun Tüzük hükümlerine açıkça aykırı bir ÅŸekilde teÅŸekkül ettirilerek verilen bu karar, tarihe önemli bir not olarak düÅŸecektir. Bunun mücadelesi ayrıca yapılacaktır" dedi.

TürkeÅŸ'e göre, "geçici seçim hükümetinde BaÅŸbakan Yardımcılığı görevini kabul etmesi" dışında suçlandığı bir durum yok.

Halen Ankara Milletvekili olması ve üstlendiÄŸi görevin Anayasa'dan kaynaklanan yasama görevi çerçevesinde bulunması nedeniyle Merkez Disiplin Kurulu'nun yetkisiz ve görevsiz olduÄŸunu ileri süren TürkeÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yetkili ve görevli Kurul, Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Disiplin Kuruludur. Bu nedenle verilen karar yok hükmündedir. Ayrıca, milletvekili olmam nedeniyle Disiplin Takibatı yaptırmaya, 'Grup Yönetim Kurulu ve Genel BaÅŸkan' birlikte yetkilidir. Oysa hakkımdaki disiplin takibatının, sadece Genel BaÅŸkan Sayın Devlet Bahçeli'nin sevk yazısıyla baÅŸlatıldığı anlaşılmaktadır. Grup Yönetim Kurulu Kararı olmadan, tek başına Genel BaÅŸkan, disiplin takibatı yaptıramaz. Bu yönden de verilen karar keenlemyekündür."

"Savunma hakkım kısıtlandı"

BaÅŸbakan Yardımcısı TürkeÅŸ, savunma hakkının kısıtlandığını, TüzüÄŸün ilgili hükmünün yanlış yorumlanarak savunma hakkının 15'den 7 güne düÅŸürüldüÄŸünü anlattı. TürkeÅŸ, "7 günlük süre de dolmadan, 5. günde jet hızıyla gerçekleÅŸtirilmesi, ihraç kararının baskıyla verildiÄŸini ve haksız olduÄŸunu ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Suçlandığı disiplin fiilinin, "Geçici seçim hükümetinde BaÅŸbakan Yardımcılığı görevini kabul etmesi" olduÄŸunu, bunun dışında herhangi bir söz, davranış, fiilin bulunmadığını ifade ederek, ÅŸunları söyledi:

"Yasama organında milletvekili olarak görev yapan bir kiÅŸinin Anayasal ve milli bir görevi kabul etmesi, dünyanın hiçbir yerinde disiplin fiili olarak kabul edilemez. Yasama görevi çerçevesinde, ÅŸahsıma Anayasa gereÄŸi teklif edilen Bakanlık görevini kabul edip etmemeyi Anayasa, milletvekilinin vicdanına bırakmıştır. Bu konuda partim, herhangi bir grup kararı da almadığı gibi, Parti Genel BaÅŸkanımızın da bu yönde en ufak bir sözlü yada yazılı açıklaması mevcut deÄŸildir. Tam aksine, Sayın Genel BaÅŸkanımız ve parti yetkilileri, koalisyon hükümeti kurmak amacıyla görevli BaÅŸkan ile açık ve kapalı görüÅŸmeler yapmışlardır. Hatta Sayın Genel BaÅŸkan, Koalisyon konusunda anlaÅŸmaya vardıklarını, muhtemel bakanları dahi belirlediklerini basının önünde açıklamışlardır. Koalisyonda dahi yer almayı kabul eden partimin, zorunlu ve Anayasal seçim hükümetinde yer almak istememesi, parti politikası ÅŸeklinde tasnif edilemez. Kaldı ki, siyasal partilerim amacı, hedefi iktidar olmaktır. Seçim hükümetinde de olsa iktidara ulaÅŸmak, disiplin suçu olarak kabul ediliyor ise partim bunu açıkça deklare etmelidir. Halbuki partiler, dernek veya vakıf deÄŸildir. Yıllardır iktidara ulaÅŸamamış partimizin, seçim hükümetinde söz sahibi olması parti menfaati aleyhine olmayıp, tam aksine lehinedir."

"Ben sadece partimi iktidar yaptım"

BaÅŸbakan Yardımcısı TürkeÅŸ, seçmenlerden "niçin iktidara talip olmadıkları" konusunda eleÅŸtiriler aldıklarını, seçmenlerin talebinin göz ardı edilemeyeceÄŸini belirtti. TürkeÅŸ, ÅŸöyle devam etti:

"Ben sadece, partimi iktidar yaptım. BaÅŸkaca bir disiplin fiili iÅŸlemedim. Bunu hiç kimse ileri süremez. Genel BaÅŸkanımı eleÅŸtiren en ufak bir davranışım olmamıştır. Parti dışı ocakların, ÅŸahsıma tehdit boyutundaki açıklamalarına sessiz kalamam. Milletvekilinin görevini yapmasına mani olacak saldırılara karşı koymak, öncelikle insanlık görevidir. Ben bakanlık görevini kabul ederek, herhangi bir yasa dışı suç örgütüne katılmadım. Her gün ÅŸehit haberleri yüreÄŸimizi daÄŸlar iken, ülke uçurumun kenarına getirilmiÅŸ iken, Türkiye Cumhuriyetinin Anayasal ve meÅŸru seçim hükümetinde görev kabul ettim. MilliyetçiliÄŸi, partimizin temel ilkesi olarak benimsemiÅŸ bir siyasi hareket olarak görev ve sorumluluktan kaçmak, varlık nedenimize aykırıdır. Binlerce ülkücü ÅŸehide sahip bir partinin, günlük politikaların esiri olması mümkün deÄŸildir. Ben sadece Allah önünde eÄŸilir, milletimin yüce menfaatleri için yaÅŸarım. Bunun dışındaki her türlü itham sahipleri, beni partimden geçici olarak uzaklaÅŸtırabilir. Ancak, tarih önünde ve uzun vadede haklılığım ortaya çıkacaktır. Partiler, millete ve devlete hizmet etmek için bir araçtır. Bugün bu araç elimden alınmak istense dahi, millet ve devlete hizmet yolundan asla vazgeçmem. Bu nedenle, disipline sevk yazısında belirtilen, BaÅŸbakan Yardımcılığı sıfatıyla geçici seçim hükümetinde kabine üyeliÄŸini kabul etmemin, partimin hangi ilke ve esaslarına aykırılık oluÅŸturduÄŸu izaha muhtaçtır."

BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ, ihtarnamede bu nedenlerle Merkez Disiplin Kurulu'nun ihraç kararına itiraz ederek, ihraç kararının görev ve yetki yönünden yok sayılmasını, ortadan kaldırılmasını, her türlü hukuki ve cezai baÅŸvuru haklarımın saklı tutulmasını talep etti.

Ä°hraç edilmiÅŸti

MHP Merkez Disiplin Kurulu, seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul eden BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili TuÄŸrul TürkeÅŸ'in partiden kesin ihracına karar vermiÅŸti.

TürkeÅŸ, partiden ihracının talep edilmesine dair MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'ye 4 Ekim'de olaÄŸanüstü kurultay çaÄŸrısı yapmış, son kararı parti delegelerinin vermesini istemiÅŸti.

1 Kasım seçimlerinde AK Parti’den aday olacağına iliÅŸkin iddiaları da deÄŸerlendiren TuÄŸrul TürkeÅŸ, böyle bir düÅŸüncesi olmadığını, AK Parti’den de davet almadığını söylemiÅŸ, teklif gelirse MHP’den aday olacağını belirtmiÅŸti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.