Sosyal Medya

Dünya

Almanya, Schengen'i askıya aldı

Almanya, karşı karşıya kaldığı göç dalgasının boyutunun beklediği oranları aşması üzerine önlem olarak serbest dolaşıma izin veren Schengen uygulamasını askıya aldı.



Serbest dolaşımı geçici olarak durduran Almanya baÅŸta Avusturya sınırındakiler olmak üzere tüm sınırlarında kontrolleri tekrar devreye soktu.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, Avrupa BirliÄŸi Komisyonu Jean Claude Juncker’i arayarak ülkesinin kararını bildirdi.

AB kuralları kriz durumunda ya da önemli güvenlik önlemi gerektiren olaylarda pasaport ya da kimlik kontrolüne tabi olmadan seyahat etmeye olanak veren sistemin istisnai olarak askıya alınmasına olanak veriyor. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada Almanya’nın aldığı kararın kurallar kapsamında olduÄŸunu belirtildi.

AB Komisyonu durumu yakından izlemeyi sürdüreceÄŸini ve alınan önlemlerin orantılı olmasını güvence altına alma yaklaşımında olacağını vurgulayarak hedefin uygun olan en kısa zamanda normal Schengen uygulamasına dönüÅŸ olması gerektiÄŸinin altını çizdi.

AB içiÅŸleri bakanları, Almanya ve diÄŸer ülkelerin göÄŸüslemek zorunda kaldığı göç dalgasını ele almak için pazartesi günü Brüksel’de bir araya geliyor. Toplantının odağında AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve toplamda 160 bin mültecinin üye ülkelere bazı kriterler ışığında zorunlu dağıtımını hedefleyen öneri yer alacak. Toplantı öncesi özellikle DoÄŸu ve Orta Avrupa ülkelerinin zorunlu kota sistemine yönelik sert muhalefeti sürüyor. AB içiÅŸleri bakanlarının görüÅŸ ayrılıklarını giderememesi halinde AB Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, AB liderlerini bir araya getiren olaÄŸanüstü nitelikli bir zirve çaÄŸrısı yapacak.

AB KOMÄ°SYONU: KONTROLLER SCHENGEN'E UYGUN

Öte yandan Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu, Almanya'nın Avusturya sınırında sığınmacı krizinden dolayı geçici kontrollere baÅŸlamasının Schengen AnlaÅŸması'na uygun olduÄŸunu bildirdi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, sığınmacı krizi nedeniyle Almanya'nın Avusturya sınırında "geçici olarak" kontrollere baÅŸlamasının, Schengen sınır kuralları ile uyumlu olduÄŸu kaydedildi.

Komisyon'un durumu yakından izlediÄŸi ve AB Konseyi ile Parlamentosu'nu bilgilendireceÄŸi belirtilen açıklamada, "Çabalarımızın esas amacı, üye ülkeler arasında normal Schengen sistemine yani açık sınırlara en uygun zamanda geçiÅŸtir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Almanya'nın bugün aldığı kararın, AB Komisyonu'nun sığınmacı krizine karşı teklif ettiÄŸi önlemlerin üzerinde uzlaşılması gerektiÄŸinin önemine iÅŸaret ettiÄŸi bildirildi.

Bugün, Almanya Ä°çiÅŸleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın Avusturya sınırında yeniden kontrollere baÅŸladığını bildirdi.

Öte yandan, yarın, AB Adalet ve Ä°çiÅŸleri Konseyi toplanacak. Brüksel'de yapılacak bu toplantıda ana gündem sığınmacılar konusu olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.