Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Üstümüze beton parçaları yağıyordu'

Mescid-i Haram'daki vinç kazasında yaralanan Bolat, 'Üstümüze bloklar halinde beton parçaları yağıyordu, 7-8 metre kaçabildim'' dedi.



Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında yaralanan Metin Bolat, kaza anında patlama sesi duyduklarını daha sonra da bloklar halinde beton parçalarının üstlerine yaÄŸdığını söyledi. 

Bir turizm ÅŸirketinde din görevlisi olarak görev yapan Bolat, tedavi gördüÄŸü Mekke'deki Türk hastanesinde, yaÅŸadığı kaza anını anlattı.

Tavaf yapıp namazını kıldıktan sonra Mescid-i Haram'dan çıkarken yaÄŸmurun baÅŸladığını anlatan Bolat, kazanın ilk anlarını, "O anda ÅŸimÅŸeÄŸin vurduÄŸunu gördük. Kaçma imkanım olmadı, ileri atılayım dedim. Daha sonra tuÄŸla ve briket gibi ÅŸeyler, koca koca bloklar patladı" dedi.

"Bir kardeşimin kucağına atladım"

Bir süre sonra kendine geldiÄŸini ifade eden Bolat, yaÅŸadıklarını ÅŸöyle özetledi:

"Gözümü açtığımda, sol tarafımdaki insanların tümü ÅŸehit olmuÅŸtu. Kiminin kafası kiminin kolu kopmuÅŸtu. Bir kiÅŸi eline kopmuÅŸ kolunu almıştı. Benim haricimde kimse oradan kurtulamadı. Bir tek benim kaçma imkanım oldu. Ben de bir kardeÅŸimin kucağına atladım. Onun boynuna sarıldım, yarım saat kaldım. 7-8 metre koÅŸabilmiÅŸtim. Birinci katın altına geldim. Orası korunaklıydı. Beton parçaları, vinç parçaları geliyordu."

Kazanın yaÅŸandığı bölgede genelde Endonezyalı grupların bulunduÄŸuna dikkati çeken Bolat, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"6 saat sonra hastaneye ulaÅŸabildim. Olay anında izdiham yaÅŸanmadı. Kaza sonrası ayran verdiler, su verdiler. Bana Bursa'dan emekli vaiz bir aÄŸabeyimiz yardımcı oldu. DiÄŸerleri çok kötüydü. Bizi aÅŸağı kısımdaki saÄŸlık ocağına aldılar. Telefonum, eÅŸyalarım kaybolmuÅŸtu. Bana yardım eden emekli vaiz aÄŸabey telefonumu getirdi ama tüm numaraları unutmuÅŸtum, pin kodunu bile hatırlamıyordum. Adımın yaralılar arasında yer aldığını öÄŸrenen ailem çok panik olmuÅŸ. Kalçamda küçük bir kırık var."

"Az insan vardı"

Bolat, beton blokların düÅŸtüÄŸü bölgede az sayıda insan bulunduÄŸunu aktararak, "YaÄŸmur baÅŸlayınca insanlar yaÄŸmur alanına çıktılar. Çok deÄŸil, az insan vardı. Tam tavaf anı olmuÅŸ olsaydı binlerce insan giderdi. Bu Rabbimin bir imtihanıydı" ifadesini kullandı. 

- EÅŸini kaybeden Yazgan

Kazada eÅŸi Metin Yazgan'ı kaybeden ve hastanede tedavi altına alınan Emine Yazgan, yaÅŸadığı üzüntüyü anlatırken, "EÅŸimin kurtulmuÅŸ olması için adaklar adamıştım" dedi.

EÅŸinin sabah namazında Kabe'ye gittiÄŸini, daha sonra cuma namazını da Mescid-i Haram'da kıldığını anlatan Yazgan, "Cuma sonrası geldi ama 'tekrar gideceÄŸim' dedi. Ben ikindi ve akÅŸam namazlarını otelde kıldım. Daha sonra Kabe'de izdiham yaÅŸandığını söylediler. Kabe'ye gidenler geldi, benim hacım gelmedi. AkÅŸama kadar hacımdan haber bekledim. 'Gelsin kurbanlar keseyim' dedim" diye konuÅŸtu.

- Arap yetkililere tepki

Murat Yavuzkan adlı ÅŸirket yetkilisi ise ölen hacı adaylarının defin iÅŸlemleri nedeniyle sıkıntı yaÅŸadıklarını söyledi.

Kazada hayatını kaybeden Åžükrü Karatepe'nin defnedilmesi için iki gündür uÄŸraÅŸ verdiklerini ifade eden Yavuzkan, "Cenazeyi cumartesi günü teÅŸhis ettik. Ä°ÅŸlemlerin yapılması için gerekli tüm çalışmaları yaptık ama defin için izin verilmiyor. Arap hükümetinden ÅŸikayetçiyiz. Sadece 'sabır, sabır' diyorlar. Diyanet yetkilileri yakından ilgileniyor ama Arap yetkililerden ÅŸikayetçiyiz" dedi.

- Yaralıların hayati tehlikesi yok

Diyanet Ä°ÅŸleri SaÄŸlık Ekibi BaÅŸkanı Ä°zami Turan, kazada hayatını kaybeden Türk hacı adayı sayısının son tespitlere göre 7 olduÄŸunu hatırlattı. 

Türk Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. Hürrem Bodor da kazada yaralanan 11 kiÅŸinin tedavisinin Suud hastanelerinde sürdüÄŸünü, bir kiÅŸinin de Türk hastanesinde bulunduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.