Sosyal Medya

Sağlık

Hastaneden randevu alacaklar dikkat!

Hastanelerden randevu almak için Sağlık Bakanlığı'nın 182 numaralı hattını arayıp randevu alan vatandaşlar gitmese bile muayeneye ücret ödüyor.



182 Hastane Randevu Merkezi hattını arayan vatandaÅŸlar, her arama için 4 lira telefon ücreti ödüyor. Bununla birlikte, birinci basamak saÄŸlık hizmetlerinden faydalandığında 3 lira, kamu hastanelerinde 5 lira ve özel hastanelere gittiÄŸinde 12 lira muayene parası alınıyor. Tüm bu kesintiler, hasta eczaneye ilacını almaya gittiÄŸinde karşısına çıkıyor, ödemediÄŸi takdirde ilacını alamıyor. Hasta, çeÅŸitli sebeplerle randevusuna gidemediÄŸinde de aynı ücreti ödemek zorunda.

Bursa Eczacılar Odası BaÅŸkanı Kubilay Aydın, hastaların rezervasyon yaptırıp muayeneye gidemediÄŸi takdirde de parayı ödediÄŸini söyledi. Bu paranın alınıp alınmayacağının sorgulanması gerektiÄŸini ifade eden Aydın, uygulamanın doÄŸru olduÄŸunu savundu. Türkiye'de 75 milyon insan, 115 milyon acil servis müracaatı yapıyor.  Aydın, “Dünyada bunun ortalaması onda birdir. Yani bizim 75 milyona göre 7,5 milyon acilimizin olması lazım.” dedi. Ücretin eczacılar tarafından devlet adına tahsil edilmesi nedeniyle eczacıların zor anlar yaÅŸadığını dile getiren Aydın, “Burada iÅŸin bizim açımızdan sıkıntılı tarafı büyük. Hastadan bu parayı almak zorunda kalan biz oluyoruz. Bunu da hastaya açıklamak zorunda kalıyoruz ve zorlanıyoruz.” diye konuÅŸtu.

VatandaÅŸ her hastalandığında ister devlet, ister özel hangi hastaneye giderse gitsin ek para ödemek zorunda. Aksiyon Dergisi'nde yayınlanan habere göre, vatandaÅŸlar devletin sunduÄŸu saÄŸlık hizmetlerinden faydalanmak için hatırı sayılır prim ödemesi yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2014 yılında devletin topladığı prim tutarı 133 milyar lirayı buldu. Bu primin yaklaşık 48 milyarını saÄŸlık için kesilen miktar oluÅŸturdu. Türk SaÄŸlık-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre 2014 yılının ilk 10 ayında bu çerçevede ödenen katkı payı 3,1 milyar TL. Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) BaÅŸkanı Gönül Erden, “SaÄŸlık ücretsizdir deniyor ama 14 farklı kalemden katkı payı kesiliyor.” diyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.