Bilim Teknoloji
Gizemli gezegenden yeni görüntüler
NASA, uzay aracı "New Horizons" tarafından çekilen, "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'un yeni fotoğraflarını yayımladı.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay aracı "New Horizons" (Yeni Ufuklar) tarafından çekilen, "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'un yeni fotoÄŸraflarını yayımladı.
BBC'nin haberine göre, Plüton'un son fotoÄŸraflarında gezegenin yüzeyinde kum tepecikleri olduÄŸu sanılan yükseltiler, vadiler ve yüzen buz kütleleri olduÄŸu görülüyor.
NASA'nın geçen ay sonunda yayınladığı fotoÄŸraflarda da Plüton'un bazı bölgelerinde hareket eden buz kütleleri ve etrafında puslu bir katmanın bulunduÄŸu görülüyordu.
Southwest Research Institute'de (Güneybatı AraÅŸtırma Enstitüsü) görevli bilimadamı Alan Stern, yeni fotoÄŸraflarla ilgili olarak, "Plüton, bize GüneÅŸ Sistemi'nde rastladığımız her ÅŸeyle rekabet eden yeryüzü ÅŸekillerinin çeÅŸitliliÄŸini ve zorlu süreçleri gösteriyor" ifadesini kullandı.
"New Horizons" ekibinden araÅŸtırmacılar daha önce Plüton'da daÄŸ benzeri yapıların bulunduÄŸunu ve buzlarla kaplı daÄŸların 3 bin 400 metrelik yüksekliÄŸe sahip olduÄŸunu açıklamıştı. DaÄŸların yaşının 100 milyon yıldan daha genç olduÄŸunu tahmin eden araÅŸtırmacılar, "Bu da cüce gezegenin jeolojik olarak aktif olduÄŸunu gösteriyor" deÄŸerlendirmesi yapmıştı.
GüneÅŸ Sistemi'ndeki yolculuÄŸuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak baÅŸlayan "New Horizons", 9 yıl 6 aydır görev yapıyor. New Horizons, Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keÅŸiflerde bulunuyor.
UZAYDA EN UZUN KALAN KOZMONOT DÖNDÜ
Öte yandan uzayda toplam 879 gün geçirerek bu alanda rekor kıran Rus kozmonot Gennady Padalka Dünya'ya döndü.
BBC'nin haberine göre, beÅŸ seferde toplam 879 gün uzayda kalan 57 yaşındaki Padalka, gün doÄŸmadan önce Soyuz kapsülüyle Kazakistan'a güvenli iniÅŸ yaptı.
Dünya'nın atmosferine girdikten sonra paraÅŸüt yardımıyla alçalan Soyuz kapsülü, Padalka'nın yanı sıra Uluslararası Uzay Ä°stasyonu'nda (UUÄ°) görev yapan Danimarkalı ve Kazak astronotlar Andreas Mogensen ve Aidyn Aimbetov'u de taşıyordu.
Padalka, UUÄ°'ye yaptığı son seferde istasyonda 168 gün geçirdi. Daha önce uzayda en fazla süre kalma rekorunu 2005'te yine Rus bir kozmonot olan Sergey Krikalev kırmıştı. Krikalev, altı seferde uzayda toplam 803 gün yaÅŸamıştı.
Kozmonotlar, yere indikten sonra saÄŸlık kontrolünden geçirilirken, ikram edilen çayını içen ve bir elma yiyen Padalka, hedefinin uzayda bin gün kalmak olduÄŸunu söyledi.
Mogensen ve Aimbetov ise ilk seferlerini yaptıkları uzayda 10 gün geçirdi. Aimbetov, sefere uzay turisti olarak katılacak Ä°ngiliz soprano Sarah Brightman'ın mayıs ayında ailevi meseleler nedeniyle eÄŸitim programından çekilmesi üzerine onun yerine UUÄ°'ye gitmiÅŸti.
Gennady Padalka
GeçmiÅŸte pilotluk eÄŸitimi alan ve Rus Hava Kuvvetleri'nde albay olan Gennady Padalka, uzaya ilk seferini 1998'de yaptı.
Ä°lk görevinde Rusya'nın Mir uzay istasyonuna giden Padalka, UUÄ°'yi dört kez komuta eden ilk kiÅŸi olma özelliÄŸini de taşıyor.
Padalka, seferleri sırasında 10 kez de uzay yürüyüÅŸüne katıldı.
Henüz yorum yapılmamış.