Sosyal Medya

Dünya

Pakistan ve Hindistan'dan çatışmasızlık kararı

Pakistan ve Hindistan ınır muhafızları birliklerinin komutanlarının yaptığı görüşmelerde sınırdaki çatışmaların durudurulşması kararı alındı



Pakistan ve Hindistan'ın sınır çatışmalarının durdurulmasında anlaÅŸtığı bildirildi. 

Ä°ki ülkenin sınır muhafızları birliklerinin komutanlarının Hindistan'ın baÅŸkenti Yeni Delhi'de gerçekleÅŸtirdikleri toplantıların ardından, son aylarda artarak devam eden sınır çatışmalarının durdurulması noktasında anlaÅŸmaya vardığı belirtildi.

"Rangers" olarak bilinen Pakistan Sınır Muhafızları BirliÄŸi'nden yapılan açıklamada, son iki ayda artan karşılıklı ateÅŸin, 2003 yılında varılan ateÅŸkes anlaÅŸması çerçevesine dönülerek durdurulmasına karar verildiÄŸi ifade edildi. 

Açıklamada, "Mümkün olan her seviyede geliÅŸmiÅŸ iletiÅŸim yolları kullanılarak barışı korumak için çaba sarf edilecektir" denildi. 

Hindistan Ä°çiÅŸleri Bakanı Rajnath Singh, toplantılar için Yeni Delhi'de bulunan Pakistan heyetinin başındaki Pakistanlı komutan Tümgenenal Ömer Faruk Burki'yi kabulünde yaptığı konuÅŸmada, "Hindistan, ilk ateÅŸi açan taraf olmayacaktır. Tüm komÅŸularımız ile sıcak iliÅŸkiler yürütmek istiyoruz" demiÅŸti. 

Pakistan ve Hindistan sınır kuvvetlerinin komutanları Yeni Delhi'de, KeÅŸmir bölgesinde artan sınır çatışmalarını ele almak üzere toplantılar yapmıştı. 

Ä°ki ülke arasında son iki ayda artan gerilim nedeniyle farklı zamanlarda açılan karşılıklı açılan ateÅŸ sonucu her iki taraftan sınır köylerinde yaÅŸayan 20'den fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. 

Ä°ki ülke arasında yine Yeni Delhi'de yapılması beklenen ulusal güvenlik danışmanları toplantısı ise karşılıklı suçlamalar ile son anda iptal edilmiÅŸti. 

Ä°ngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, KeÅŸmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaÅŸa girmiÅŸti. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu KeÅŸmir'de saldırı düzenlemeleri için direniÅŸçilere silah saÄŸlamakla suçluyor.

 KeÅŸmir'in Pakistan'a baÄŸlanmasını isteyen grupların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸi sanılıyor. Hindistan’ın, KeÅŸmir’in kontrolünü saÄŸladığı bölgede 500 bin askerinin olduÄŸu biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.