Sosyal Medya

Güncel

ABD'den teröristlere bombalı eğitim

Suriye’de YPG’li, Türkiye’de PKK’lı olan teröristlerin bombalı tuzaklarla saldırı metodunun altından ABD ve Avrupa aklı çıktı.



PKK'nın Suriye kolu PYD'nin askeri kanadı YPG, Suriye'nin kuzey bölgelerinde kurduÄŸu kantonları korumak için 'AsayiÅŸ' isimli silahlı bir birlik kurmuÅŸtu. YPG AsayiÅŸ'in başında bulunan Civan Ä°brahim, batılı devletlerin 450 kiÅŸiden oluÅŸan AsayiÅŸ militanlarına savaÅŸ eÄŸitimi verdiÄŸini açıkladı. Ä°brahim'e göre batılı devletler tarafından Suriye içinde verilen eÄŸitimler arasında bombalı araç ve tuzaklı bombalarla saldırı taktikleri de var. Bazı Suriyeliler, son iki aydır hayatlarında göremeyecekleri kadar 'batılı' gördüklerini ifade ediyor. Suriye'nin kuzeyinde YPG'ye mensup teröristler, Türkiye topraklarına gelince PKK'lı olup güvenlik güçlerine bombalı tuzak kuruyor. Kobani-Tel Abyad hattında baÅŸta ABD'li eski subaylar olmak üzere çeÅŸitli devletlerden gelen ajanlar, IŞİD'e karşı savaÅŸ kılıfıyla eÄŸitim verdikleri teröristleri daha sonra Türkiye'ye yolluyor.

YALNIZCA Ä°SÄ°MLERÄ° FARKLI

Güvenlik uzmanları örgütün daha önce karakol basma, suikast gibi saldırı biçimlerini kullandığını ancak son iki aydır yaptıkları saldırılarda tuzaklı bombalarla askeri araçların hedef alındığını ifade ediyor. Batılı devletlerin Suriye'deki PKK'lılara verdiÄŸi eÄŸitimler de henüz iki ay önce baÅŸlamıştı. Yeni Åžafak'ın bilgi aldığı güvenlik birimleri, YPG ile PKK'nın isim farklılığına raÄŸmen aynı amaca hizmet eden çatı yapılanmaya baÄŸlı olduÄŸunu belirtiyor ve ekliyor: “Suriye'nin kuzeyindeki savaÅŸta Türkiye'den yüzlerce kiÅŸi YPG'ye katıldı. Suriye içinde YPG'yi perde arkasından yöneten komutanları eski PKK'lı teröristlerden oluÅŸuyor. Bu iki örgütün militanları Suriye'ye gidince YPG'li, Türkiye'ye geçince ise PKK'lı oluyor. DaÄŸdaki terör eylemlerine katılan çok sayıda YPG militanı bulunuyor.”

EĞİT - DONAT FİYASKOSU

ABD'nin 'ılımlı muhaliflere' yönelik 'eÄŸit-donat' programı fiyaskoyla sonuçlandı. Suriye'den ABD'li yetkililere giden listede 3 bin 500 kiÅŸi bulunurken, ABD çeÅŸitli bahanelerle bu sayıyı 156'ya düÅŸürmüÅŸtü. 56'sı Türkiye'de 100'ü ise Ürdün'de eÄŸitim gören muhaliflerden sadece Türkiye'ki savaÅŸçılar eÄŸitimini tamamlayabilmiÅŸ, Ürdün'dekiler ise ülkelerine geri gönderilmiÅŸti. Muhalif kaynaklar, ABD'nin başından bu yana muhalifleri oyaladığını ve hatta ölmelerini saÄŸlamaya çalıştığını belirtiyor. 1,5 ay önce Suriye muhalefetinin önemli aktörlerine “Hazırlanın, 1 hafta içinde IŞİD'e karşı çok büyük hava saldırıları olacak. Azez-Mare hattındaki IŞİD mevzileri yerlebir edilecek" diyen ABD'lilerin o günden buyana ortada görünmediÄŸi belirtiliyor.

YPG DEVREYE SOKULACAK

Koalisyonun bu taahhüdünün üzerinden haftalar geçmesine raÄŸmen IŞİD'e yönelik harekatın baÅŸlamaması IŞİD'in iÅŸine yaradı. IŞİD'in o günden beri sadece Azez'de patlattığı canlı bomba sayısı 20. Mare'yi almak için bölgeye yığınak yapan IŞİD ile muhalif örgütler arasındaki çatışmalarda onlarca muhalif hayatını kaybetti. Kaynaklar, bu yöntemle YPG 'nin devreye sokulmasının amaçlandığını ÅŸu sözlerle anlattı: “Afrin'de 4 bin kiÅŸilik PKK/YPG gücü bulunuyor. Cerablus ve Afrin'den çıkarılacak militanlarla Kürt koridoru hayali uygulamaya sokulacak. Muhalifler ise bu savaÅŸ oyununda ölmeye devam edecek. YPG'liler IŞİD'in hava bombardımanları sayesinde ilerlerken bizim için 'beceremediler' diyecekler...”

EĞİTÄ°M ÜSSÜ KOBANÄ°

Yeni Åžafak'ın bölge kaynaklarından elde ettiÄŸi bilgilere göre, batılı devletlerin YPG'ye verdiÄŸi bomba eÄŸitimleri Kobani, Tel Abyad ve Afrin'de gerçekleÅŸtiriliyor. YPG'nin IŞİD ile girdiÄŸi çatışmalarda YPG'ye çok sayıda silah ve mühimmat desteÄŸi veren ABD'nin bu eÄŸitimlerde başı çektiÄŸi, Kanada ve Fransa ve Almanya'nın yeraldığı ifade ediliyor. Ülkenin kuzeyinde yaÅŸayan bir Suriyeli, “Hayatımız boyunca görebileceÄŸimiz kadar batılıyı son aylarda gördük” diyor. ABD'nin bu eÄŸitimleri, artık orduyla alakası kalmamış gibi gösterdiÄŸi eski özel harekat subayları kanalıyla verdiÄŸi iddia ediliyor. Kaynaklar, bu eÄŸitimlerle yüzlerce YPG'linin birer bomba uzmanı haline getirildiÄŸini kaydediyor.

Cihat Arpacık -  Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.