Sosyal Medya

Güncel

'PKK meÅŸruiyet kazanma peÅŸinde'

NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın açılışında konuşan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, PKK'nın Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanarak uluslararası toplum nazarında meşruiyet kazanmaya çalıştığını söyledi.



Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından organize edilmiÅŸ en kapsamlı uluslararası askeri toplantılardan biri olan NATO Askeri Komite Genelkurmay BaÅŸkanları Konferansı Ä°stanbul'da NATO Askeri Komite BaÅŸkanı Orgeneral Petr Pavel ve 28 üye ülkenin genelkurmay baÅŸkanları ve askeri temsilcilerin katılımıyla baÅŸladı. Açılış konuÅŸmasını yapan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar, PKK ve IŞİD'le mücadele konusunda mesajlar verdi.  Türkiye'nin, PKK ile mücadelesine devam ettiÄŸini, PKK'nın bölgesel güvenliÄŸe de bir tehdit teÅŸkil ettiÄŸini belirten Akar, "Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanan PKK, uluslararası camianın gözünde meÅŸruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Ama bu esnada yaÅŸlı, kadın, erkek ve çocukları öldürmeye, acımasız saldırılar düzenlemeye, masum insanların hayatını almaya devam etmektedir" dedi.

Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Akar, konferans vesilesiyle doÄŸru zamanda doÄŸru yerde bir araya geldiklerini belirtti. Türkiye'nin, ÅŸu anda NATO'yu etkileyen üç büyük krize komÅŸu olan tek NATO üyesi durumunda bulunduÄŸunu ifade eden Akar, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu krizlerden kastım, Suriye, Irak, Ukrayna krizleridir. NATO'nun güney ve doÄŸu kanatlarında ortaya çıkan bu tehditler, sizin de bildiÄŸiniz gibi, sadece bölgeyi deÄŸil, aynı zamanda küresel güvenlik ortamını da etkilemektedir. Bu sebepten dolayı NATO'nun ittifakın güvenlik ve emniyetini bu ortam içerisinde nasıl güvence altına alacağını tartışmanın da tam vaktidir."

"Suriye'deki çatışmalar, insani felakettir"

Suriye'deki çatışmaların, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya üzerinde yaÅŸanmış en büyük insani felaket olarak tanımlanabileceÄŸini dile getiren Akar, ÅŸunları kaydetti:

"2011'den bu yana ikili ve çok taraflı tartışmalar, Suriye ile baÄŸlantılı olarak dostlar ve ittifak içerisinde görüÅŸülmekte ve tartışılmaktadır. Ama bütün bunlara raÄŸmen, henüz bu ana kadar önleyici tedbirler uygun ÅŸekilde alınamamıştır. Ne yazık ki Suriye, artık büyük bir karmaÅŸa içine ve çıkmaza sürüklenmiÅŸtir. Bu durum, bütün dünyayı etkileyecek neticelerle bir Suriye krizine dönüÅŸmüÅŸtür. Aynı zamanda görüyoruz ki yabancı terörist savaÅŸçılar da alarm düzeyinde hepimize bir tehdit teÅŸkil eder hale gelmiÅŸ ve gittikçe artan bir ciddiyet kazanmıştır. Özellikle DAEÅž, ÅŸimdiye kadar görülmüÅŸ en barbar terörist grup olarak hem bölgeye hem de küresel istikrara doÄŸrudan bir tehdit oluÅŸturmaktadır. DAEÅž'in (IŞİD) faaliyetleri, Türkiye sınırında gerçekleÅŸmekte ve ciddi olarak NATO'nun güvenliÄŸini de tehdit etmektedir. Bu çerçevede ulusal çabalarımızın ötesinde Türkiye, uluslararası koalisyonla beraber, DAEÅž'e karşı mücadelesini sürdürmekte kararlıdır."

"Türkiye, Suriye'ye desteÄŸini sürdürecektir"

Orgeneral Akar, mülteci sorunu çerçevesinde, Türkiye'nin bugüne kadar olduÄŸu gibi, bundan sonra da Suriye ve Suriyelilere saÄŸladığı yardımlarla desteÄŸe devam edeceÄŸini söyledi.

Türkiye'nin bu çerçevede, 2 milyon Suriyeli ve Iraklı'ya ev sahipliÄŸi yaptığını ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için ÅŸu ana kadar 6 milyar dolar harcadığını hatırlatan Orgeneral Akar, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"Bu çerçevede Türkiye, PKK terör örgütüyle olan mücadelesine de devam etmektedir. PKK terör örgütü, bölgesel güvenliÄŸe de bir tehdit teÅŸkil etmektedir. Suriye ve Irak'taki durumdan faydalanan PKK, uluslararası camianın gözünde meÅŸruiyet kazanmaya çalışmaktadır. Ama bu esnada yaÅŸlı, kadın, erkek ve çocukları öldürmeye, acımasız saldırılar düzenlemeye, masum insanların hayatını almaya devam etmektedir. Suriye ve Irak'taki kriz, komÅŸu ülkeler için ve de koalisyonun aktif olarak mücadele yürüten üyeleri için daha kapsamlı ve karmaşık bir sorun haline dönüÅŸmeye baÅŸlamaktadır. EÄŸer bizler, ÅŸu anda bu tehditlere bir cevap vermeyecek olursak, kendimizi çok daha ciddi problemlerle karşı karşıya bulabiliriz. Daha fazla göç, daha fazla mülteci, daha fazla terör saldırısı, daha fazla çatışmayla kendimizi karşı karşıya buluruz ve ülkelerimizin refah ve huzurunu bozan bir istikrarsızlıkla karşılaşırız. DiÄŸer taraftan Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma da ittifakımızı ve bölgeyi etkilemektedir."

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.