Sosyal Medya

Güncel

AK Parti'de kongre günü

Bugün yapılacak AK Parti olağan kongresinde parti tüzüğünde bazı değişiklikler yapılacak



Türkiye'yi 13 yıldır kesintisiz yöneten AK Parti'nin, 5. OlaÄŸan Büyük Kongresi bugün yapılacak. Parti yönetiminin yeniden ÅŸekilleneceÄŸi kongrede, tüzükte de deÄŸiÅŸiklikler yapılacak.

Türkiye'nin son 13 yılına damga vuran AK Parti'den, kurucu lider Recep Tayyip ErdoÄŸan ile kurucular kurulu üyesi Abdullah Gül cumhurbaÅŸkanı seçilirken, Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Åžahin ve Cemil Çiçek, Ä°smet Yılmaz TBMM baÅŸkanı oldu. Gül ve ErdoÄŸan'ın ardından Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸbakan olarak 62. hükümette yer aldı.

AK Parti, 14 AÄŸustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra girdiÄŸi ilk genel seçimde iktidara gelerek kesintisiz 5 hükümet kurdu. 13 yıl tek başına iktidara gelen AK Parti, Türk siyasi tarihine damgasını vurdu. AK Parti, biri olaÄŸanüstü, dördü olaÄŸan olmak üzere 5 kongre yaptı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan liderliÄŸinde kurulan AK Parti'yi 3 Kasım 2002 seçimlerine 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, eski Meclis BaÅŸkanı Cemil Çiçek, eski BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Bülent Gedikli, Hayati Yazıcı, Necati Çetinkaya, Belma Satır gibi kurucu kurulu ve ilk MKYK üyeleri götürdü.

KURULDUKTAN 14,5 AY SONRA Ä°LK KAPATMA DAVASI AÇILDI

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Sabih KanadoÄŸlu, 3 Kasım 2002 seçiminden 10 gün önce AK Parti'ye kapatma davası açtı. KanadoÄŸlu tarafından hazırlanan iddianamede, AK Parti'nin kapatılmasının yanı sıra ErdoÄŸan'ın partideki görev ve yetkilerinin tedbiren kaldırılması talep edildi.

AK Parti bu ÅŸartlarda girdiÄŸi 2003 seçimlerinde geçerli oyların yüzde 34,63'ünü alarak tek başına iktidar oldu. ErdoÄŸan'ın siyasi yasağı sebebiyle Abdullah Gül baÅŸbakanlığında kurulan ilk AK Parti hükümeti Türkiye'nin 58. hükümeti oldu.

Siyaset yasağı sebebiyle 3 Kasım seçimlerine giremeyen ErdoÄŸan, 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçildi. Gül baÅŸkanlığındaki 58. hükümetin 12 Mart 2003 tarihindeki istifasının ardından ErdoÄŸan, 14 Mart 2003'te 59. Cumhuriyet Hükümeti'ni kurdu.

Ä°ktidar partisi olan AK Parti ilk yerel seçim sınavını 28 Mart 2004'de verdi. Ä°l Genel Meclisi seçim sonuçlarına göre, yüzde 41,67'lik oyla birinci oldu ve belediyeler bazındaki sonuçlara göre, bin 950 belediye kazandı.

AK Parti 1. OlaÄŸan Büyük Kongresi'ni 59. hükümetin kurulmasından yaklaşık 7 ay sonra 12 Ekim 2003'de yaptı ve genel baÅŸkanlığa geçerli oyların tamamını alan ErdoÄŸan seçildi. Partinin ilk büyük olaÄŸan kongresinde, 50 kiÅŸilik Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'na 59. hükümette görev yapan DışiÅŸleri Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Abdullah Gül, devlet bakanları BeÅŸir Atalay ve Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Ä°çiÅŸleri Bakanı Abdülkadir Aksu seçildi. Kongrede, MKYK'nın 26 üyesi yerini korurken 24 yeni isim kurul üyeliÄŸine seçildi.

ErdoÄŸan baÅŸkanlığındaki 59. hükümet ile iktidar partisi konumundaki AK Parti 2. Büyük OlaÄŸan Kongresi'ni 11 Kasım 2006'da yaptı. Bu kongrede de ErdoÄŸan geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel baÅŸkanlığa seçildi. 3 Ekim 2009'a kadar partiyi yöneten isimler, aynı zamanda CumhurbaÅŸkanı seçimi, genel seçim ve anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumundan baÅŸarıyla çıktı. Bu kongrede parti MKYK'sına seçilen Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, BeÅŸir Atalay, Güldal AkÅŸit 59. hükümetin kabine üyeleri arasında da yer aldı.

TBMM'nin 23. dönem milletvekillerini belirlemek için 22 Temmuz 2007'de yapılan seçimlerde AK Parti yine tek başına iktidara gelirken, ErdoÄŸan baÅŸkanlığında AK Parti'nin üçüncü, Türkiye'nin 60. hükümeti kuruldu. AK Parti MKYK üyeleri Abdullah Gül, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, BeÅŸir Atalay, Egemen Bağış, Nihat Ergün aynı zamanda 60. hükümetin bakanlar kurulu üyeleri olarak da görev yaptı.

TÜM SEÇÄ°MLERDE BÄ°RÄ°NCÄ° PARTÄ° OLDU

2009 yerel seçimlerinde 15 milyon 513 bin 554 seçmenin oyunu alan AK Parti, Ä°stanbul ve Ankara gibi 10 büyükÅŸehir belediyesi ile beraber toplamda da bin 442 belediyeyi kazandı.

ErdoÄŸan'ın DışiÅŸleri BaÅŸ Danışmanı Ahmet DavutoÄŸlu 60. hükümetin DışiÅŸleri Bakanı olarak 1 Mayıs 2009'da TBMM dışından atandı.

AK Parti'nin 2. OlaÄŸan Büyük Kongresi sonrası oluÅŸan MKYK'sı, 21 Ekim 2007'de Türkiye'de, cumhurbaÅŸkanının halk tarafından seçilmesi baÅŸta olmak üzere, bir takım anayasa deÄŸiÅŸikliklerinin halkoyuna sunulması sürecini de yürüttü.

Ahmet Necdet Sezer'in yerine Abdullah Gül, 28 AÄŸustos 2007'de Türkiye'nin 11. CumhurbaÅŸkanı olarak yemin etti.

AK Parti 3. OlaÄŸan Büyük Kongresi'ni 9 Ekim 2009'da yaptı. Kongrede, Ahmet DavutoÄŸlu, Asuman ErdoÄŸan, AyÅŸe TürkmenoÄŸlu, Bülent Arınç, Emine Çift, Fatma Salma Kotan, Hüseyin Çelik, KürÅŸad Tüzmen, Mahir Ünal, Mazhar BaÄŸlı, Mehmet MüezzinoÄŸlu, Mehmet Oymak, Mutlu Alkan KütüklüoÄŸlu, Sadık Badak, Salih Kapusuz, Suat KınıklıoÄŸlu ve Zeynep Karahan Uslu MKYK'nin yeni üyeleri olarak belirlendi.

Anayasa referandumu ile genel seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi sonrası, TBMM'nin 24. dönem milletvekillerini belirleyecek olan 2011 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 49,8 oranında oy alarak büyük bir baÅŸarıya daha imza attı. Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın genel baÅŸkanlığındaki AK Parti kadroları dördüncü kez tek başına iktidara gelirken, Türkiye'nin 61. hükümetini de kurdu.

MKYK üyeleri, Ahmet DavutoÄŸlu, Bülent Arınç, Ali Babacan, BeÅŸir Atalay, Hayati Yazıcı, Ömer Çelik, Mehmet MüezzinoÄŸlu 61. hükümetin kabine üyeleri arasında yer aldı.

AK PARTÄ°'NÄ°N Ä°LK OLAÄžANÜSTÜ KONGRESÄ°

AK Parti, 30 Eylül 2012'de 4. OlaÄŸan Büyük Kongresi'ni yaptı. 4 kongreye de baÅŸbakan olarak giren ErdoÄŸan, yeniden genel baÅŸkanlığa seçildi. 61. ve 62. hükümeti kuran AK Parti'nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyelerinden Ahmet DavutoÄŸlu, Ali Babacan, Bülent Arınç, Bekir BozdaÄŸ, Fatma Åžahin, Hayati Yazıcı, Mehmet Ali Åžahin, Mehmet MüezzinoÄŸlu, Mehmet ÅžimÅŸek, Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Numan KurtulmuÅŸ, Ömer Çelik, Nihat Zeybekci bu hükümetlerde bakan olarak görev aldı.

ErdoÄŸan'ın CumhurbaÅŸkanı seçilmesinin ardından yapılan 1. OlaÄŸanüstü Kongresi'ni toplayan AK Parti'nin yeni genel baÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu oldu.

Davutoğlu, genel başkanlığındaki AK Parti'nin MKYK'sı şu isimlerden oluştu:

"Abdülhamit Gül, Abdülkadir Aksu, Ahmet DavutoÄŸlu, Ahmet Demircan, Ahmet Edip UÄŸur, Ali Babacan, Asuman ErdoÄŸan, Bekir BozdaÄŸ, BeÅŸir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, ÇiÄŸdem ErdoÄŸan Atabey, ÇiÄŸdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Zeliha Nükhet Hotar, Fatma Åžahin, Fazilet DaÄŸcı Çığlık, Haluk Ä°pek, Hasibe Özlem Çepni, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mazhar BaÄŸlı, Menderes Mehmet Tevfik Türel, Mehmet Akın, Mehmet Ali Åžahin, Mehmet MüezzinoÄŸlu, Mehmet ÅžimÅŸek, Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Mustafa Åžentop, Necla HattapoÄŸlu, Nihat Zeybekci, Numan KurtulmuÅŸ, Nurettin Nebati, Osman Can, Ömer Bolat, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Süleyman Soylu, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep ArmaÄŸan Uslu."

DavutoÄŸlu'nun genel baÅŸkanlığında 7 Haziran seçimlerine giren AK Parti, yüzde 40,87 oy almasına raÄŸmen tek başına iktidar olamadı. Seçimlerde parti tüzüÄŸünde yer alan üç dönem kuralı sebebiyle kurucular kurulu ve MKYK üyesi birçok isim aday olamadı. Seçimlerden sonra BaÅŸbakan DavutoÄŸlu 62. hükümetin istifasını CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a sundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.