Sosyal Medya

Güncel

Kaçırılan Türk işçilerden ilk görüntü

Bağdat’ta Sadr bölgesinde bir stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçiyi kaçıran Şii grup, işçilerin isimlerini ve grubun taleplerini okudukları bir video yayınladı. Videoda, işçilerin arkasında ellerinde otomatik silahla Şii milisler görülüyor.



Kendilerine Ölüm Mangaları ismini veren grubun talepleri arasında, Kürt petrolünün Türkiye’den ihracatını durdurma, Suriye'de CeyÅŸ-ül Feth'in Fua'a ve Kafrayya'daki kuÅŸatmaların kaldırılmasını saÄŸlama ve Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesi var. Videonun propaganda amacıyla özel bir prodüksiyonla hazırlandığı görülüyor.

Arka planda ‘Emrindeyiz ey Hüseyin’ yazılı pankartı dikkat çeken silahlı grup, iÅŸçilerin serbest bırakılmaları için bazı ÅŸartlar yayınladı:

"Serbest bırakılmaları için ErdoÄŸan’ın yerine getirmesi gereken ÅŸartlar:

  • Silahlı kiÅŸilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek,
  • Kürdistan’daki çalıntı petrolün Türkiye toprağından geçmesini durdurmak,
  • Sizin milislerinize [Fetih Ordusu kastediliyor] Foa, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuÅŸatmasını sona erdirmesi ve [Halep ve Ä°dlib’deki Åžii bölgelere] gereken yardımların ulaÅŸmasına müsaade etmeleri talimatı vermek,
  • ErdoÄŸan ve partisi bu talepleri yerine getirmediÄŸi takdirde Irak’taki Türkiye çıkarları ve ajanları mümkün olan en ağır ÅŸekilde ezilecektir.”

Irak Spor Bakanlığı tarafından Türk firması Nurol Ä°nÅŸaat’a verilen stadyum ihalesinde çalışan iÅŸçi ve mühendisler, 2 Eylül ÇarÅŸamba sabah 02.00 civarı ÅŸantiyeden kaçırılmıştı.

Åžii milislerin bölgedeki eylemleri arttı

Al Jazeera’nin yerel kaynaklardan edindiÄŸi bilgilere göre, Sadr bölgesinin bitiÅŸiÄŸinde bulunan Habibiye, Åžiilerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı ve Åžii milislerin güçlü oldukları bir bölge. Bu sebeple IŞİD militanları ya da bölge dışından gelenler bu alana kolaylıkla giremiyor.

Habibiye bölgesinde aktif 42 Åžii milis grup var. Åžii milisleri, Irak ordusu IŞİD’e karşı savaÅŸmak üzere silahlandırıyor ya da bölge halkının da desteÄŸiyle, kendi imkânlarıyla silahlanıyorlar. Bu grupların maaÅŸlarının ödenmesinde son aylarda gecikmeler yaÅŸanıyor ya da eksik ödeme yapılıyor.

Kaynaklar, bunun sonucu olarak son aylarda bu Åžii milis grupların haraç toplama, hırsızlık gibi eylemlerde bulunmaya baÅŸladığı bilgisini veriyor. Halkın da yardım ettiÄŸi milis gruplar, stadyumun inÅŸa edildiÄŸi arazide mülkü bulunan Iraklılardan destek görüyor.

Türkiye algısı deÄŸiÅŸti

IŞİD’in Haziran 2014’teki Musul baskınından sonra Irak’ın güneyindeki Åžii bölgelerinde Türkiye’ye yönelik olumsuz bir algı oluÅŸmuÅŸ, çevreden gelen tepkiler üzerine oluÅŸan tehdidin ardından Basra BaÅŸkonsolosluÄŸu çalışmaları askıya alınmıştı. Basra’daki Türk diplomatlar yine Haziran ayı içerisinde bölgeyi terk etmiÅŸti.

Ancak Türk dışiÅŸlerine göre, Irak’ta hükümetin deÄŸiÅŸmesinin ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun operasyonlarına katılmasının ardından bölgede Türkiye’ye yönelik algı deÄŸiÅŸti.

IŞİD veya PKK değil

DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, kaçırılan iÅŸçilerle ilgili yaptığı ilk açıklamada, iÅŸçilerin saÄŸlık durumlarının iyi olduÄŸunu deÄŸerlendirdiklerini ve kaçıranların PKK veya IŞİD olmadığını bildiklerini söylemiÅŸti. "Neyin olmadığını biliyoruz, bilinen terör örgütlerinden birinin olmadığını deÄŸerlendiriyoruz, DEAÅž veya PKK deÄŸil. Adi bir vaka olduÄŸu düÅŸünülüyor" demiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.