Sosyal Medya

Dünya

"Hindistan, Keşmir'deki suçlarını örtüyor"

Hindistan'ın işgal ettiği Keşmir'de uyguladığı hak ihlallerine dair hazırlanan 800 sayfalık son raporda, 172 kayıp vakası 1080 yargısız infaz var. Raporda, Hindistan'ın Keşmir'deki suçlarını örttüğü, suçluları da gizlediğinin altı çizildi



Hindistan'ın KeÅŸmir'de gerçekleÅŸtirdiÄŸi yargısız infazlar, iÅŸkence ve kayıp vakalarının
örtbas edilmesi ile ilgili yeni insan hakları ihlalleri raporu yayınlandı.

Cammu KeÅŸmir sivil toplum koalisyonu program koordinatörü Hürrem Pervez imzasıyla yayınlanan 800 sayfalık raporda, 172 kayıp vakası, 1080 yargısız infaz listelendi. Yine raporda, 333 belge ile 972 insan hakları ihlali zanlısı hakkında bilgi verilirken, yargısız infazları gerçekleÅŸtiren 161 milis, 464 ordu personeli, 158 Cammu KeÅŸmir polisi ve 189 silahlı hükümet personelinin de ismi yer aldı

Pervez, "Bu suçlarla ilgili Hindistan'ın üst düzey subayları tam bilgi sahibi. Tüm sorumlular uluslararası mahkemede sorgulanmalıdır" diye konuÅŸuyor.

Raporda, özellikle 25 yıldır yürürlükte olan ve kısaca AFSPA olarak bilinen Silahlı Kuvvetler Özel Yetkiler Yasası'na odaklanılırken, bu yasanın, insan hakları ihlalinde bulunduÄŸu iddia edilen güvenlik güçlerine fiili dokunulmazlık saÄŸladığı vurgulanıyor.

Cammu KeÅŸmir'de iktidardaki Halkların Demokratik Partisi sözcüsü Rahman Vahid, partisinin rapordaki iddiaları incelediÄŸini söyledi. Rahman, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "KeÅŸmir'de bazı insan hakları ihlalleri olmuÅŸtur. Her iki tarafta da hatalar yapıldı..Sonuçta KeÅŸmirlilerin çektiÄŸi bir acı var bu gerçek" ifadesini kullandı.

Hindistan'ın KeÅŸmir'de uyguladığı ÅŸiddetin son iki ay içinde görünür ölçüde artması sonrasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, konu ile ilgili endiÅŸelerini açıklamış, barış ve sûkunet çaÄŸrısı yapmıştı.

2010 yılında üç KeÅŸmirliyi öldürmek suçu ile beÅŸ Hintli asker müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Uluslararası Af Örgütü bu olayı memnuniyetle karşıladı ancak adaletin sürekli olarak saÄŸlanması için insan hakları ihlali yapan güvenlik güçleri personelinin sivil mahkemelerde yargılanması gerektiÄŸini savundu.

Son 20 yılda 60 binden fazla kiÅŸi, Hindistan ile Pakistan arasındaki sınır ihtilafından dolayı çıkan savaÅŸlarda ve Hint askerlerinin KeÅŸmir'deki zulmünden dolayı hayatını kaybetmiÅŸ durumda.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.