Sosyal Medya

Coğrafyamız

Üç saniyede bir Suriyeli çocuk mülteci ölüyor

Suriye'de beşinci yılına giren savaş nedeniyle yerlerinden edilmiş Suriyelilerin sorunları Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta konuşuldu. Suriyelilerin istihdamına, eğitimine yönelik planlamalar yapılması gerektiğine dikkat çekildi.



BahçeÅŸehir Üniversitesi Medeniyet AraÅŸtırma Merkezi tarafından düzenlenen konferansın baÅŸlığı "Suriyeli Sığınmacılar ve Türkiye" idi. Konferansın açılış konuÅŸmasını yapan BahçeÅŸehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Åženay Yalçın, Türkiye’ye gelen iki milyona yakın sığınmacının çoÄŸunun geri dönmeyeceÄŸini söyledi. Türkiye’nin Suriyelilere barınma, gıda ve saÄŸlık konusunda ciddi yatırımlar yaptığını hatırlatan Yalçın, artık Suriyelilerin istihdamına, eÄŸitimine yönelik planlamalar yapılması gerektiÄŸine dikkat çekti.

"Ä°statistiklere göre buraya gelen insanların çok büyük bir kısmı genç nüfus. Yani 6-19 yaÅŸları arasındaki nüfus. Onların üçte biri lise mezunu. Önemli olan artık bir gerçeÄŸi kabul edip herkesin, her kurumun bu elinden geldiÄŸi kadar bu sorunun çözülmesinde destek olmasıdır. Bu konuda üniversitelere büyük sorumluluk düÅŸüyor. Åžu anda Türkiye'de 195 üniversite var. Bunların 185'inde eÄŸitim öÄŸretim yapılıyor. Bu üniversitelerin her biri 30 öÄŸrenci kabul etse 5500 öÄŸrenci öÄŸrenciyi kabul etmiÅŸ olacaksın.  Demek ki her üniversite üzerine düÅŸeni yamak durumundadır çünkü problem hepimizin problemidir."

“Suriyeli öÄŸrenci üniversite birincisi oldu”

MEDAM BaÅŸkanı Yard. Doç. Dr. Burhan KöroÄŸlu ise, bu göç dalgasının Türkiye için yeni olmadığını, 1. Dünya Savaşı ile baÅŸlayan bölgesel problemin bir parçası olduÄŸunu belirtti. Türkiye’nin Suriye krizi sonucu yaÅŸanan göç dalgasını fırsata çevrilebileceÄŸini ifade eden KöroÄŸlu, son yıllarda çok sayıda yabancı öÄŸrencileri olduÄŸunu belirterek, bu öÄŸrencilerin baÅŸarılı olanlarına burs verdiklerini söyledi.

"Geçen yıl üniversite birincimiz bir Suriyeli idi. Üniversitemizin en baÅŸarılı öÄŸrencisiydi.  Ben bu öÄŸrencimizle bundan yaklaşık üç yıl önce karşılaÅŸtım. Bana ilk ödevini verdiÄŸinde ÅŸaşırdım, ÅŸüphelendim. Acaba gerçekten kendi mi yazdı diye. Biliyorsunuz hocalar hep ÅŸüphelenir. Daha sonra ders notlarına baktım. Çok olaÄŸanüstü baÅŸarılı bir öÄŸrenciydi. Bunun üzerine de okul idaresinin de dikkatini çektim. Bütün notları 4.00’dı. 3.99 notu yoktu. Biz onu önce Amerika’daki bir okuldaki programa gönderdik. Oradan da tam baÅŸarı ile gelince kendisine eÄŸitim bursu verdik. Geçen yıl birincilikle mezun oldu. Bu bizim için gerçekten büyük bir onur. Bu yıl da üniversitemizin bursu ile master programına baÅŸladı. Bu örnekler herhalde yüzleri bulacaktır."

Konferansa katılan Afet Koordinasyon Yönetimi (AFAD) BaÅŸkanı Dr. Fuat Oktay ise, Türkiye’deki Suriyeliler için yapılan çalışmalardan bahsetti. Türkiye’deki 25 barınma merkezinde 280 bin Suriyeli’nin kaldığını ifade eden Oktay, kapasitenin 330 bine yakın olduÄŸunu kaydetti. Oktay, kamplardaki eÄŸitim, saÄŸlık ve barınma hizmetlerini anlattı.

AFAD BaÅŸkanı Fuat Oktay, bundan sonra Suriyeli bilim insanları, mühendisler ve sanatçılardan oluÅŸan grubu nasıl deÄŸerlendirebilecekleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Kampların dışında 1.5 milyonun üzerinde bir nüfus olduÄŸuna dikkat çeken Fuat Oktay, toplam Suriyeli nüfusunun yüzde 30-35’inin okul çağındaki çocuklardan oluÅŸtuÄŸunu söyledi.

"En az 600-700 bin civarında okul çağında çocuk var. Bunların 80 binine kamplarda eÄŸitim veriyoruz. 26 binine de kendi devlet okullarımızda eÄŸitim veriyoruz. Geri kalanı da baÅŸta STK’lar olmak üzere yine Milli EÄŸitim Bakanlığı koordinatörlüÄŸünde ve akreditasyonunda bugün itibariyle 220 bin çocuÄŸa eÄŸitim veriyoruz. Yani bir nesli kaybolmaktan kurtarıyoruz. Ama toplama baktığımızda bu sayı üçte bir oranında. Yani hâlâ üçte ikisine ulaÅŸamamış durumdayız."

Fuat Oktay bu çocuklar için UNICEF’ten ve dünyandan destek istediklerini ancak gerektiÄŸi kadar destek bulamadıklarını ifade etti.

Her üç saniyede bir Suriyeli çocuk mülteci oluyor

Konferansta bir sunum yapan BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi Türkiye TemsilciÄŸi’nden kıdemli uluslararası koruma memuru Muhammed Fatih Kadah da her üç saniyede bir Suriyeli çocuÄŸun mülteci durumuna düÅŸtüÄŸünü söyledi. Bunun aslında mülteci sorununun boyutlarını gösterdiÄŸini kaydeden Kadah, dünyanın bu denli yoÄŸun bir göç hareketini görmediÄŸini ifade etti.

"2014 yılı BMMYK kayıtlarına göre insanların en yoÄŸun yer deÄŸiÅŸtirdiÄŸi yıl olarak kayıtlara geçti. Dünya genelinde mülteci sayısı 60 milyonun üzerinde bir rakama ulaÅŸtı. Bunların 4’te biri çocuklardan oluÅŸuyor. 20 milyonu kendi ülkeleri dışında mülteci durumunda yaÅŸamakta. Her gün 42.500 kiÅŸi yerlerinden edildi. Yükün tamamını geliÅŸmekte olan ve krizlere komÅŸu olan ülkeler çekiyor. Krizlerden uzak Batı toplumları deÄŸil. En büyük mülteci kriziyle karşı karşıyayız. Türkiye ise krizin tam olarak merkezinde. Türkiye Suriyelilere en çok yardım eden ülke konumunda."

Avrupa Göçmenler, Mülteciler ve Yerinden EdilmiÅŸ Ä°nsanlar Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Pelin GündeÅŸ Bakır, ORSAM BaÅŸkanı Åžaban KardaÅŸ da konferansta Suriyeli sığınmacılar ile ilgili konuÅŸmalar yaptı. Avrupa’nın Suriyeli göçmenlere yönelik politikalarından da bahsedilen konferansta, konuÅŸmacılar Batı ülkelerinin ve Avrupa’nın Suriye’nin bu insani krizinde daha fazla rol oynaması ve Türkiye'ye destek olması gerektiÄŸine dikkat çekti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.