Sosyal Medya

Güncel

Avrupa Konseyi Başkanı'ndan Çözüm Süreci önerisi

Başbakan Davutoğlu ile görüşen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Kimseye ders vermek ve kimseden almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduğunu vurguladım." dedi



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ile görüÅŸen Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, "Kimseye ders vermek ve almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduÄŸunu vurguladım." dedi

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu bugün bir görüÅŸme yaptığı Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk’la ortak basın toplantısı düzenledi.

DavutoÄŸlu, Suriye, terör ve Kıbrıs konularını ele aldıklarını belirtirken Tusk'tan 'çözüm sürücü' konusunda öneri geldi. Tusk, "Kimseye ders vermek ve almak istemiyorum ama çözüm sürecinin mümkün olduÄŸunu vurguladım." dedi.

DAVUTOÄžLU

DavutoÄŸlu'nun açıklamaları ÅŸöyle: GeçtiÄŸimiz günlerde bir Avrupa gazetesinde Türkiye ’nin perspektifini yansıtan bir makale kaleme almıştım. Bugün Avrupa’da mülteciler konusunda ortaya çıkan duyarlılık, acil eylem ihtiyacı geç kalmış olsa da olumlu bir geliÅŸmedir. AB mekanizmasının harekete geçmesi önemli bir adımdır. Sayın Tusk ile bunu konuÅŸtuk. Ä°stiÅŸarelerimizin devam etmesi çok etkin bir istiÅŸare ve mekanizma kurulması konusunda ortak perspektifimizi paylaÅŸtık. Hem atılacak adımlar hemde bunun külfeti konusunu ele almak üzere görüÅŸmeler devam edecek. Suriye krizinin temel sorunlarına yoÄŸunlaÅŸmak gerektiÄŸi ortada…

Sayın Tusk’a, PKK , DEAÅž, DHKPC gibi terör örgütlerinin saldırıları konusunda gösterdikleri dayanışma için teÅŸekkür ediyorum. PKK terörüne karşı da aynı omuz omuza olma sorumluluÄŸumuzu bir kez daha paylaÅŸtım. Özellikle Avrupa’da terörün finansmanı konusunda atılması gereken adımlar, ortak çaba ihtiyacı bir kez daha gündemimizdeydi.

Åžunu da ifade etmek isterim. Åžehit verdiÄŸimiz aziz güvenlik birimlerimize allah’tan rahmet diliyorum. Bu mücadeledeki kararlılığımız da herkes tarafından bilinmelidir. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki hava operasyonları devam etmiÅŸtir.

Üçüncü konu, Kıbrıs konusu… Müzakereler baÄŸlamında görüÅŸtük. Sayın Tusk, buradan Kıbrıs’a gidecek. Sürdürülen görüÅŸmelerin daha netice odaklı olarak sürdürülmesi konusunda da mutabakatımız var. Ä°nÅŸallah önümüzdeki günlerde bu temaslarımız artan tempoyla devam edecek. Polonyalıların bizim için tarihi önemi var. Bunun için Tusk’a teÅŸekkürü bir borç biliyorum. 

DONALD TUSK

Tusk ise görüÅŸme sonrası konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: Çok güzel bir görüÅŸme oldu. Çok zorlu konuları ele aldık. Öncelikle terörle mücadele konusunu konuÅŸtuk. Son dönemde Türkiye’de gerçekleÅŸen terör saldırılarını bir kez daha kınadım. Ve baÅŸbakana, dün cumhurbaÅŸkanına yaptığım gibi AB’nin taahhüdünü ilettim. AB, PKK’dan IŞİD’e kadar terörle mücadele konusunda kararlıdır. Suriye’de istikrarsızlık söz konusudur. Mülteci akını devam etmektedir. Bu zorlukları hiçbirimiz tek başımıza kaldıramayız. Bu nedenle iÅŸbirliÄŸi ortaya koymamız gerekiyor. Bu zorlu dönemde Ankara ’ya geldim.

Tabi ki hiç kimseye ders vermek ve almak istemiyorum. Fakat durumu sizinle birlikte istiÅŸare etmek istiyorum. AB ve Türkiye birlikte önemli iÅŸler gerçekleÅŸtirmekte, dahası da gerektirmektedir iki taraftan da... PKK problemini terörü tartıştığımız zaman her çabanın yapılması gerektiÄŸini söyledim. Çözüm sürecinin yeniden baÅŸlatılması için vurguladım. Çözüm sürecinin mümkün olduÄŸunu vurguladım.

AB ile Türkiye arasında güçlü bir iÅŸbirliÄŸi vardır. Göçmen sığınmacılar konusunda ise yine ortak alanlar söz konusudur. Enerji alanında da iÅŸbirliÄŸi yapılması gerekmektedir. Buradan önemli mesajlar götürüyor olacağım Avrupa BirliÄŸi’ne. Mevcut mülteci krizine iliÅŸkin doÄŸru kararlar verilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Zorlu kararlar olacak önümüzde fakat baÅŸlangıç noktamız bellidir, iÅŸbirliÄŸi birliktelik bizim rehberimiz olmalıdır.

Mülteci akınını durdurmak için sınır kontrolünü saÄŸlamak için insan kaçakçılarının durdurulması gerekmektedir. Bu krizin üstesinden gelinebileceÄŸine inanıyorum. AB daha önce çok sayıda krizin üstesinden gelecektir. Tabi ki Türkiye gibi ortakların birlikteliÄŸiyle. BaÅŸbakan ile bu görüÅŸmeleri sürdüreceÄŸiz.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.