Sosyal Medya

Dünya

Uluslararası kamuoyundan PKK saldırılarına kınama

Türkiye'de meydana gelen PKK saldırılarına, ABD; İngiltere, Almanya, İspanya ve İran'dan kınama geldi



ABD, Alman ve Ä°ngiltere, Ä°spanya ve Ä°ran, PKK militanlarının asker ve polislere yönelik saldırılarını kınadı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, PKK’nın Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını kınadı.

Kirby, günlük basın brifinginin başında yaptığı açıklamada, dün akÅŸam Hürriyet gazetesi ve HDP’nin binalarına yönelik saldırıların “kabul edilemeyeceÄŸini” söyledi. Siyasi partilere, etnik gruplara ve medya kurumlarına yönelik ÅŸiddet kullanımını kınayan Türk halkıyla aynı safta yer aldıklarını belirten Kirby, bu tür eylemlerin PKK’nın hafta sonundaki ÅŸiddet eylemlerini artırmasının ardından geldiÄŸine dikkati çekti. Kirby, “PKK’nın, 16 asker ve 13 polisin hayatını kaybettiÄŸi saldırılarını güçlü ÅŸekilde kınıyoruz” dedi.

Bu saldırıların, ÅŸiddet olaylarındaki ölümlerin arttığını gösterdiÄŸini belirten Kirby, saldırıların barış içinde yaÅŸamak isteyen Kürtlere zarar verdiÄŸinin altını çizdi. Kirby, saldırılarda hayatlarını kaybeden askerlerin ve polislerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı dileyerek, “PKK’ya ÅŸiddeti reddetme ve barışçıl siyasi çözüm sürecine dönmeleri çaÄŸrısında bulunuyoruz” dedi.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ ile diÄŸer liderlerin ÅŸiddeti kınayan ve soÄŸukkanlılık çaÄŸrılarını desteklediklerini ifade eden Kirby, Türk yasaları uygulayıcılarının toplum, siyasi parti ve medya kuruluÅŸlarına yönelik eÅŸit koruma saÄŸlamasının önemli olduÄŸunu kaydetti.

Kirby, “Demokrasilerde özellikle particilik veya etnik nefret motifli ÅŸiddet içeren protestoların yeri yok. Dün de ifade ettiÄŸimiz gibi, Türk yetkililerin Türkiye’nin esas deÄŸerlerini, demokratik kurumlarını ve evrensel olarak kabul edilen temel özgürlüklerini muhafaza etmesini umuyoruz” dedi.

Kirby, bir soru üzerine, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye’nin demokrasisi bizim için önemli. Daha da önemlisi Türkiye’nin demokratik kurumları Türk halkı için de önemli. Türk toplumu içerisinde birçok kesimin, sadece PKK’nın deÄŸil Hürriyet gazetesine saldırıda bulunan kiÅŸilerin de sebep olduÄŸu son günlerdeki ÅŸiddete karşı sesini yükselttiÄŸini görüyoruz. Bunun Türkler için de önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Türk BaÅŸbakanının bu konudaki ve ÅŸiddetin durmasına yönelik yorumlarını biliyoruz. Birçok Türkün beklentisi gibi bizim beklentimiz Türk hükümetinin esas deÄŸerlerine ve demokratik temel prensiplerine uygun davranmasını sürdürmesidir. Bu bizim beklentimiz”.

Türkiye’nin demokratik bir ülke olduÄŸunu vurgulayan Kirby, “Türkiye’nin demokrasinin geliÅŸmesini ve zenginleÅŸmesini istiyoruz” dedi.

Kirby, dün akÅŸam Sabah gazetesine yönelik protestoya iliÅŸkin ise bu konudaki haberleri görmediÄŸini, “eÄŸer doÄŸruysa bu saldırıyı da kesinlikle kınadıklarını” dile getirdi.

ALMANYA, PKK SALDIRILARINI KINADI

Almanya, Türkiye'de güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını kınadı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, hükümet olarak Türkiye'de asker ve polislere karşı yapılan terör saldırılarını kınadıklarını ifade etti.

Seibert, "Türkiye bize göre kendisine karşı yapılan saldırılarda ve terörle mücadelede kendisini savunma hakkı ve görevine sahiptir" dedi.

Sözcü Seibert, Almanya'nın, geçen yıllarda baÅŸarılı geçen çözüm süreci görüÅŸmelerinin devamı için Türk hükümetini cesaretlendirmeyi sürdüreceÄŸini belirtti.

Ä°NGÄ°LTERE'DEN Ä°TÄ°DAL ÇAÄžRISI

Ä°ngiltere de Türkiye'deki PKK terör saldırılarını kınayarak, itidal çaÄŸrısında bulundu. 

Ä°ngiltere'nin Avrupa BirliÄŸi'nden Sorumlu DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı David Lidington yaptığı yazılı açıklamada, "DaÄŸlıca ve IÄŸdır'da bu hafta Türk güvenlik güçlerine yönelik PKK saldırıları da dahil, Türkiye'de son dönemde meydana gelen terör saldırılarını en güçlü ÅŸekilde kınıyorum. DüÅŸüncelerim öldürülenlerin aileleri ve Türk halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı. 

BirleÅŸik Krallık'ın Türkiye ile terörle mücadelede çalışmaya devam edeceÄŸini vurgulayan Lidington, ÅŸunları kaydetti: "PKK ÅŸiddeti son bulmalı ve barış süreci yeniden baÅŸlamalı. Basın kuruluÅŸları ve parti bürolarına yapılan saldırılarla ilgili, Türk siyasi yetkililerinin çaÄŸrılarını anımsatıyorum."

Ä°SPANYA PKK SALDIRILARINI KINADI

Ä°spanya, PKK tarafından Türkiye'deki güvenlik güçlerine ve sivil halka yapılan terör saldırılarını kınadı.

DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ä°spanya, geçtiÄŸimiz Temmuz ayından bu yana Türkiye'nin farklı yerlerinde, ayrılıkçı terör grupları tarafından yapılan, sivil halktan ve güvenlik güçlerinden çok sayıda kiÅŸinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan saldırıları en güçlü ÅŸekilde kınıyor" denildi.

Ä°spanyol hükümetinin, saldırılarda ölenlerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı ve yaralılara acil ÅŸifalar dilediÄŸi kaydedilen açıklamada ayrıca, "Hükümet, terörizme karşı mücadelede iÅŸbirliÄŸi sözünü bir kez daha yineliyor" ifadesi kullanıldı.

Ä°RAN PKK SALDIRILARINI KINADI

Ä°ran Türkiye'deki güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik terör saldırılarını kınadı.

Ä°ran'ın resmi ajansı Ä°RNA'nın haberine göre, DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, PKK'nın Türkiye ordusu ve sivillere yönelik saldırılarını kınadıklarını belirtti. 

Afham, endiÅŸe verici gidiÅŸat göz önüne alınarak "barış görüÅŸmelerinin" yeniden yapılması gerektiÄŸini sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.