Sosyal Medya

Dünya

Avustralya da Müslüman sığınmacı istemedi

Avustralya'da hükümetin, daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul edileceğini açıklamasının ardından bazı bakanlar ve iktidar milletvekilleri, Müslümanlar yerine Hristiyan, Yezidi ve Dürzilerden seçilmesini istedi



Avustralya Yayın Kurumu'nun (ABC) haberine göre, Federal Ä°letiÅŸim Bakanı Malcolm Turnbull, ülkeye kabul edilecek Suriyeli sığınmacıların Hristiyan olması gerektiÄŸini savunurken, DışiÅŸleri Bakanı Julie Bishop, Ezidilerin ve Dürzilerin tercih edilmesini önerdi.

Turnbull, Suriye'deki Hristiyanlar için endiÅŸeli olduÄŸunu belirterek "Onlar, Suriye'de binlerce yıldır hayatta kalan azınlık. Ä°sa'dan beri oradalar" ifadesini kullandı.

DışiÅŸleri Bakanı Bishop ise bir radyo kanalına verdiÄŸi demeçte, hükümetin krizden kaçan Suriyeli sığınmacılar için hem geçici hem de kalıcı seçenekler üzerinde çalıştığını kaydederek "Suriye'de Hristiyan azınlığın zulme uÄŸradığını düÅŸünüyorum. Çatışmalar bitse bile zulümler devam edecek" dedi.

Suriye'deki çatışmalar bitse bile "gidecek yeri olmayan" etnik ve dini azınlıkların ülkeye kabul edilmesinin doÄŸru olacağına iÅŸaret eden Bishop, "Hem Irak hem de Suriye'de Maruni, Dürzi ve Ezidiler gibi dini azınlıklar var" diye konuÅŸtu.

"ARTIK MÜSLÜMAN ERKEK Ä°STEMÄ°YORUZ"

ABC'de yer alan haberde bazı koalisyon milletvekillerinin, BaÅŸbakan Tony Abbott'a, "Artık daha fazla Müslüman erkek istemiyoruz" mesajını verdiÄŸi ileri sürüldü.

Liberal Parti Senatörü Cory Benardi ise Avustralya'nın zulme uÄŸrayan azıklıklar için çaba harcamaya odaklanması gerektiÄŸini vurgulayarak "OrtadoÄŸu'daki Hristiyanlar dünyada en çok zulme uÄŸrayan topluluklarından biri" dedi.

Avustralya'da koalisyon ortağı Ulusal Parti milletvekili George Christensen de Hristiyanlara öncelik verilmesi gerektiÄŸini savunarak Müslümanlara, dünyadaki Müslüman ülkelere sığınmaları çaÄŸrısında bulundu.

"MAÄžDURLARIN Ä°NANCINA BAKILMAZ"

Ana muhalefetteki Ä°ÅŸçi Partisi lideri Bill Shorten ise bu yaklaşıma "SavaÅŸ maÄŸdurlarının inancına bakılmaz" diyerek tepki verdi.

"Bizim ilgilendiÄŸimiz nokta, azınlık ve ezilenlerin güvenliklerinin saÄŸlanması. Bir kadın çok büyük kötülüklere maruz kalıyorsa veya küçücük bir çocuk denizde boÄŸuluyorsa onların dinleriyle ilgilenmem. Güvenlikleriyle ilgilenirim" ifadesini kullandı.

Victoria Ä°slam Konseyi (ICV) BaÅŸkanı Bayram Aktepe, Avustralya'da devam eden tartışmaların "incitici" olduÄŸunu söyleyerek "Ülkelerindeki terörden canlarını kurtarmak için kaçan sığınmacıların alımında sayılar, dini inançlar ve ırklar önemli deÄŸildir. Önemli olan, hayatlarını kurtarmak isteyen insanlara kucak açılmasıdır" diye konuÅŸtu.

Avustralya Göç Bakanı Peter Dutton'un, sığınmacı krizini görüÅŸmek üzere Cenevre'ye gitmesinin ardından, ülkeye kabul edilecek Suriyelilerin sayısı tartışma konusu olmuÅŸtu.

BaÅŸbakan Abbott, ülkeye tüm dünyadan kabul edilen yıllık sığınmacı sayısında artış olmayacağını fakat Suriyeli sığınmacı sayısının artırılacağını açıklamıştı.

Avustralya Ä°ÅŸçi Partisi 10 bin, YeÅŸiller Partisi 20 bin sığınmacı alınmasını talep ederken iktidar partisi milletvekili Ewen Jones 50 bin sığınmacının kabul edilebileceÄŸini söylemiÅŸti.

Avustralya, her yıl tüm dünyadan 13 bin 750 sığınmacı kabul ediyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.