Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya'dan BDT'ye ortak para önerisi: 'Altın'

Rusya, BDT ülkelerinde kullanılmak üzere ortak para birimi oluşturulması talimatı verdi, paranın adı ise 'altın' olacak



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Bağımsız Devletler TopluluÄŸu (BDT) üyesi ülkeler arasında ortak bir para birimi hazırlanması için ülke meclisine talimat verdi.

Putin'in önerisinde BDT ülkeleri arasındaki ticari iÅŸlemlerde altın veya avro yerine yeni para biriminin kullanılması öngörülüyor. Para biriminin ismi ise 'altın' (altyn) olarak belirlendi. Putin daha önce de Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan'dan oluÅŸan Avrasya Ekonomi BirliÄŸi için ortak para birimi oluÅŸturulmasını önermiÅŸti.

Altın isminin Türkçe olması dikkat çekiyor ancak Slav dillerinde ekonomi ve finans baÅŸta olmak üzere birçok alanda Türkçeden gelen kelimeler kullanılıyor. Öte yandan 15. yüzyılda bugünkü Rusya topraklarında kullanılan en yaygın para biriminin adı da 'altın'dı. Putin'in önerisi o dönemin hatırasını yaÅŸatmayı öngörüyor.

Öte yandan Rusçada para anlamına gelen dengi kelimesi de Altın Ordu Hanlığı'nda kullanılan tenge (denga) kelimesinden geliyor. Bugün Kazakistan'ın para biriminin adı da tenge. Rusçada bu ÅŸekilde Türkçeden gelen çok kelimenin olduÄŸu biliniyor.

Bu arada altın olarak bilinen para birimine ait sikkelerin Rusya'da 1991 yılına kadar dolaşımda olduğu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.