Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hacc'a giden Müslüman sayısında rekor

Kırım Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek, bu yıl hacca rekor sayıda Müslümanın gittiğini açıkladı.



Ukrayna'dan tek taraflı baÄŸmısızlığını ilan ederek Rusya'ya baÄŸlanan Özerk Kırım Cumhuriyeti BaÅŸbakan Yardımcısı Ruslan Balbek, bu yıl hacca rekor sayıda Müslümanın gittiÄŸini açıkladı.

Balbek, "Bu yıl gerçekten de rekor sayıda Kırımlı Müslüman hacca gidiyor. Kırım için kota 300 kiÅŸiydi, ancak Kırımlı Müslümanların aktifliÄŸi göz önüne alınarak bu kota 322'ye yükseltildi. Geçen yıl 150 kiÅŸi olan rekorumuzu kırdık. Ukrayna'ya baÄŸlıyken hacca en fazla 100 Kırımlı gönderiliyordu" dedi.

Kırımlı Müslümanlar, biyometrik pasaportlar alan ilk hacı adayları oldu. Bunun yanı sıra, tüm hacı adaylarına aşı yapıldı.

Kırımlı Müslümanlar Diyanet Ä°ÅŸleri Ä°daresi, Ukrayna yönetiminin bu yıl yarımadada yaÅŸayan Müslümanların hac baÅŸvurularını sabote etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Sözde Kırım Tatar halkının iÅŸlerinden sorumlu Mustafa Cemilev ve Ukrayna DışiÅŸleri Bakanı Pavel Klimkin'in geçen Nisan ve Mayıs aylarında ÅŸahsen Suudi Arabistan'ın Kiev Büyükelçisi Cudiya Al-Hazal ile görüÅŸerek onu, Rusya'ya ayrılan kotaya göre hacca gitmeye hazırlanan Kırımlı Müslümanlara vize vermemeleri konusunda ikna etmeye çalıştıkları belirtildi. Ancak bu tekliflerinin reddedildiÄŸi belirtildi.

'TÜM HACI ADAYLARI VÄ°ZELERÄ°NÄ° ALDI'

Kırım BaÅŸbakan Yardımcısı Balbek, "Ukrayna DışiÅŸleri Bakanlığı ile politik kariyerlerini Kırım karşıtı retorik üzerine kuran bazı Ukraynalı siyasetçilerin muhalefetine raÄŸmen istedikleri sonucu alamadılar. Suudi Arabistan, dinin siyaset dışında olduÄŸunu söyledi. Ve bugün istisnasız tüm hacı adayları vizelerini aldı" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yetkili, ikinci grubun Salı günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan'a gideceÄŸini de sözlerine ekledi.

Gelecek yıl Kırım için hac kotasının garanti 400 yer olacağını belirten Ruslan Balbek, baÅŸvuruların çok fazla olması durumunda kotanın 600'e çıkarılabileceÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.