Coğrafyamız
Sisi tünellere deniz suyu boşaltacak
Mısır’daki cunta lideri Sisi, Filistinlilerin “can damarı” olan tünellere devasa borularla deniz suyu boşaltmaya hazırlanıyor. Yetkililer, tünellere deniz suyu pompalamanın Mısır ve Filistin tarafında büyük çaplı çevre ve gıda felaketine yol açacağı uyarısında bulundu.
Mısır'daki cunta lideri Abdülfettah El Sisi'nin Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüÄŸü tünellere devasa borularla deniz suyu boÅŸaltma planının hem halkın hem de çevrenin felaketine yol açacağı belirtiliyor. Gazze'deki Filistin Sular Ä°daresi BaÅŸkanlığı, Mısır'ın Gazze sınırına büyük su boruları döÅŸemesinin bölge halkının güvenliÄŸini tehdit ettiÄŸini bildirdi. BaÅŸkan Yardımcısı Mazin el-Benna, Gazze'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, "Mısır makamlarının, Gazze sınırını kazarak su boruları döÅŸemesi, ortak akiferler kullanmaları nedeniyle bölgedeki Mısırlılar ve Filistinlilerin güvenliÄŸini tehdit ediyor" dedi.
SU HAVUZLARI
"Mısır, tünelleri yıkma gerekçesiyle su havuzları inÅŸa edip, yeraltına boru döÅŸeyerek tuz oranı çok fazla deniz suyunu pompalarsa, akiferlerin çökmesine neden olacak" diyen Benna, yeraltı sularının tutulduÄŸu ve toplandığı depo görevi gören içme suyu temin edilen akiferlere deniz suyu karışmasının, hem Mısır hem de Filistin tarafının çevre ve gıda güvenliÄŸini yok edeceÄŸini belirtti. Mısır'ın yaklaşık iki hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döÅŸemeye baÅŸladığı bildirilmiÅŸti. Borularla, sınır hattındaki tünellerin, denizden pompalan suyla yıkılmasının hedeflendiÄŸi ancak borulardan verilen deniz suyunun yeraltı sularına karışmasının çevresel bir "felaket"e yol açacağı belirtilmiÅŸti.
REFAH TÄ°CARETE KAPALI
Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçiÅŸlere kapatılmıştı. Ä°srail ablukası nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmiÅŸti. Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, baÅŸta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu. Mısır'da darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.