Güncel
İngilizlerin AB'den ayrılma gerekçeleri: Göç var!
İngiltere'de yapılan bir ankette, göç akınından dolayı İngilizlerin yarısının AB'den çıkılmasından yana olduğu belirlendi.
Avrupa'ya göç akınından dolayı Ä°ngiliz halkının yarısından fazlası AB'den çıkmak istediklerini belirtti. 'Survation' isimli araÅŸtırma kurumunun 'Mail on Sunday' gazetesi için yaptığı araÅŸtırmaya göre, kendisine soru yöneltilenlerin yüzde 51'i AB'den çıkmak gerektiÄŸini savunurken, yüzde 49'u buna karşı çıktı.
Bu konuda çekimser düÅŸünenler ise anket sonuçlarında gözönüne alınmadı. Haziran ve Temmuz aylarında aynı konuyla ilgili yapılan ankette, yüzde 54'ü AB'de kalmak gerektiÄŸini ifade etmiÅŸti. Uzmanlar, Avrupa'daki mülteci krizinin devam etmesi halinde Ä°ngiltere'nin AB'den çıkmasını isteyenlerin sayısının artabileceÄŸini belirttiler.
BaÅŸbakan David Cameron, AB ile olan iliÅŸkileri yeniden düzenlemek için görüÅŸmeler yapmak ve en geç 2017'de Ä°ngiliz halkının AB'de kalma yönünde karar vermesini saÄŸlayacak bir halk oylamasına gitmek istiyor.
AB karşıtı 'Ukip' partisi, bu görüÅŸmelerin yeterli olmayacağını, zira AB içinde üye ülke vatandaÅŸlarının serbest dolaşım hakkının kaldırılmasının görüÅŸme konusu bile edilemeyeceÄŸini savunuyor.
AÄŸustos ayında yapılan bir açıklamada, Ä°ngiltere'ye son bir yıl içinde 330 bin göçmenin geldiÄŸi ve bunlardan 183 bininin AB ülkesi vatandaşı olduÄŸu bildirildi.
Ä°NGÄ°LTERE Ä°LE AB ARASINDAKÄ° TARTIÅžMALI KONULAR
Ä°ngiltere'de AB'de olalım mı olmayalamı mı tartışması geçtiÄŸimiz sene büyümüÅŸ ve Cameron referandum sözü vermiÅŸti.
Ä°ngiltere ile Avrupa BirliÄŸi arasındaki meseleleri su yüzüne çıkaran ise mali disiplin anlaÅŸması olmuÅŸtu. Krizdeki ekonomilerin Avro bölgesini riske atmasıyla beraber harekete geçen Almanya ve Fransa'nın öncülüÄŸünde hazırlanan anlaÅŸma, üye ülkelerin bütçelerinin ve bankalarının daha sıkı bir ÅŸekilde denetlenmesini öngörüyordu. Ancak bugüne kadar kendi bütçesinden, para biriminden, para politikasından ve banka denetiminden taviz vermeden Birlik içindeki serbest ticaret ortamından faydalanan Ä°ngiltere anlaÅŸmaya imza koymadı. Avro bölgesine dâhil olmayan Ä°ngiltere, Almanya'dan sonra Avrupa BirliÄŸi bütçesine de en fazla katkıyı yapan ülke konumunda... Ä°ngilizler, AB'den çıkmakla yılda 10 milyar sterline yakın bir parayı tasarruf etmiÅŸ olacak. Ä°hracatının yüzde 44'ünü Avrupa BirliÄŸi ülkelerine yapan Ä°ngiltere'nin bu rakamı sürekli geriliyor. Kaldı ki, Avro bölgesi de eskisi gibi büyüyemiyor ve bu da Ä°ngiltere'nin krizden çıkışını zorlaÅŸtırıyor.
Londra, bazı konularda Brüksel'e teslim ettiÄŸi yetkileri de 'geri almak' istiyor. Bu konulardan biri, çalışma saatlerini düzenleyen Avrupa BirliÄŸi yönergesi... Yönerge, haftalık çalışma saatlerini kısıtlıyor ve çalışanların her yıl belli bir süre tatil yapmasını kurala baÄŸlıyor. Ä°ngiltere, Avrupa BirliÄŸi'nin güvenlik ve ceza hukukuna dair bazı tedbirlerinin de dışında kalmayı istiyor. Muhafazakâr parti 2010 manifestosunda; yasal haklar, ceza kanunu, sosyal haklar ve istihdam politikalarında yetkinin Londra'ya getirilmesi için çalışma vaadinde bulunuluyordu.
Henüz yorum yapılmamış.