Sosyal Medya

Güncel

Polis müdahalesi ölümle sonuçlandı

ABD vatandaşı bir kadın yolcunun Atatürk Havalimanı'nda tartıştığı polisler tarafından yere yatırılıp sırtına dizleriyle baskı uygulanması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybettiği ortaya çıktı.



ABD vatandaşı siyahi Tracey Lynn Brown isimli kadın, 2013’te transit yolcu olarak bulunduÄŸu Atatürk Havalimanı’nda tartışma yaÅŸadığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istenirken, polislerin sırtına uzun süre dizleriyle baskı uyguladığı Brown’un nefessiz kalarak yaÅŸamını yitirdiÄŸi ortaya çıktı.

Kadının ölümünden sorumlu tutulan 12 polis hakkında, “Zor kullanma yetkisini aÅŸarak ölüme neden olma” suçundan 16 yıla, havalimanı doktoru hakkında da “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın dördüncü duruÅŸması Ekim’de.

Chicago’ya gidiyordu

Brown, Chicago’ya gitmek üzere Özbekistan’ın baÅŸkenti TaÅŸkent’ten bindiÄŸi THY uçağı ile Atatürk Havaalanı’na geldi. 4 Nisan 2013 sabahı 06.45’te Ä°stanbul Atatürk Havaalanı’na inen Brown, 13 saat boyunca havaalanının dış hatlar geliÅŸ terminalinin bulunduÄŸu bölümde beklemeye baÅŸladı.

Kamera kayıtlarına göre saat 21.48.20’de Pasaport Kontrol Büro AmirliÄŸi’ne ait kısım odasına girdi. Burada polislerle bir süre tartışan kadın, odaya girdikten yaklaşık 4 dakika sonra polisler tarafından sürüklenerek odanın dışına çıkarıldı. Daha sonra haklarında açılan davada ifade veren polisler, kadının sürekli olarak kızını sorduÄŸunu, bunun haricinde kendileri ile iletiÅŸime girmeyi reddettiÄŸini, saldırgan tutum sergilediÄŸini, bu nedenle dışarıya çıkarıldığını belirtti.

Bilgisayar ve evrakları dağıttı iddiası

Bir süre kısım odasının önünde bekleyen kadın, yaklaşık 10 dakika sonra burayı terk etti. 6 saat kadar sonra, yani 5 Nisan 2013 sabahı saat 04.00’te odanın penceresinden içeri giren kadın, polislerin iddiasına göre bilgisayarlar ve evrakları dağıtmaya baÅŸladı.

Daha sonra hazırlanan iddianamede, elinde makas olan kadının, kendisine müdahale eden polis memurlarından birini sol elinden yaraladığı ifade edildi. Görüntülerde polislerin, kelepçe taktıkları kadını kısım odasından ön izleme ve sevk odasına götürdükleri görülüyor.

Kelepçeden kurtuldu

Polisler, burada kadını iki elinden oturduÄŸu sandalyeye kelepçeliyor ancak kadın görüntülere göre bir dakika bile geçmeden kelepçelerden kurtulmayı baÅŸarıyor. Bunu gören 6-7 polis, yüz üstü yere yatırdıkları kadının ellerini arkadan kelepçeliyor. Odadaki kamera görüntüsüne göre polislerin, 17 dakika boyunca kadının sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleri ile baskı uyguladıkları görünüyor.

Doktor sadece izledi

Polisler, havaalanına saÄŸlık hizmeti sunan ÅŸirketin doktorunu çağırıyor. Görüntülere göre olay yerine gelen Doktor Mesut Ö., kadın ile herhangi bir temas kurmuyor. Ä°ddianame ve Adli Tıp Kurumu raporuna göre, verdiÄŸi talimatla saÄŸlık ekibine sakinleÅŸtirici iÄŸne yaptırıyor.

7 dakika kalp masajı

Odada yaklaşık 4 dakika kalan doktor, saÄŸlık ekibiyle odadan ayrılıyor. Bir süre sonra polisler, hareketsiz kalan kadının sırtından dizlerini çekiyor. Polislerden biri kadının nabzının atmadığını fark ederek saÄŸlık ekibini geri çağırıyor. SaÄŸlık ekibi ve doktor odaya geri dönerek kadına 7 dakika boyunca kalp masajı yapıyor, ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi’ne sevk ediliyor.

Buradan da Üsküdar Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Brown, 8 Nisan 2013 tarihinde de HaydarpaÅŸa Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada 10 gün yoÄŸun bakımda tedavi gören kadın, 18 Nisan 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

‘Doktor da kusurlu’

SoruÅŸturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, ölümle ilgili Adli Tıp Kurumu’ndan üç ayrı rapor aldı. Raporlarda, “KiÅŸinin ölümünün, göÄŸüs ve boyun bölgesine uzun süreli bası uygulaması sonucu meydana geldiÄŸi” ifade edildi.

Doktor Mesut Ö. hakkında da üçüncü raporda kusur atfedildi. Doktorun ilk anda hastayı muayene etmediÄŸi, hasta ile yüz yüze temas kurmadığı, bunun da tıp kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle kusurlu bulundu.

16 yıla kadar hapis istemi

Bakırköy Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 12 polis memuru ve Doktor Mesut Ö. hakkında dava açtı. BaÅŸsavcılık, polisler hakkında ‘Zor kullanma yetkisini aÅŸarak ölüme neden olma’ suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da “Taksirle ölüme neden olma” 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.