Sosyal Medya

Dünya

İngiltere de mülteci yerine 'para' dedi

Mülteci kabul etmek yerine parasal yardımda bulunmayı öneren İsviçrelilerden sonra İngiltere de benzer bir adım attı. İngiltere, Suriyeli sığınmacılar için 100 milyon sterlinlik ek insani yardımda bulunacak



Avrupa kapılarına dayanan binlerce mülteciyle ilgili somut adım atmayan AB ülkeleri "mülteci almak yerine para verelim" görüÅŸü giderek yaygınlaşıyor. Daha önce Ä°sviçre'den gelen öneri bu kez de Ä°ngiltere tarafından somut bir ÅŸekilde hayata geçirdi. Ä°ngiltere, ÅŸuan Avrupa'da sığınma bekleyen mültecilerle ilgili bir adım atmaktansa Suriye kamplarına parasal yardım kararı aldı.

Ä°ngiltere, Suriyeli sığınmacılar için 100 milyon sterlinlik ek insani yardımda bulunacağını duyurdu.

Ä°spanya'nın baÅŸkenti Madrid'de temaslarda bulunan Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, bugün Ä°spanyol mevkidaşı Mariano Rajoy ile yaptığı görüÅŸmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Cameron, ülkesinin Suriye'ye yaptığı insani yardımın ek 100 milyon sterlin artırılacağını söyleyerek, "Böylece, Ä°ngiltere'nin Suriye'ye yaptığı toplam insani yardım 1 milyar sterlini geçti. Bu, Ä°ngiltere'nin ÅŸimdiye kadar bir insani krize yönelik yaptığı en büyük yardım. DiÄŸer hiçbir Avrupa ülkesi bu destek seviyesine yaklaÅŸamadı" dedi.

Söz konusu ekstra yardımın 60 milyonunun Suriye'deki Suriyelilere destek için harcanacağını belirten Cameron, "Geri kalanı, Suriyeli sığınmacıların bulunduÄŸu Türkiye, Ürdün ve Lübnan olan komÅŸu ülkelere gidecek. Ä°ngiltere'nin yardımı, sığınmacıların kaldığı kamplara destek saÄŸlıyor. EÄŸer biz bunu yapmasaydık, Avrupa'ya doÄŸru tehlikeli yolculuklara çıkmaya çalışanların sayısı çok daha yüksek olurdu" ifadelerini kullandı.

Cameron, söz konusu yardımla, Ä°ngiltere'nin Suriye krizine yönelik en fazla insani yardımda bulunan ikinci büyük bağışçı olduÄŸunu kaydetti.

Söz konusu yardımla yerlerinden edilerek Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelerde sığınmacı olarak yaÅŸayan milyonlarca Suriyeliye gıda, temiz su, ilaç ve barınak saÄŸlanması bekleniyor.

Ä°SVÄ°ÇRE DE YAPMIÅžTI

Ä°sviçre halkı da Avrupa'da sığınma arayan göçmenlere kapılarını açmak yerine göçmen krizinin yaÅŸandığı ülkelere para yardımı yapılması gerektiÄŸini düÅŸünüyor. 

Bern Üniversitesi tarafından binden fazla kiÅŸiyle yapılan ankete katılanların yüzde 60,9'u Ä°sviçre'nin insani krizlerin çözümünde öncü bir rol almasını istedi. Ancak Ä°sviçre'nin kapılarını mülteci ve göçmenlere açması söz konusu olunca katılımcıların yüzde 83,1'i bu kiÅŸilerin ülkeye kabulü yerine Ä°sviçre'nin "krizden etkilenen ülkelere cömertçe maddi yardım yapması" gerektiÄŸini belirtti.

Katılımcıların üçte ikisi mültecilerin ülkenin refahına zarar vereceÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyledi. Ankete katılanların yaklaşık yarısı ise sınırların geçici olarak kapatılması görüÅŸünü savundu.

BALKAN ÜLKELERÄ°NE MADDÄ° YARDIM

Ä°sviçre hükümeti ise göçmen krizinden etkilenen Balkan ülkelerine yardım yapacağını, bunun maddi destek ÅŸeklinde olabileceÄŸini bildirdi.

Ä°talya, Almanya, Avusturya ve Fransa'ya sınırı olan Ä°sviçre'nin Avrupa'daki göçmen krizine bakışını AA muhabirine deÄŸerlendiren Ä°sviçre DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü George Farago, Balkan ülkelerindeki göçmenlerin durumunu ve geliÅŸmeleri Üsküp, Belgrad ve Saraybosna'daki büyükelçiliklerinden takip ettiklerini söyledi.

Farago, sahadaki çeÅŸitli ulusal ve uluslararası aktörlerle de istiÅŸarelerde bulunduklarını kaydetti. 

Ä°sviçre'nin göçmenler konusundaki iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde bölgede krizden etkilenen ülkelere yardımda bulunacağını belirten Farago, "Bu yardımlar uluslararası kuruluÅŸlara ve yetkililere maddi destek ÅŸeklinde olabilir ancak ÅŸu an için miktar belirlenmedi" dedi. 

Ä°sviçre'nin NZZ am Sonntag gazetesine göre, Balkan ülkelerine yapılması planlanan yardım 100 bin Ä°sviçre frangı (103 bin dolar) dolayında olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.