Güncel
PKK'nın insan ticareti trafiği
Suriye'deki savaştan kaçan insanları PKK rant haline getirdi. Kobani’yi üs yapan örgüt, kişi başına 3-6 bin dolar alıyor. Yıllık kârı ise 300 milyon doların üstünde olduğu öne sürülüyor.
Star gazetesinin haberine göre, GeçtiÄŸimiz günlerde Bodrum sahiline vuran Suriyeli Aylan bebek, göçmen sorununu ve insan kaçakçılığını dünyanın gündemine taşıdı.
OrtadoÄŸu'daki savaÅŸ nedeniyle Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç eden insanlar yürek burkan hikayeler yaÅŸarken, 'terör örgütleri' ise kasalarını dolduruyor. Silah ve uyuÅŸturucu ticareti yapan PKK, ÅŸimdi de umuda yolculuk eden mültecilerin cebine göz koydu. Türkiye'nin Suriye sınırında teÅŸkilatlaÅŸan ve Kobani'yi merkez yapan PKK'nın insan kaçaklığı kolu, anlaÅŸtıkları mültecileri yasa dışı yollar ile önce Ege kıyı ÅŸehirlerine, oradan da yasa dışı yollarla Avrupa'ya kaçırıyor. Her mülteci için kiÅŸi başı 3 bin ila 5 bin Euro arasında ücret alan örgütün, bu yolla kazandığı yıllık gelirinin 300 milyon dolar üzerinde olduÄŸu tahmin ediliyor.
Göç trafiÄŸini yönetiyor
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Tüm Göçmen Ä°ÅŸçiler ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunması Uluslararası SözleÅŸmesi'nin (ICRMW) yürütme organı olan Göçmen Ä°ÅŸçiler Komitesi'nin üyeliÄŸine haziranda Türkiye'den seçilen Dr. Can Ünver, PKK insan ticareti trafiÄŸini Star'a anlattı.
Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve Stratejik Analizler Merkezi-TÜRKSAM'ın Göç Ensitüsü BaÅŸkanlığı'nı da yapan Can Ünver, Türkiye üzerinden Avrupa'ya göç trafiÄŸinin merkezind PKK'nın olduÄŸunu söyledi. Ünver “Son 1 ayda Suriye üzerinden 100 bin kiÅŸi PKK aracılığıyla Avrupa'ya göç ettirildi. Son 1 yılda ise bu rakam 300 bini geçiyor. KiÅŸi başı 3 ila 6 bin Euro gibi bir ücret alıyor.
PKK'nın cebine yıllık 300 milyon dolar gibi bir para giriyor bu iÅŸten” dedi. Ünver'in verdiÄŸi bilgilere göre, insan kaçakçılığının merkezi Kobani. Burada toplanan savaÅŸ maÄŸdurları kaçak yollarla Türkiye'ye sokularak, sivil araçlar veya otobüslerle Ege'nin sahil kasabalarına indiriliyor. Oradan ise ÅŸiÅŸme botlar ile Yunanistan'ın Türkiye'ye en yakın Kos (Ä°stanköy) ya da Lesbos (Midilli) adalarına ulaÅŸtırılıyor. Buradan yine deniz yolculuÄŸu ile Atina'ya nakledilen mültecilerin yolculuÄŸu Yunanistan ve Balkanlar üzerinden Almanya ve diÄŸer AB ülkelerine kadar uzanıyor.
AVRUPA MÜHENDÄ°S VE DOKTORU ALIYOR ‘DÄ°ÄžERLERÄ° TÜRKÄ°YE'DE KALSIN' DÄ°YOR
Türkiye'nin mülteci ve göçmen konusunda dünyanın en anlayışlı ülkesi olduÄŸunu söyleyen Ünver “Türkiye, Suriyeli 2.5 milyon kiÅŸiyi halen misafir ediyor. 6.5 milyar lira para harcadı. Avrupa ise 100 bin mülteci için birbirine girdi” dedi.
Birçok Avrupa ülkesinin mültecileri seçerek aldığını da ifade eden Ünver “Mühendis ve doktor isen gel' diyor, diÄŸerleri ‘Türkiye'de kalsın' diyor. Burada insan hakları sosyal adalet nerede” diye konuÅŸtu.
KOBANÄ°'DEN AVRUPA'YA UMUDA YOLCULUKTA DENÄ°Z MEZAR OLUYOR
Suriye'deki savaÅŸtan kaçarak yeni bir hayat kurmak için Avrupa'ya göç eden mültecilerin hikayesi Kobani'de baÅŸlıyor. PKK'nın insan kaçakçılığı kolu tarafından kandırılan mülteciler, insanlık dışı bir sistem ile canları pahasına göç ettiriliyor. Libya üzerinden deniz yoluyla Avrupa'ya ulaÅŸmak çok daha riskli olduÄŸundan, Ege'den gün doÄŸumunda ÅŸiÅŸme bot veya sandallara bindirilen mülteciler en yakın Yunan adalarına indiriliyor. Ardından yine deniz yoluyla Atina'ya kaçak olarak sokulan göçmenler, buradan Makedonya'ya geçiyor. Oradan Sırbistan ve Macaristan üzerinden Almanya ve Ä°skandinavya ülkelerine göç etmeleri saÄŸlanıyor. Tabii bu uzun yolculuk bu kadar kısa sürmüyor. Ege'nin hırçın dalgalarında küçük teknelerle denizi geçmeye çalışan mültecilerin çoÄŸu yolda can veriyor. Yunanistan'a girmeleri diÄŸer ülkelere göre daha kolay olan mültecileri Makedonya'da ciddi sorunlar bekliyor.
Son 1 yılda 250 mülteci hayatını kaybetti
Makedonya, Sırbistan ve Macaristan mülteci konusunda en sert tutuma sahip ülkeler. Buraya gelen mültecilere iÅŸkenceden, hapse kadar her türlü zulüm uygulanıyor. Çocuk veya kadın dinlemeden ÅŸiddete maruz kalan mültecilerin çoÄŸu da yolculuÄŸunu tamamlayamadan sınır dışı ediliyor. Resmi rakamlara göre son 1 yılda 250 mülteci, Akdeniz'den Yunanistan'a geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bunların 54'ü ise tren yollarında öldü. Bir mültecinin tüm engelleri aÅŸarak Avrupa'ya ulaÅŸması ortalama 3 gün sürüyor.
Henüz yorum yapılmamış.