Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dünyada 3 trilyon ağaç var

Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, dünyada 3 trilyon ağaç olduğunu ortaya koydu. Buna rağmen ormanlık alanların kaybının acilen yavaşlaması gerekiyor.



Nature dergisinde yayımlanan araÅŸtırmaya göre, dünya üzerindeki aÄŸaç sayısı 3.04 trilyon olarak belirtildi. AraÅŸtırmada, kiÅŸi başına 422 aÄŸaç düÅŸtüÄŸü ancak dünyanın daha fazla aÄŸaca sahip olması gerektiÄŸi ifade edildi. 

AraÅŸtırmacılar, modern insanın yeryüzünde belirmesinden bu yana aÄŸaç sayısının yarı yarıya azaldığını tahmin ediyor. Ä°nsanların her yıl yeryüzünden sildiÄŸi aÄŸaç sayısı ise 15 milyar. 

Dünya'nın aÄŸaç yoÄŸunluÄŸu en yüksek bölgesi Rusya'nın Arktik bölgeleri ile Kuzey Amerika olarak belirtilse de, en fazla aÄŸacı tropikal ormanlar bulunduruyor. 

Tahmin edilenden çok daha fazla

Bilim insanları aÄŸaç sayısını belirlemek için yaptıkları araÅŸtırmada geçmiÅŸe ait 400 bin çalışmanın bilgilerini ve uydu fotoÄŸraflarını kullandı. AÄŸaç sayısını belirlemek için yapılan geçmiÅŸteki bir diÄŸer çalışmada ortaya çıkan sayı sadece 400 milyardı. 

Yale Üniversitesi'nden Thomas Crowther, araÅŸtırmanın ormanların korunması çabalarını artıracağını umduklarını söyledi. Croether, aÄŸaçların besinlerin döngüsünü, su ve hava temizliÄŸini ve insanların sayısız ihtiyacını karşılamak için kaçınılmaz olduÄŸunu belirtti. 

Yakın zaman önce yapılan bir diÄŸer araÅŸtırma, atmosferde karbondioksit oranının azaltılması için en büyük rolün tropikal ormanlara düÅŸtüÄŸünü göstermiÅŸti. Ancak Güney Amerika baÅŸta olmak üzere en çok aÄŸaç kaybı tropikal ormanlarda yaÅŸanıyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.