Sosyal Medya

Güncel

'Elimden kayıp gittiler'

Bodrum'dan botlarla karşıya geçmeye çalışırken boğulan ve cansız bedeni sahile vuran üç yaşındaki Aylan'ın babası, çocuklarının elinden kayıp gittiğini söyledi. Abdullah Kurdi, ailesiyle Kanada'daki kız kardeşinin yanına gitmeye çalışıyordu.



MuÄŸla’nın Bodrum ilçesinde ailesiyle Ege’yi geçmeye çalışırken botları batan ve sahile vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturan 3 yaşındaki Aylan’ın babası Abdullah Kurdi, çocuklarının elinden kayıp gittiÄŸini söyledi.

Üç yaşındaki Aylan ve dört yaşındaki Galip’in yanı sıra eÅŸini de kaybeden Kurdi, daha önce iki kez kaçakçılara para verdiklerini, ilkinde yakalandıklarını ikincisinde de kaçakçıların sözünde durmadığını anlattı.

Abdullah Kurdi, “Bu kez kendi olanaklarımız ile botu temin ederek kürek çekerek geçmeye çalıştık. Sahilden 500 metre kadar açıldıktan kısa bir süre sonra bot su almaya baÅŸladı” dedi.

‘Elimden kayıp gittiler’

Kurdi, olay anını ÅŸöyle anlattı:

“Ayaklarımız ıslanıyordu. Su arttıkça panik baÅŸladı. AyaÄŸa kalkınca olanlar oldu. Can yeleklerimiz vardı ama ayaÄŸa kalkanlar nedeniyle bot birden alabora olup ters döndü. EÅŸimin ellerinden tutuyordum. Çocuklarım ellerimin arasından kaydı. Bota tutunmaya çalıştık. Havası gittikçe söndü.

Gecenin karanlığında herkes bağırıyordu. Bu nedenle sesimi çocuklarıma ve eÅŸime duyuramıyordum. Herkes çığlık çığlığaydı. Işıklara bakarak karaya doÄŸru yüzmeye çalıştım. Karaya çıktığımızda eÅŸimi ve çocuklarımı aradım bulamadım. Korkudan kaçtıklarını düÅŸündüm, Bodrum'a geldik. Sonra ÅŸehirde buluÅŸtuÄŸumuz noktaya gelmediklerini görünce hastaneye giderek acı haberi aldım."

Kanada’nın teklifini reddettiÄŸi iddiası

O gün, Aylan’la birlikte bottaki 12 sığınmacı boÄŸuldu. Abdullah Kurdi’nin ailesi adına Kanada’ya sığınmacı baÅŸvurusu yaptıkları ve baÅŸvurunun reddedildiÄŸi bazı ajanslarca iddia edildi.

Abdullah Kurdi’nin olaydan sonra Kanada’dan vatandaÅŸlık teklifi aldığı ancak bu ülkeden gelen teklifi, “Bu saatten sonra böyle bir teklifin hiçbir önemi yok” diyerek reddettiÄŸini iddia edilmiÅŸti. Ancak Kanada’ya kızkardeÅŸi Fatıma’nın yanına gitmek üzere baÅŸvuru yapan ve baÅŸvurusu reddedilen kiÅŸinin, ailenin diÄŸer üyesi Muhammed Kurdi olduÄŸu anlaşıldı.

Başvuruyu Muhammed yaptı

20 yıl önce Kanada’ya yerleÅŸen beÅŸ çocuk sahibi Fatıma Kurdi, Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı bilgilere göre Türkiye’deki kardeÅŸi Abdullah’a 5 bin dolar gönderdi. Abdullah, bu parayla eÅŸi ve çocuklarını karşıya geçirecek kaçakçılara ödeme yaptı. Abdullah Kurdi ve ailesi de, Muhammed Kurdi gibi kardeÅŸleri Fatıma'nın yanına Kanada'ya gitmeye çalışıyordu ancak iltica baÅŸvurusu yapmamışlardı.

Kanada VatandaÅŸlık ve Göçmenlik Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla Abdullah Kurdi ve ailesi adına yapılmış herhangi bir baÅŸvuru olmadığını, kardeÅŸleri Muhammed Kurdi adına yapılan baÅŸvurunun da hatalı olması nedeniyle geri çevrildiÄŸini söyledi.

Kanada’nın gündemi mülteci krizi

Kanada VatandaÅŸlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, genel seçime giden ülkede seçim kampanyasının geçici olarak askıya aldığını ve bakanlıkta mülteci krizini ele alacaklarını duyurdu.

Bakanlık, ÅŸu ana kadar 22 bin Iraklı ve 2,300 Suriyeli mültecinin Kanada’ya kabul edildiÄŸini, hedeflerinde ise 23 bin Iraklı ve 11,300 Suriyeli mülteciyi daha Kanada’ya yerleÅŸtirmek olduÄŸunu söyledi. 

Kaynak: Al Jazeera, AFP, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.