Sosyal Medya

YaÅŸam

Hopa'da kayıplar aranıyor

Hopa'da meydana gelen sel ve heyelan felaketinin üzerinden 10 gün geçti. Kurtarma ekipleri kayıp üç kişiyi bulamadı.



Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelan felaketinin ardından, kaybolan 3 kiÅŸinin aranmasına devam ediliyor. Artvin ValiliÄŸi'nin yaptığı açıklamaya göre, çalışmalar BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış, Emniyet, Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) sualtı timleri ve AKUT gibi ekiplerin katılımıyla yürütülüyor.

Hopa'nın Sugören köyünde çay tarlalarının hemen yanındaki dik bir yamaçta evi bulunan Ahmet KakÅŸi'nin kulağı telefonda. Bölgede 24 AÄŸustos günü yaÄŸan yoÄŸun yağışın tetiklediÄŸi heyelan evinin hemen üst kısmındaki çay tarlasını da alıp götürdü. O sırada evde bulunan Ahmet KakÅŸi ve diÄŸer aile fertleri kendilerini can havli ile dışarı attı. Ahmet KakÅŸi'nin kızı Necla KakÅŸi (18), içeride mahsur kalan halası Melike KakÅŸi'yi çıkartmak isterken biraz geride kaldı. Tam o sırada meydana gelen ikinci bir heyelan milli atlet olan Necla KakÅŸi'yi ve yardım etmeye çalıştığı halası Melike KakÅŸi'yi dik yamaçtan aÅŸağıya doÄŸru sürükledi. 

 

Ankara'dan gelen JAK timleri suların çekildiÄŸi ormanlık alanı yeniden tarıyor. [FotoÄŸraf: Can Hasasu / Al Jazeera Türk]
 

 

Ahmet KakÅŸi, kızını ve kızkardeÅŸini en son orada gördü. Arama ve kurtarma ekipleri suların çekilmesinden sonra bölgeyi tekrar aramaya baÅŸladı. Ankara'dan gelen JAK timi Karadeniz'e akan ÇaÄŸlayan (Cebovit) Deresi boyunca aramalarını hem ormanlık kıyı kesiminde hem de dere yatağında sürdürüyor. 

AFAD ekibi KakÅŸi'nin heyelanda hasar gören evine oturulamaz raporu verdi. Ahmet KakÅŸi ve ailesi felaketten sonra Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan akrabalarının yanına sığındı. Al Jazeera Türk'e konuÅŸan KakÅŸi, felaketin ailesine hem maddi hem de manevi hasar verdiÄŸini söyledi: 

"Güzel kızımı kaybettim. Halası da onunla. Hâlâ bulamadılar. Yedi nüfuslu hanemi çaydan kazandıklarımla kıt kanaat geçindiriyordum. Bir de ineÄŸimiz vardı. O da heyelana kapıldı gitti. Evsiz de kaldık. Devlet bize kira yardımı sözü verdi. Ama benim iÅŸe ihtiyacım var. Önümüz kış ve çocuklar elime bakar."

Kurtarıldı, tekrar suya kapıldı

Sel ve selin taşıdığı heyelan çamurunun en etkili olduÄŸu bölgelerden biri de Hopa'nın merkeziydi. Ä°lçenin merkezinden geçen Sundura Deresi'nin taÅŸması sonucu bölgedeki evlerin zemin katları su altında kaldı. Bulundukları binaların üst katlarına sığınan vatandaÅŸları kurtaran bir itfaiye aracı, üzerindeki selzedeler ile birlikte devrilince 5 yaşındaki Talha Su hızla akan sele kapıldı.

Kurtarma ekipleri suların çekildiÄŸi ilçe merkezinde su giderleri ve mazgalları aradı. Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, Sahil Güvenlik botları ve DEGAK dalgıçları deniz kısmında arama yaptı.

Aram ve kurtarma uzmanlarının verdiÄŸi bilgiye göre, bu türden felaketlerde, akan suyun hızı ve çamurun örtücü etkisi nedeniyle kayıpların bulunması zaman alabiliyor.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.