Sosyal Medya

Dünya

'Suriyelilerin değil BM'nin çözümü'

Suriye’de beş yıldan bu yana devam eden savaşı sona erdirmek için BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği uygulamalı Cenevre planı detaylarına Al Jazeera ulaştı. Esed’in sembolik bir yetki ile kalabileceğini ön gören planı uzmanlara sorduk.



Al Jazeera, Suriye’de beÅŸ yıldan bu yana devam eden savaşı sona erdirmek için BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ilgili taraflara sunduÄŸu planın detaylarına ulaÅŸtı.

Plan, 2012’de kabul edilen Cenevre Bildirgesi’nin uygulamalı yol haritası niteliÄŸinde. Plana göre rejim, muhalifler ve STK temsilcilerinin içinde olacağı tam yetkili geçici bir heyet kurulacak. Bu heyet, yürütme görevini görecek, ordu ve emniyet kurumlarını yönetecek, Ortak Askeri Konseyi’ni denetleyebilecek.

Mistura'nın önerilerine göre Esed, sembolik yetkilerle cumhurbaÅŸkanlığı görevine devam edebilir.

Terörle mücadeleye öncelik

Mistura’nın planı, hâlihazırda yüzde 50’si IŞİD’in denetimindeki Suriye’nin dönüÅŸüm sürecinde terörle mücadeleye büyük bir önem arz ediyor. Bu kapsamda silahlı muhalif gruplar orduya entegre edilecek ve beraberce IŞİD'e karşı savaÅŸacak.

Yol haritasının sonu nereye çıkıyor?

Planın sonucunda elde edilmek istenenleri dört maddede özetlemek mümkün: Baas partisi yasaklanmayacak, ulusal diyaloÄŸun kararları uygulamaya konulacak, yeni anayasa hazırlanacak ve BM'nin gözetiminde seçimler düzenlenecek.

‘Uluslararası toplumun istediÄŸi plan’

Planın kayda deÄŸer unsurlarını sorduÄŸumuz Londra Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve OrtadoÄŸu Profesörü Fevvaz Jerjes, planın BM’nin Suriye’deki her iki karşıt bloku ikna etmeye yönelik bir giriÅŸim olduÄŸunu söylüyor.

Jerjes, BM'nin uluslararası camianın bölünmesine neden olan ‘Esed’in akıbeti’ meselesini,  Esed'i sembolik bir yetki ile tutarak çözmeye çalıştığını belirtiyor. Uzmana göre, aralarındaki büyük görüÅŸ ayrılığı nedeni ile ihtilaflı Suriyeli tarafların hiç birinin bu planı kabul etmesi olası deÄŸil.

BM'nin bu planla Esed’i ciddi bir müzakere sürecine ikna etmeye çalıştığını söyleyen Jerjes, mevcut durumun bu teorik planın uygulanması için henüz uygun olmadığını savunuyor. Ona göre bu plan bazı deÄŸiÅŸiklerle belki altı ay sonra baÅŸarılı olabilir.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.