Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°srail'de bebek katili serbest, taÅŸ atan ise hapse

İsrail'de Yahudi teröristler tarafından yakılan bebeğin failine hapis cezası bile verilmezken; taş atan Filistinliler için 20 yıl hapis cezası uygulanıyor



Ä°srail'de Yahudi teröristler tarafından Filistinli masum sivillere yönelik düzenlenen saldırıda yanarak hayatını kaybeden bebek için katillere hapis cezası verilmezken; Ä°srail askerlerine taÅŸ atan Filistinli çocuklara 20 yıl hapis cezası uygulanıyor. Ä°srail meclisi Knesset, temmuzda taÅŸ atanlara 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönündeki tartışmalı tasarıyı onaylamıştı. 

Temmuz ayında Batı Åžeria'nın Nablus kentinde Filistinlilere ait bir evin Yahudi yerleÅŸimciler tarafından kundaklanması olayıyla ilgili bir Yahudi yerleÅŸimciye "6 ay Batı Åžeria'ya girmeme" cezası verildiÄŸi bildirildi. 

Ä°srail ordu radyosunda yer alan haber göre, Nablus kentinin Duma beldesinde 18 aylık bebek Ali DevabiÅŸe ve babası Saad DevabiÅŸe'nin (31) ölümüne neden olan kundaklama olayıyla ilgili yargılanan bir Yahudi yerleÅŸimciye 6 ay boyunca Batı Åžeria'ya girmeme ve 3 ay ev hapsi cezası verildi. Ayrıca olayla baÄŸlantılı olduÄŸu belirtilen 21 aşırı saÄŸ görüÅŸlü Ä°srailliye de çeÅŸitli idari cezalar verildi.

Batı Åžeria'nın Nablus kentinde Filistinlilere ait bir evin 31 Temmuz sabahı Yahudi yerleÅŸimciler tarafından kundaklanması sonucu ailenin 18 aylık bebeÄŸi yanarak hayatını kaybetmiÅŸ, 31 yaşındaki baba Saad DevabiÅŸe de daha sonra tedavi gördüÄŸü hastanede vefat etmiÅŸti. BebeÄŸin annesi ve 4 yaşındaki aÄŸabeyi de yaralanmıştı.

TAÅž ATANLARA KARÅžI YENÄ° HAMLELER

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, Kültür Bakanı Miri Regev’in, geçen hafta Batı Åžeria’da kolu alçılı Filistinli çocuÄŸu gözaltına almaya çalışırken etraftakiler tarafından engellenmeye çalışılan asker üzerinden yaptığı ‘vurun’ çaÄŸrısına ‘sessiz’ kalmadı. 

Kudüs ve 443. Yol’daki ‘terör olaylarını’ görüÅŸmek için üst düzey güvenlik yetkilileriyle dün bir araya gelen Netanyahu’nun, ‘polise taÅŸ atılmasına ve teröre karşı sıfır tolerans göstereceÄŸini, geçerli hukuki sistemin de bu suçla baÅŸa çıkmakta yeterli olmadığını’ söyledi.

Savunma Bakanı MoÅŸe Yalon, Kamu GüvenliÄŸi Bakanı Gilad Erdan, UlaÅŸtırma ve Ä°stihbarat Bakanı Yisrael Katz ve Genel Güvenlik Kuvvetleri’nin başındaki Yoram Cohen’in hazır bulunduÄŸu toplantı sonrası yapılan resmi açıklamada, polise taÅŸ atan göstericilere ateÅŸ açılmasına iliÅŸkin düzenlemelerin yeniden gözden geçirileceÄŸi belirtildi. Halihazırdaki düzenlemeler, polisin ancak hayatlarını tehdit eden bir durum karşısında silaha baÅŸvurmasına izin veriyor.

BAKAN 'AÅžAÄžILANDI, VURMALIYDI' DEMÄ°ÅžTÄ°

Ä°srail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) eski sözcüsü olan Regev, Ä°srailli bir askerin kolu alçıda olan 12 yaşındaki Muhammed Tamimi'yi gözaltına almaya çalıştığı, Tamimi’nin ailesinin de askeri engellemeye çalıştığı görüntüler karşısında ÅŸoke olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Twitter’dan yaptığı açıklamada aileye ateÅŸ açılması gerektiÄŸini savunan Regev, askerlerin ‘eli kolu baÄŸlı gönderilmemesini istemiÅŸti: “Saldırıya uÄŸrayan askerin ateÅŸ etmesine izin vermeliyiz. Güvenlik Bakanlığı’na bu aÅŸağılamanın durdurulması ve ateÅŸ etme düzenlemelerinin derhal deÄŸiÅŸtirilmesi çaÄŸrısı yapıyorum.”

Öte yandan toplantıdan 443. Yol ile Judea ve Samarya’ya takviye polis, Kudüs’e de 2 ilave sınır kontrol birliÄŸi gönderilmesi kararı çıktı. 

Knesset, temmuzda taÅŸ atanlara 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi yönündeki tartışmalı tasarıyı onaylamıştı. Sivil toplum örgütü B’Tselem’e göre, 2014’te Batı Åžeria’da Ä°srail polisi 18 yaşından küçük 12 kiÅŸiyi öldürdü. Bunların 4’ü taÅŸ atma vakasıydı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.