Sosyal Medya

Dünya

BMGK'daki veto hakkı sınırlamasına veto!

BMGK'daki veto hakkının sınırlandırılmasıyla ilgili Fransa'nın sunduğu yasa tasarısını Rusya veto etti



Rusya, daimi üyesi olduÄŸu BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenik Konseyi'ndeki (BMGK) veto hakkının sınırlandırılmasıyla ilgili Fransa'nın sunduÄŸu tasarıyı veto etti.

BMGK'da sadece daimi üyelerin sahip olduÄŸu ve dünyanın çoÄŸunluÄŸu tarafından çıkılan veto hakkının sınırlandırılması için hazırlanan tasarı, Rusya'nın vetosuyla karşılaÅŸtı.

Rusya'nın vetosuyla, Fransa'nın en azından kitlesel zulmün önüne geçmek için gerektiÄŸinde veto hakkının kullanmaması konusunda baÅŸlattığı giriÅŸim sonuçsuz kalmış oldu.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarıyı veto edeceklerinin sinyalini veren Rus Büyükelçi Churkin,  
tasarıyı "popülist" olarak yorumladı. Churkin, "Biz buna karşıyız. Biz bunun uygulanabilir bir öneri olmadığını düÅŸünüyoruz" ÅŸeklinde görüÅŸ bildirdi. 

Rusya bugünkü vetosuyla ilk defa Konsey'deki veto hakkıyla ilgili bu kadar net bir görüÅŸ ortaya koymuÅŸ oldu.

Bu arada Fransa'nın 30 Eylül'de BM Genel Kurulu görüÅŸmeleri çerçevesindeki bu konuda bir toplantıya ev sahipliÄŸi yapması bekleniyor.

Tasarıyı hazırlayan Fransa dışında, Ä°ngiltere, Çin, Rusya ve ABD, bir çok insanın hayatını kurtaracak BMGK'ya gelmiÅŸ birçok tasarıyı "ulusal menfaat" gerekçesiyle veto ederek geri çevirdi.

Rusya ile Çin, geçen sene BMGK'ya gelen Suriye'deki savaÅŸ suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce soruÅŸturmasını içeren tasarıyı veto ederken en son geçen temmuz ayında 2 tasarı için daha veto hakkını kullanmıştı. 

15 üyeli BMGK'da sadece 5 daimi üye ülkenin veto hakkı bulunurken, diÄŸer 10 ülke veto hakkı olmadan iki yıllığına Konsey'de görev yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.