Sosyal Medya

Dünya

Hindistan'da putperestlik karşıtı Profesör öldürüldü

Hindistan'da, putperestlik ve batıl inançlara karşı çıkışları ile ünlü bilim adamı öldürüldü



Hindistan’ın önemli ilim adamlarından ülkedeki putperestliÄŸi ve batıl inançların tenkitçisi Prof. Dr.Kalburgi Karantaka evinde uÄŸradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Dravidyan dili ve Kannada edebiyatı konusunda ünlü bir uzman olan Dr. Kalburgi ülke güneybatısındaki Malleshappa Üniversitesi eski rektör yardımcısı idi.

“Hindistan Express” gazetesindeki habere göre, Dr.Kalburgi Hindu milliyetçiliÄŸi ve batıl inançları ile tanınan "Hindutva" radikal hareketine karşı konuÅŸmalar yapıyordu.

Polise göre iki saldırgan Dr.Kalburgi’nin evine gelerek kendilerini onun talebesi olarak tanıttılar. Saldırganlardan biri motosiklet üzerinde bekledi, ikincisi ise kapıyı açan ünlü bilim adamının kafasına iki el ateÅŸ ederek arkadaşı ile kaçtı.

Kalburgi geleneksel dini inanç ve pratiklere karşı yaptığı açık tutumu ve deÄŸerlendirmeleri ile tanınıyordu. Yaptığı ilmi araÅŸtırmaları ve konuÅŸmalarında ülkedeki putperestlik, hurafe ve cehaleti kınıyordu. 1989 Langayat kabilesinin dini tarikati Saivism akımı mensupları onu öldürmekle tehdit etmiÅŸti. Ünlü bilim adamı bu tehditlerden sonra bazı yazılarından vazgeçmiÅŸ ve Langayatlar hakkında baÅŸka yazı yazmama sözü vermiÅŸti.

2014 yılında Dr. Kalburgi’nin adi Bangalore eyaletinde yeni bir skandala karışmıştı. Burada yaptığı konuÅŸmada insanların putlarına idrarlarını dökmesinin onlara hiçbir yarar saÄŸlamayacağını açıklamıştı. Bu konuÅŸma putperestleri galeyana getirmiÅŸ, onlar ünlü alimin evini taÅŸ yaÄŸuruna tutmuÅŸ ve Dr. Kalburgi aylar boyunca polis himayesinde yaÅŸamıştı.

Hint polisi bilim adamının öldürülmesi ile ilgili herhangi bir delil bulamadığını açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.